AKM bugün açılacaktı ama, 'polis karakolu' oldu

Güncelleme Tarihi:

AKM bugün açılacaktı ama, polis karakolu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2013 14:04

Haziran 2008'de boşaltılan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenileme projesinin 29 Ekim 2013'te bitmesi planlanmıştı. Yenileme projesi yılan hikâyesine dönüşen AKM için ihale Nisan 2012'de yapıldı. AKM ile ilgili yürütülen proje ise geçtiğimiz mayıs sonunda durduruldu. Daha önce açıklanan takvime göre bugün açılması gereken AKM şimdilerde polis ekipleri tarafından lojistik, ikmal merkezi ve cephanelik olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) güçlendirme, tamirat ve tadilat işleri için Temmuz 2009'da yapılan ihale sonrasında ilk çalışmalara geçtiğimiz yıl Mayıs ayında başlanmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl 9 Nisan'da yaptığı ihaleye 15 firma katılmış, ihalede 70 milyon lira ile en iyi teklifi veren Yeni Yapı-Taca Ortaklığı projeyi üstlenmişti.

Şirkete yer teslimi yapılırken, işin 540 gün içinde tamamlanması kararlaştırıldı. Buna göre AKM'nin 29 Ekim 2013'te açılacaktı. Uzun süre davalara konu olan, yıkılacağı tartışmalırı gündemdeki yerini koruyan AKM için kritik süreç de geçtiğimiz mayıs ayı sonunda yaşandı.

PROJE DURDURULDU

Gezi Parkı eylemlerinin yoğunlaştığı süreçte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, projenin yüklenicisi Yeni Yapı ve Taca İnşaat’a bir fax gönderildi. Mesajda, projenin durdurulduğu bildirildi. Mesajın, ortaklığa ulaştığı süreçte, söküm işleri tamamlanmış ve yenileme aşamasına geçilmişti.

Haberin Devamı

SABANCI HOLDİNG'DEN AKM AÇIKLAMASI

AKM'nin yenileme projesine Sabancı Holding de 30 milyon liralık katkı yapacağını açıklamış, konu ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol imzalanmıştı.

POLİSLER KULLANIYOR

Daha önceki açıklanan takvime göre bugün açılması beklenen AKM ile ilgili sessizlik sürüyor. Ancak AKM'nin bir bölümü polis tarafından kullanılıyor. Özellikle, Gezi Parkı eylemleri sonrası Taksim bölgesinde yoğunlaşan eylemler nedeni ile polis ekipleri tarafından kullanılmaya başlandı. Poolis ekipleri AKM'nin bir bölümünü lojistik, ikmal merkezi ve cephanelik olarak kullanıyor.

1969'DA HİZMETE GİRDİ

AKM, 1969'da, dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete girdi. Opera, bale, tiyatro, konser ve kongre amacı ile kullanılan AKM'nin içinde bir sergi salonu ve sinema da bulunuyordu. AKM, Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

BAKMADAN GEÇME!