AKP’li Poyraz, YDK’ya Çalık fırçası attı, CHP’den ’üslup’ uyarısı geldi

Güncelleme Tarihi:

AKP’li Poyraz, YDK’ya Çalık fırçası attı, CHP’den ’üslup’ uyarısı geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2009 00:00

Halkbank'ın Çalık Grubu’na verdiği Sabah-ATV kredisiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun uyarılarına hedef olan krediyi savunan AKP milletvekilleri ile YDK üyeleri arasında tartışma çıktı.

TBMM KİT Halkbank Alt Komisyonu önceki gün toplandı. Önümüzdeki ay yapılması planlanan üst komisyon toplantısına hazırlık niteliğindeki toplantı Halkbank Genel Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. 6 AKP, 1 MHP, 1 de CHP milletvekilinin katıldığı toplantıda, Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve rapora hazırlayan YDK üyeleri hazır bulundu.

Komisyonun Başkanvekili AKP Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz, toplantıda, YDK üyelerine, "Bankanın bu büyüklükte verdiği başka krediler varken, sadece bunu rapora almanızın kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Neyi amaçlıyorsunuz?" diye itiraz etti. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici araya girerek, "Bu nasıl bir uslüp. YDK üyelerine baskı yapıyorsunuz. Sizin istediğiniz şekilde mi rapor yazacaklar? Birileri mi kolluyorsunuz?" dedi.

YDK üyesi "Ben yıllarımı bu tür kuruma adadım. Amacımız kamu kurumlarının zarar etmesini önlemektir. Bu uyarıyı yapmamız bizim görevimiz. Adınımızın Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu olması, Başbakandan emir aldığımız
/images/100/0x0/55ea3ffbf018fbb8f873f1f2
anlamına gelmez" dedi. AKP’Li Fahrettin Poyraz "Niye diğer krediler yok o zaman raporda" diye ısrar etti. Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise, "Bizim bu miktarlarda verdiğimiz başka kredilerde var. Tek imza ile verdiğimiz krediler oldu" diye savunma yaptı. Muhalefet milletvekilleri, "Bu büyüklükte krediyi başka kime verdiniz" diye sordu. Genel Müdür Aydın, ısrarlı sorular üzerine, "BOTAŞ ve bazı kamu kurumları var" yanıtını verdi.

Özel sektörle kamu bir değil

CHP’li Ekici, "Kamu kurumlarından da teminat alacak haliniz yok ya, özel sektöre verilen kredi ile bunu birmi tutuyorsunuz? Çalık’ın o kadar gayrimenkulu var, sizin aldığımız teminat yetersiz değil mi? Ayrıca 10 yıl ödemesiz, bu avantajlardan herkesi yararlandırıyor musunuz? Ben sanayiciyim Gaziantep’te bir banka 100 lira kredi verecek olsa 250 lira teminat istiyor" dedi. Genel Müdür Aydın, "Bu proje kredisi, bunun durumu farklı. Şahsi teminatlar da aldık" dedi. YDK denetçileri de kamu kurumlarına verilen kredilerle özel sektöre verilen kredilerin aynı statüde olmadığını, farklı takip gerektiğini belirttiler.

Raporda hangi uyarılar vardı

Yüksek Denetleme Kurulu’nun (YDK) TBMM’ye sunduğu rapora göre, Çalık Grubu 31 Mart 2008’de Halkbank’tan 375 milyon dolar kredi talep etti.

Halkbank Yönetim Kurulu da 14 Nisan 2008’de 17/6 sayılı kararıyla kredi talebini uygun gördü. Vakıfbank da benzer zaman dilimleri içerisinde aynı miktarda krediye onay verdi.

TMSF’nin son ödeme günü olarak belirlediği 25 Nisan 2008’den 11 gün önce Sabah-ATV için gereken finansman sağlandı.

YDK raporunda, "Turkuvaz tarafından teminat olarak verilen gayrimenkuller, menkuller ve marka-lisans hakları değerlerinin çok üzerinde gösterildiğini, orta-uzun vadeli döviz kredisi niteliği taşıyan kredinin, proje kredisi kapsamında değerlendirildiğini, kredi sözleşmesine müşterek borçlu ve müteselsil kefil olarak imza atan Çalık Grubu patronu Ahmet Çalık’ın serbest mal varlığını ortaya koyan bir çalışma yapılmadığı" uyarılarında bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!