Akıllı cihazlarını tek parmakla kullanan zaman kaybediyor

Güncelleme Tarihi:

Akıllı cihazlarını tek parmakla kullanan zaman kaybediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2013 01:19

Akıllı cihazlarla yeni bir kullanım alışkanlığı yaratan dokunmatik ekranları daha hızlı kullanmak mümkün. Tek parmak yerine birden fazla parmakla kullanılabilen dokunmatik ekranlardaki kısayol hareketleri kullanıcılara zaman kazandırıyor.

Haberin Devamı

Tarihi 1970’lere dayanan dokunmatik ekran teknolojisi, bugün ilk çıkış noktasından çok farklı bir noktada yer alıyor. ‘Tanrı parçacığı’ araştırmasıyla gündeme gelen CERN labarotuarlarında geliştirilen ilk dokunmatik ekran, o dönemde kimsenin yüzüne bile bakmayacağı icatlar arasında yer almıştı. Bugün ise saatten, cep telefonuna, bilgisayardan bankamatiklere kadar birçok yerde dokunmatik ekranlar kullanıcıların vazgeçilmezleri arasına girmeye devam ediyor.

DOKUNUŞ DİLİ

Dokunmatik ekranların hayatın her alanında yer alması kullanıcı alışkanlıklarına göre şekillenmesini sağlıyor. Tek parmakla kontrol, yerini çoklu dokunmatik algıya sahip olan ekranlara bırakıyor. Değişimle, dokunmatik ekranlara birden fazla hamle ile yapılabilecekler, birkaç parmak kullanılarak tek seferde yapılabiliyor. Kullanım alışkanlığı ve zaman açısından önemli bir fırsat olan kısayollar, akıllı cihaz kullanıcıları tarafından tam olarak bilinmiyor. Cihazlara yapılan dokunuşlar yeni bir dil halini alırken, kısa yolları bilmeyen kullanıcılar teknolojiye yabancı kalıyor.

Haberin Devamı

Ekrana yıldız çiz, oyun açılsın

ANDROID işletim sistemi dokunmatik ekranlardaki akıllı komutlar konusunda çok zengin değil. Android işletim sisteminin sürümüne ve kullanılan cihazın markasına göre değişen kısayol hareketleri geliştirilen uygulamalarla zenginleşebiliyor. ‘Gesture Shortcuts’ adındaki uygulama ile herhangi bir uygulamaya veya ayara özel bir komut yaratılabiliyor. Örneğin, bir oyun uygulaması için Gesture Shortcuts kullanılarak yıldız şeklinde bir kısayol yaratılıyor. Daha sonra cihazın ekranına yıldız çizilerek söz konusu oyunun açılması sağlanabiliyor. Uygulamaların yanı sıra ayarlara da ulaşabilmek mümkün. Gesture Shortcuts’a ek olarak Google’ın geliştirdiği ‘Gesture Search’ uygulaması da sıkça tercih ediliyor.

Dört parmakla uygulama kapat

DOKUNMATİK ekranlardaki kısayol hareketleriyle kendini kanıtlayan Apple, ürettiği cihazların hemen hemen tümünde akıllı dokunma komutlarını kullanıyor. Meşhur, fotoğraf yakınlaştırma ve uzaklaştırma hareketinin yanı sıra dört parmak veya üç parmakla iOS işletim sistemlerine daha hakim olmak mümkün. Örneğin, iPad kullanıcıları dört parmağını ekran üzerinde sağa ve sola hareket ettirmesiyle açık olan uygulamalar arasında geçiş yapabiliyor. Dört parmakla yapılabilecek kısayollardan bir diğeri ise uygulama kapatmak. Biraraya getirilen dört parmağı dışarıya doğru açılmasıyla birlikte açık olan uygulamadan çıkış yapılabiliyor. Buna ek olarak üç parmakla ekran iki kez üst üste basarak yakınlaştırma yapılabiliyor. Söz konusu kısayolları kullanabilmek için cihazın akıllı komutlarını açmayı unutmayın.

Haberin Devamı

Üç parmakla üç boyut

Tablet, bilgisayar ve akıllı telefonları biraraya getiren Microsoft’un yeni işletim sistemi Windows 8, özellikle dokunmatik ekranlardaki akıllı komutlarıyla dikkat çekiyor. Metro arayüz ile dokunmatik ekranlara daha yakın durmayı başaran işletim sistemi akıllı telefon ve tabletlerde farklı, bilgisayarlarda ise farklı akıllı komutlara sahip. Akıllı telefon veya tabletlerdeki harita uygulaması, üç parmak ile üç boyutlu bir hale getirilebiliyor. Windows 8 işletim sistemine sahip dizüstü veya masaüstü bilgisayarın dokunmatik ekranı, iki parmakla sıkıştırma hareketi yapılarak metro arayüzdeki uygulamaların yakınlaştırılması ve uzaklaştırılması sağlanıyor. Tek parmakla ise ekranın sol tarafından sıkça kullanılan uygulamalara ulaşmak mümkün. Bunun yanı sıra bilgisayarın ayarlarına ekranın sol tarafından ulaşılabiliyor.

Haberin Devamı

HAFTANIN TRENDİ

‘Akıllı’ kettle

AKILLI ev sistemleri kullanıcıların günlük hayatına hızla girmeye devam ediyor. Daha önce, tartı, aydınlatma ve anahtar gibi birçok alanda kullanılan ‘akıllı’ cihazlar, su ısıtıcılarına da (kettle) taşınıyor. ‘iKettle’ adındaki cihaz Wi-Fi bağlantısıyla akıllı telefonlara bağlanıyor. Kablosuz ağ teknolojisine sahip iKettle, akıllı telefon üzerinden çalıştırılabiliyor ve su sıcaklığı ayarlanabliyor. İngiltere’de 90 pounda satışa sunulan cihazı, Türkiye’deki meraklılar yaklaşık 310 liraya Firebox.com’dan satın alınabiliyor.

UYGULAMA

Karaoke tarzı makale okuyun

DİJİTAL içeriklerin artmasıyla beraber okuma alışkanlıkları değişiyor. Akıllı telefon ve tabletlerdeki içeriklerin daha hızlı okunması için harekete geçen geliştiriciler, ‘ReadQuick’ adında bir uygulama yayınladı. ‘Karaoke’ tarzında olan uygulama, kullanıcıların okuma hızlarını kelimeleri altını çizerek belirliyor. ReadQuick, kullanıcıların okuma zamanlarını ve okudukları kelimeleri hesaplıyor. iPad ve iPhone’lar için App Store’da bulunan ReadQuick, 8.99 TL’lik fiyat etiketiyle satışta bulunuyor.

OYUN DÜNYASI

Haberin Devamı

Hava dalışından korkanlara

TÜRKÇE’ye hava dalışı olarak geçen ‘Skydive’ herkesin imrendiği ancak cesaret edip yapmadığı sporların başında geliyor. Hava dalışından korkanlar için sanal alem yardıma koşuyor. ‘Skydive: Proximity Flight’ adlı oyun ile vadiden atlayarak hava dalışı gerçekleştirmek mümkün. Gaijin Entertainment’ın geliştirdiği oyunda, farklı stilde atlayışlar yer alıyor. Oyun şu anda hem Playstation 3 hem de Xbox 360 için bulunuyor.

‘F’ klavye seferberliği

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyenin yaygınlaşmasına yönelik bir genelge üzerinde çalışıldığını bildirdi. Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Başkanlığı görevini de yürüten Erdem, F klavyenin Türkçe’nin korunması amacıyla 2006’da verdikleri araştırma önergesinin sonuçlarının kendilerini F
klavyeye kadar getirdiğini söyledi. Yaygın olarak kullanılan Q klavyenin, yavaş yazıma ve verimsizliğe neden olduğunu ifade eden Erdem, F klavyeye, Türkçe’ye uygunluğu nedeniyle milli bir klavye olarak sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Donmayan asfalt

TÜRKİYE’nin özel sektör destekli ilk enerji merkezi Koç Üniversitesi Tüpraş Enerji Merkezi (KUTEM), donmayan asfalt üzerine çalışıyor. Konu hakkında açıklama yapan (KUTEM) Direktörü Prof. Dr. Can Erkey, donmayan asfalt projesiyle asfalt yüzeyinde donmayı engellemeyi veya geciktirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Erkey, “Asfalt ile uyumlu, tuzu hapseden ve bu tuzun kontrollü salımını sağlayacak bir polimer kompozit tasarım projesidir. Polimer kompozit içerisine tuzun hapsedilmesi ve kontrollü salımı nano parçacıklar yardımıyla sağlanmaktadır” diye konuştu.
Prof. Dr. Can Erkey, projenin birinci fazının şubat 2014 tarihinde tamamlanmasının planlandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!