Aksigorta’yı liderliğe taşıyacak güçlü ortağa en çok yarısını verecek

Güncelleme Tarihi:

Aksigorta’yı liderliğe taşıyacak güçlü ortağa en çok yarısını verecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2010 00:00

Bu yıl 50’inci yılını kutlayan Aksigorta, şirketi liderliğe taşıyacak ortak arayışına girdi. Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, ‘ortak yönetim’in şartları olduğunu belirterek, “Aksigorta’nın yarısını satmıyoruz, ancak bizi hedeflerimize ulaştıracak bir ortaklık düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SABANCI Holding’in sigorta şirketlerinden Aksigorta, kuruluşunun 50’nci yılında şirketi liderliğe taşıyacak ortalık arayışına girdi. 2009 yılında 851 milyon liralık prim üreten ve 35 milyon lira net kâr elde eden Aksigorta, ‘ortak yönetim’ şartıyla ortaklığa gideceğini açıkladı. Sabancı Holding Sigorta Hizmetleri Grup Başkanı Hakan Akbaş, “Aksigorta 2009’u gayet iyi bir performansla bitirdi. Bizi liderliğe taşıyacak bir ortaklık arayışımız var. Aksigorta’nın yarısını satmıyoruz ancak bizi hedeflerimize ulaştıracak bir ortaklık düşünüyoruz” dedi.
Hedeflere ulaştıracak ortak
Aksigorta’nın 50’nci yılını kutlamak ve 2009 yılı sonuçlarını açıklamak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Hakan Akbaş, ortaklık süreciyle ilgili şunları söyledi: “Avrupa ülkelerine göre parçalı bir pazar yapısına sahip olan Türkiye elementer sigorta sektöründe konsolidasyonun kaçınılmazdır. Aksigorta olarak buna liderlik etmek istiyoruz. Bunu yaparken yine bizi liderliğe taşıyacak bir ortaklık arayışımız var. Yurtiçinden ve yurtdışından talibimiz fazla ancak yıl sonundan önce bir sonuca ulaşabileceğimizi düşünmüyorum. Bu ortaklık, koşullarımıza ve olmazsa olmazlarımıza uyan bir ortakla olursa olacak. Koşullarımıza uymuyorsa ortaklık yapmak zorunda da değiliz. Bizi hedeflerimize daha çabuk götürecek bir ortak olursa bunu yapacağız. Aksigorta 2009’u gayet iyi bir performansla bitirdi. 2010’da da iyi işler yapacak.”
Yüzde 50’nin altı olmaz
Sabancı Grubu’nun ortak iş yapma kültürüne sahip bir grup olduğunu hatırlatan Hakan Akbaş, şöyle konuştu: “Stratejik hedeflerimiz doğrultusunda, bu hedeflere daha çabuk ulaşabileceğimiz, yönetim anlayışı bizimkine benzeyen bir dünya lideriyle birlikte ortaklık yapabilmek. Kazan-kazan mantığıyla hem ortağın, hem Aksigorta’nın hem de sektörün kazanacağı bir ortaklık istiyoruz. Ancak bizim de olmazsa olmazlarımız var. Bu olmazsa olmazımız da ortak yönetim. Ortaklık yüzde 50-50 dahi olsa, kararları ortak verebilmek, birlikte hareket edebilmek, iş ve gelecek yatırım planlarına bir ekip olarak karar verebilmek istiyoruz. Ancak ortaklık yapısında yüzde 50’nin altını kabul etmeyeceğiz.”
Ortaklık olmazsa yola devam
Yıl sonuna kadar herhangi bir ortakla anlaşamazlarsa Aksigorta’nın yoluna devam edeceğini ifade eden Hakan Akbaş, şöyle konuştu: “2009 yılında sonuçlarımız sektördeki ‘mükemmel fırtına’ya rağmen gayet iyi. İyi kaptan fırtınalı günlerde belli olur. Bütün planlarımızı bu ortaklık olmayacakmış gibi hazırladık. Sektörde sigortalanmayı artıracak, pastayı büyütecek bir ortaklık hedefliyoruz. Ancak bir ortaklıkla çıkabiliriz de çıkmayabiliriz de. Beklentilerimizi karşılayan bir ortak bulamadığımızda satın almalara da bakabiliriz. Şunu belirtmeliyim ki, süreç sonunda ortaklık olması durumunda sektörde hiçbir şey aynı kalmaz.”

Haberin Devamı

Liderlik girişimi bekliyoruz

Haberin Devamı

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Aksigorta’nın 50 yıllık yolculuğunda bugün geldiği noktada 700 milyon liraya ulaşan piyasa değeriyle hayatdışı sigorta sektörünün önde gelen kuruluşlarından olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sabancı Holding olarak hizmet sektöründe ve müşteriye yakın olma konularında büyüme hedefliyoruz. Aksigorta’dan önümüzdeki dönemde liderliğini daha da pekiştirecek girişimlerde bulunmasını bekliyoruz. Sigorta sektörü, Sabancı Holding için ana iş koludur. 4 yıl üst üste en kaliteli ve en güven vere  şirket seçilmek, bizlere ilave bir sorumluluk veriyor. ”

Aksigorta 35 milyon lira kâr elde etti

AKSİGORTA Genel Müdürü Uğur Gülen, şirketin 2009 yılı performansına değinerek, şunları söyledi: “Aksigorta 2009 yılını yüzde 2.6’lık artışla 851 milyon lira prim üretimi ve 35 milyon lira net kâr ile kapattı. Toplam 33 şirketin bulunduğu sektörde kâr açıklayabilen 15 şirketten birisi olurken, halka açık iki şirketten birisi olduk. Geçen yıl sektörün vergi öncesi toplam kârı 250 milyon lira oldu. Bundan 800 milyon lira dolaylarındaki mali gelir  çıkarıldığında, sektör 550 milyon lira zarar etti. Sigortacılığın değişeceğini düşünüyoruz.”

Haberin Devamı

Gerekli sermayeye ulaşamayana ‘kırmızı kart’ gösterilmeli

GEÇEN yılın sektördeki oyuncuların sermaye yönetimi konusunda gelecek stratejilerini netleştirmek durumunda kaldıkları bir yıl olduğunu hatırlatan Hakan Akbaş, şu değerlendirmeyi yaptı: “Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü sermaye ihtiyacı olan şirketleri bu yılın haziran ayına kadar ilave sermaye artışına mecbur bıraktı. Burada Hazine’den beklentimiz şirketlerin özkaynak, sermaye  yeterliliği ve taşıdıkları riskler konusunda sıkı takipçi olmaları. Hazine bütün sigorta şirketlerini mercek altına yatırmalı ve gerekli sermaye oranına ulaşamayan veya ulaşmak istemeyen şirketlere de kırmızı kart göstermelidir. 2010 ve sonrasına baktığımızda bir konsolidasyon göreceğimize inanıyoruz. İlk sıradaki 5 şirket sektörün yüzde 47’sini karşılıyor.”

Haberin Devamı

‘Kriz teğet geçti’ lafına inananlardanım sektörümüze ABD ve Asya ilgisi sürecek

HAKAN Akbaş, sigorta sektörünü değerlendirirken, şu bilgileri verdi: “Sektör yüzde 2.5 oranında büyüme gösterdi. 2010 yılında yüzde 5-6’lık bir reel büyüme öngörüyoruz. Ocak 2010’da elementer sektörde yaklaşık yüzde 11 gibi bir büyüme olurken, Aksigorta yüzde 17 büyümeye devam etti. Özellikle bireysel pazardaki yüksek büyüme potansiyeli ve gelir düzeyindeki artışlar yabancı sermaye ilgisini daha da çekiyor. Türkiye’de kişi başına yaklaşık 100 dolarlık prim düşüyor. Bu anlamda potansiyeli yüksek. 2006-2008 döneminde 13 yabancı şirket Türkiye’ye giriş yaptı. 2010’da bu girişlerin olacağını düşünüyorum. Ben de ‘teğet geçti’ lafına inananlardanım. Resesyon sonrasında Türkiye gibi ülkelerin yıldızı parlayacak. 2010 ve sonrasında Türkiye’ye sigorta sektörünün büyük oyuncularının özellikle ABD ve Asya’daki oyuncular tarafında ilgisi devam edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!