Dev projeye Türk imzası! Rekor sürede tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Dev projeye Türk imzası Rekor sürede tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 22:19

Suudi Arabistanlı bir şirket tarafından 2009’dan bu yana bitirilemeyen Senegal’in başkenti Dakar’ın Blaise Diagne Havalimanı’na Türkler el atınca 8 ayda tamamlandı. Limak-Summa tarafından tamamlanan havalimanı açılışını 4 ülkenin cumhurbaşkanı yaparken, 40 bine yakın kişi de tören alanında yerini aldı.

Haberin Devamı

SENEGAL’in başkenti Dakar’ın Blaise Diagne Havalimanı inşaatını 8 yılda Suudi Arabistanlı şirket bitiremeyince, Türk Limak-Summa işbirliğiyle  8 ay gibi rekor sürede tamamlanarak hizmete açıldı. Afrika’da hub (bağlantı merkezi) olması beklenen havalimanın açılışına 40 bine yakın kişi katıldı. Limak’ın davetiyle gittiğimiz ve Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Gabon Cumhurbaşkanı Ali Bongo, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ve Gine Bissau Cumhurbaşkanı Josse Mario Vaz tarafından açılan havalimanı toplamda 575 milyon Euro’ya mal oldu. Havalimanın uçuş trafiğine açılması törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de katıldı. Türkler 3 milyon yolcu kapasiteli, Batı Afrika’nın geçiş noktasında yer alan havalimanının 25 yıllık işletmesine de Senegal devleti ile ortak oldu.

Haberin Devamı

575 MİLYON EURO

Blaise-Diagne, toplamda 575 milyon Euro’ya mal oldu. 8 aylık inşaat döneminde, 500’ü Türk olmak üzere 1500 kişi çalıştı. Havalimanın Batı Afrika’nın önemli hub noktalarından birisi haline dönüşmesi bekleniyor. Havalimanın açılış töreninde konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Senegal bizim için sadece potansiyeli bulunan, gelişmekte olan bir ülke değil. Aynı zamanda Batı Afrika’nın dünyaya açılan kapısı. Limak olarak Mozambik ve Fildişi’nde iki çimento fabrikası kurduk. Şimdi ise Senegal’deyiz. Şirket olarak havalimanı inşaatı ve işletmeciliğinin yanı sıra, inşaat, altyapı yatırımları, enerji, turizm ve çimento sektörlerinde de faaliyet gösteriyoruz. Bu sektörlerle ilgili Senegal ve diğer Afrika ülkelerindeki yatırımları yakından takip etmekteyiz. Senegal’de faaliyette bulunduğumuz diğer sektörlerle ilgili olarak da yeni yatırımlar yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.

DÜNYADA DALGALANDIRACAĞIZ

Yurtdışındaki diğer havalimani projeleriyle ilgili bilgiler de veren Özdemir, “Kuveyt  Havalimanı yeni terminali inşaatına bu yıl başladık, normal süresinden 2 yıl önce yani 4 yıl içinde bu projeyi de teslim edeceğiz. Mısır’da Kahire Havalimanı’nın ikinci terminalini bitirdik, şu anda işletme ve devir sürecindeyiz. Kosova’da Priştine Havalimanı yeni terminalini yine rekor bir sürede tamamladık şu anda işletiyoruz. Rostov Havalimanı’nın inşaatını bitirdik, bugünlerde onun da açılışını gerçekleştireceğiz. Ayrıca yine Rusya’da Volgagrad Havalimanı terminalini yapıyoruz. ‘Güçlü Türkiye’ vizyonuna gönülden bağlı bir şirket olarak, gelecek dönemde imza atacağımız yeni projelerle, Türk bayrağını dünyada en iyi şekilde dalgalandırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Dev projeye Türk imzası Rekor sürede tamamlandı
Dakar’da faaliyet gösteren Léopold Sédar Senghor Uluslararası Havalimanı’nın yerini alacak Blaise Diagne Uluslararası Havalimanı, toplam 45 milyon metrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Yeni havalimanının terminal binasının büyüklüğü 42 bin metrekareyi buluyor. Havalimanına yılda 80 bin uçak iniş/kalkış yapabilecek.

BİRÇOK PROJEDE TÜRK İMZASI VAR

BAKAN Arslan, açılış öncesi şunları söyledi: “Burayı 25 yıl boyunca Türkler işletecek, 25 yıl boyunca Türk bayrağı dalgalanacak. Bayrak dalgalandırmanın artık askeri olarak bir yerlere gidip bayrak asmanın ötesine geçtik. Ekonomik olarak bayrak dalgalandırmak çok çok önemli. Bu ekonomik büyümenin de göstergesi ayrıca başka coğrafyalarda yayılabilmenizin göstergesi. Bu havalimanı öncesi Limak Grubu’nun ortağı Summa 1.500 kişilik kongre merkezi yapmış. Ardından otel yatırımı geldi. Otel etrafından Senagal birçok iş merkezi planlıyor. Yeni havalimanına demiryolu bağlantısı yapılacak. Bunu da Türkler yapacak. Ayrıca liman projeleri var ve bununla da Türkler ilgileniyor. Biri büyütme biri de cruise limanı olacak şekilde iki liman yapılacak. Henüz ihaleye çıkmadı. İhaleye çıkıldığında Türklerin işi başarıyla yapacaklarını düşünüyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!