Akaryakıtta otomatik fiyat haziranda başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıtta otomatik fiyat haziranda başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Petrol Ofisi ve Tüpraş'ın özelleştirilmesi için akaryakıtta otomatik fiyatlandırmaya geçişin şart olduğunu gören hükümet, 1 Temmuz'a ertelediği otomatik fiyatlandırma uygulamasını 1 Haziran'a çekmeye hazırlanıyor.

Akaryakıt fiyatlarında belirleyici olacak, 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi öngörülen ‘‘otomatik fiyatlandırma’’ uygulaması bir ay öne çekiliyor. Daha önce duyurulan ve dün yapılması gereken Yüksek Planlama Kurulu (YPK) toplantısı, bürokratların isteği üzerine gelecek hafta perşembe gününe ertelendi. Yetkililer, Devlet Bakanı Işın Çelebi'nin bürokratların erteleme isteğini Başbakan Mesut Yılmaz'a ilettiğini, Yılmaz'ın da ertelemeyi kabul ettiğini söylediler. Ertelemenin en büyük nedenlerinden birini akaryakıttaki otomatik fiyatlandırma uygulaması oluşturdu. Petrol Ofisi'nin satışında son aşamaya gelindiğini ve Haziran ayı içinde satışa karar verileceğini kaydeden yetkililer, ‘‘Hem Petrol Ofisi'nin satışı için hem de Tüpraş'ın satış hazırlıkları için otomatik fiyatlandırma uygulamasının biran önce uygulamaya girmesi gerekiyor. 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek bu uygulamayı öne almak için bazı hazırlıklar yapılıyor. Bu hazırlıkların tamamlanması için bir haftalık süre gerekiyordu’’ dediler.

HAZİRANA ÇEKİLECEK

Otomatik fiyatlandırma uygulamasının önce 1 Mayıs'ta yürürlüğe girmesi kararlaştırılmış ancak daha sonra ithal ve yerli akaryakıttaki vergi yükünün eşitlenmesi gereği ortaya çıkınca, bu uygulama 1 Temmuz tarihine ertelenmişti. Şimdi, vergi düzenlemelerinin tamamlandığı belirtilerek, bu uygulamanın yeniden 1 Haziran tarihine alınması isteniyor.

YPK toplantısının ertelenmesinin nedenleri arasında, turizmdeki sıkıntının giderilmesi konusunda yapılan hazırlık çalışmaları ile bazı yatırımcı bakanların talebi üzerine hazırlanan ‘‘özelleştirme gelirlerinin aktarılacağı yatırımlar’’ konusundaki çalışmanın tamamlanmaması da bulunuyor.

Yaklaşık iki hafta önce yapılan YPK toplantısında bir süre görüşülen turizm sektörünün sorunlarının asıl olarak dün yapılacak toplantıda görüşülmesi bekleniyordu. Yetkililer, başta ‘‘15 dolarlık ayakbastı parası’’nın kaldırılması olmak üzere, turizm sektörünün sorunları ve çözüm önerileri konusunda bürokrasinin çalışmasının henüz tamamlanmadığını, gelecek haftaya bu çalışmanın bitirileceği öğrenildi.

Bakanlar Kurulu'nda yatırımcı bakanların gündeme getirdiği ‘‘özelleştirme gelirlerinin hemen yatırımlara aktarılması’’ yönündeki taleplerin de yine YPK'de ele alınması kararlaştırılmıştı. Bilgi veren yetkililer gelecek hafta yapılacak YPK toplantısına, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) bu konuda yaptığı hazırlıkların da tamam olacağını, bu toplantıda yatırım önceliklerinin tartışılacağını söylediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!