‘Akıllı’ ihracat

Güncelleme Tarihi:

‘Akıllı’ ihracat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 01:23

1991 yılında İzmir’de kurulan Luna Elektrik Elektronik, akıllı sayaç üretimiyle 50 milyon dolar ciroya ulaştı. 10 milyon dolar yatırımla 4’üncü fabrikayı hayata geçirdiklerini anlatan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, “2018’de 20 ülkeye ihracat yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 26 yıl önce İzmir’de kurulan Luna Elektrik Elektronik, son dönemlerde yaptığı yatırımlarla enerji tasarrufuna önemli katkılar sağladı. 50 milyon dolar ciroya ulaşan şirket, 2018’de yurtdışı atağına kalkıyor. 2017’de 8 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Luna Elektrik Elektronik Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı, “Son yıllarda sık sık duyduğumuz akıllı şebekelerin ana omurgasını akıllı sayaçlar oluşturuyor. Akıllı sayaçlarla tüketiciler, enerji kullanımlarını zamanlama ve miktar olarak, gün boyunca farklı enerji fiyatlarına uyarlayabiliyor ve daha düşük fiyat dönemlerinde daha fazla enerji harcayarak enerji faturalarında tasarruf sağlayabiliyor. Bu pazarda önemli bir atılım yaptık. Şimdi yurtdışında büyümemizi sürdüreceğiz” dedi. Mustafa Karabağlı, şirketin kuruluş ve büyüme öyküsünü şöyle anlattı:

Haberin Devamı

YÜZDE 10’U İHRACATTAN

“İzmir’de 1991 yılından bu yana akıllı sayaç ve akıllı şebeke üretimi gerçekleştiriyoruz. 5 yıl önce İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne taşındık. Burada 3 ayrı fabrikada hizmet veriyoruz. İlk etapta elektronik tasarım ve devreler üretiyorduk. 2000’li yılların başında ise enerji kullanımı ve yönetilmesi öncelikli konular arasına girdi. Biz de burada akıllı sayaçların üretimini gündeme aldık. Bugün Türkiye’deki akıllı sayaç pazarının yüzde 70’ine sahibiz. İç pazara yetişemiyorduk. Bunun için ihracat ikinci planda kalıyordu. Bugüne kadar ciromuzun yüzde 10’u ihracattan geliyordu. 2017 yılında toplamda 8 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Ancak şimdi bunun için de harekete geçiyoruz. 2018 yılında yapacağımız çalışmalarla 20’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Akıllı sayaç ürünleri artık dünyanın tüm ülkelerinde tercih ediliyor.

10 MİLYON DOLAR YATIRIM

İhracata ağırlık vereceğimiz için yeni bir üretim tesisine ihtiyacımız oldu. Yine aynı bölgede 4’üncü fabrikamızın inşasına başladık. Bu üretim tesisini de kısa sürede devreye almayı planlıyoruz. Bu fabrikanın toplam yatırım tutarı ise 10 milyon dolar olacak. Mevcut tesislerimizde toplamda 550 kişi çalışıyor. Biz daha çok Ar-Ge ürünleri ile ön plana çıkan bir marka olduk. Almanya’dan İtalya’ya kadar birçok ülke akıllı sayaçlarda büyük mesafe kat etti. çünkü bu ülkelerde akıllı şehirler ön plana çıkıyor. Akıllı şehirler için de akıllı şebeke olmaz ise olmazlar arasında. Yıllık üretim kapasitemiz 4 milyon adeti buldu.”

Haberin Devamı

TASARRUF İÇİN ENERJİ TAKİBİ

AKILLI sayaç kullanımının enerji tasarrufu yöntemlerinden biri olduğunu belirten Karabağlı, şu değerlendirmeyi yaptı: “Artık teknoloji hayatımızın her yerinde. Evlerde kullandığımız ürünlerde de birçok özellikler bulunuyor. Ancak bunları doğru kullanabilmek için akıllı sayaçlara ihtiyaç var. Yani tüketici enerjiyi takip etmek zorunda. Örneğin kullandığı televizyon, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ısıtma sistemleri bu ürünlerden bazıları. Bunların kullanımını takip edebilirse tüketici tasarruf oranını da ona göre arttırabilir. Akıllı sayaçlar bunun için çok önemli bir işleve sahip. Sadece tüketiciler için değil sanayide de enerjinin takip edilmesi gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME!