Akaryakıt zammının bedeli yüzde 10 fazla enflasyon

Güncelleme Tarihi:

Akaryakıt zammının bedeli yüzde 10 fazla enflasyon
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1997 00:00

Haberin Devamı

Akaryakıtta yapılan şok zamdan sonra aylık enflasyonun yeniden iki haneye ulaşmasından kaygı duyuluyor. Temmuz ayında normal koşullarda yüzde 2.5 dolayında gerçekleşeceği tahmin edilen enflasyona akaryakıt zammının doğrudan yapacağı etki 3 puan olarak hesaplanıyor. Akaryakıttan kaynaklanacak zam sağanağıyla da toplam fiyat artışının yüzde l0'u bulabileceği vurgulanıyor.

Akaryakıtta yüzde 32'ye varan zam, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün toptan ve tüketici fiyat endekslerine farklı düzeyde yansıyacak. DİE, tüketici fiyat endeksini, her ayın ilk ve ikinci yarısındaki fiyat düzeyini esas alarak oluşturuyor. Akaryakıt zammı da ilk yarıda yapıldığı için Temmuz ayı fiyat endeksine tümüyle giriyor. Toptan eşyada ise her ayın 5, l5 ve 25'inde alınan fiyatlara göre hesaplama yapılıyor. Bu yüzden, yüzde 32'lik akaryakıt zammının ancak üçte ikisi toptan eşya fiyatlarına Temmuz ayında yansıyacak, zammın üçte birlik kısmı ise Ağustos ayı enflasyonu içinde gösterilecek.

Akaryakıt zammının fiyat endekslerine 3 puan dolayında doğrudan etki yapması bekleniyor. Bu durumda Temmuz ayının enflasyon beklentisi yüzde 5.5'e çıkıyor. Ancak, akaryakıtın enflasyona bir de dolaylı etkisi bulunuyor. Akaryakıt zammı bahane edilerek yapılacak zamlar yüzünden fiyat endeksleri üzerinde önemli düzeyde dolaylı etki ortaya çıkacağı kaydediliyor. Dolaylı etkinin hangi düzeye ulaşacağını kestirmek zor görünmekle birlikte, bu oranın 4 puanı aşabileceği vurgulanıyor. Bu durumda da karşımıza Temmuz ayı için yüzde l0 dolayında bir enflasyon çıkıyor.

CHP: Pişman ettiler

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, petrol ürünlerine yüzde 32'ye varan zam yapan hükümeti, kendisine destek olanlarla alay etmekle suçladı. Baykal, ‘‘Güneş Taner, ağzından purosunu çıkarsın da gecekondudakileri anlamaya çalışsın’’ dedi. CHP grubunda konuşan Baykal, hükümetin zam kararının, ‘Bütün yükü dar gelirlilerin sırtına yükleme’ anlayışından kaynaklandığını bildirdi. Aile bütçelerinin birden bire yıkıldığını belirten Baykal, memura verilen zammın, acısı çıkartılarak geri alındığını söyledi. Baykal, ekonomik sıkıntının bedelini, toplumun ezilen kesiminin ödeyeceğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!