Adapazarı-İzmit hattında Uzakdoğu kolonisi oluştu

Güncelleme Tarihi:

Adapazarı-İzmit hattında Uzakdoğu kolonisi oluştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 1997 00:00

Haberin Devamı

Toyotasa, Honda, Hyundai, Brisa gibi Japon ve Kore ortaklı fabrikaların yoğunlaştığı Adapazarı-İzmit çevresinde yaşayan Uzakdoğulular'ın sayısı arttı. Bu tesislerde çalışan Uzakdoğulular'ın bir bölümü aileleriyle birlikte yerleşince, bölgedeki nüfusları bini aştı.

Brisa, Toyotasa, Yazakisa, Honda, Hyundai derken, Adapazarı ve İzmit çevresi, Uzakdoğu kökenli sermayenin üssü durumuna geldi. Adapazarı-İzmit hattında neredeyse bir Uzakdoğu kasabası kuruluyor. Capital Dergisi'nde yer alan habere göre, Adapazarı ve İzmit'teki bu fabrikalarda çalışan Japon ve Güney Koreli çalışan sayısı da bin kişiye ulaştı.

Başta otomotiv sektöründe olmak üzere Adapazarı ve İzmit'e yatırım yapan Uzakdoğulu şirketler, gittikleri yerlere kendi elemanlarını da götürüyor. Bunlarını bazıları geçici bir süre için, bazıları da uzun süreli görevlerle Türkiye'deki bu fabrikalarda çalışıyorlar. Farklı kültürlere sahip Uzakdoğulu yöneticiler, yaşadıkları semte değişik bir hava katıyorlar.

Türkiye'deki Japon ve Güney Koreli'lerin büyük çoğunluğu otomotiv ve yüksek teknolojili sektörlerde çalışıyor. Japon ortaklığı ile kurulan Brisa, Toyotasa ve Honda'da Japonlar, Hyundai ile ortak kurulan Hyundai Assan'da ise Güney Koreli çalışanlar var. Brisa'da sürekli olarak 10, Honda'da 8 Japon görevli. Honda fabrikasında halen geçici de olsa 40 Japon çalışıyor.

İzmit ve Adapazarı'nda çalışan Uzakdoğulu'ların bir bölümü bu illerde yaşarken, bir bölümü İstanbul'da oturmayı tercih ediyor. İstanbul'u seçenlerin rağbet ettiği konutlar ise Alkent ve Etiler gibi lüks semtlerde... Çünkü ev kiraları şirketleri tarafından karşılanıyor. Japon çalışanların büyük bölümü ailelerini de Türkiye'ye getirmiş. Bazıları ise çocuklarının Japonya'da eğitim almasını istediği için ailesinden ayrı kalmayı göze almış.

Hyundai Assan fabrikasında ise 22 Güney Koreli çalışıyor. Bunların büyük bölümü 4-5 kişiden oluşan ailelerini de Türkiye'ye getirmiş.

Gerek Japonlar'ın gerekse Koreliler'in çocuklarının hepsi İstanbul'daki uluslararası okullarda eğitim görüyor. Uzakdoğulu çalışanlar fırsat buldukça Türkiye'nin çeşitli illerini gezip görmeyi çok seviyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!