Akaryakıtta otomatik fiyat mayısta başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta otomatik fiyat mayısta başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Akaryakıt ürünlerinin fiyatının otomatik belirlenmesini öngören Bakanlar Kurulu kararı dün çıktı. Karar 1 Mayıs'ta yürürlüğe girecek.

Akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde otomatik sisteme geçilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Uygulama, 1 Mayıs 1998 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. 1 Mayıs'tan sonra rafineri ve ithalatçı şirketler, tavan fiyatı aşmamak koşuluyla farklı fiyatlardan satış yapabilecekler.

Bakanlar Kurulu'nun kararına göre, petrol ürünlerinin gümrüksüz satış fiyatlarının belirlenmesinde, ‘‘Platt's European Marketscan’’ ve ‘‘Platt's Lpgaswire’’ isimli bültenlerde yayımlanan fiyatlar esas alınacak. Sözkonusu bültenlerde yayımlanacak CİF İtalya fiyatlarının ortalaması, CİF fiyatlarının açıklanmaması halinde ise FOB İtalya fiyatları ortalamasına navlun ve sigorta eklenerek bulunacak CİF fiyat Merkez Bankası tarafından ilan edilen aynı günkü döviz kuru ile Türk Lirası'na dönüştürülerek ‘‘ithal parite fiyatı’’hesaplanacak.

Bu yolla hesaplanacak olan ithal parite fiyatının yüzde 3 fazlası tavan fiyat olarak belirlenecek. Rafineriler tavan fiyatı aşmamak koşuluyla kendi ticari satış fiyatlarını belirleyecekler.

Tavan fiyatın uygulamaya konulacağı günden başlayarak, hesaplanan her son beş günün ithal parite fiyatları ortalamasının ‘‘artı-eksi yüzde 3’’ olarak belirlenen fiyat değişim koridorunun dışına çıkması halinde tavan fiyat yeniden belirlenecek.

Yeni belirlenecek tavan fiyat aynı gün saat 24.00'ten itibaren yürürlüğe girecek. İthal ürünler de aynı fiyat sistemine göre fiyatlandırmaya tabi tutulacak.

Rafineri şirketleri, tavan fiyatlarını aynı gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü ile görsel ve yazılı basına bildirecekler. Bayiler en yüksek satış fiyatının altında bir fiyattan satış yapabilecekler.

FON PAYLARI

1 Mayıs'tan itibaren süper, normal ve kurşunsuz benzin ile motorin gazyağı, dizel ve jet yakıtında litre başına 5 cent, kalorifer yakıtından litre başına 3 cent, fuel-oilden 2 cent LPG'den kilo başına 10 cent, otogazdan da kilo başına 20 cent Akaryakıt Fiyat İstikrar Fonu payı alınacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!