Accor, işletme için açık çek verdi İstanbul’da otel arsası çok zorladı

Güncelleme Tarihi:

Accor, işletme için açık çek verdi İstanbul’da otel arsası çok zorladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 00:00

AKFEN Holding Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’de 3 ve 4 yıldızlı şehir otelciliğinde önemli bir açık bulunduğunu belirterek, “Stratejik ortağımız Accor, ‘İstanbul’da ne kadar otel yaparsanız hepsini işletiriz’ diyor. Ancak otele uygun arsa bul-mak çok zorlaştı” dedi.

Haberin Devamı

AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Türkiye’de 3 ve 4 yıldızlı şehir otelciliği alanında arz eksikliği bulunduğunu belirtirken, stratejik ortakları Accor Grubu’ndan “İstanbul’da ne kadar otel yaparsanız hepsini işletiriz” yönünde bir teklif aldıklarını açıkladı. Ancak yeni otel inşaatı için uygun arsa bulmakta zorlandıklarını belirten Akın, “Arsa eskisi kadar kolay bulunmuyor. Bizim oteller orta sınıfa hitap ediyor. Geri dönüşü çabuk olmuyor. O nedenle arsanın ya çok uygun fiyatlı ya da bedava olması gerekiyor” diye konuştu.

40 otel hedefliyoruz

Accor Grubu’nun 90 ülkede bir yıldızdan 5 yıldıza kadar farklı markalar altında 4 bin 200’ün üzerinde oteli bulunduğunu hatırlatan Akın şunları söyledi: “Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın (GYO) Accor grubu ile münhasırlık anlaşması var. Accor’un 4 yıldızlı Nov ile 3 yıldızlı Ibis marka otellerini Türkiye’de biz yapıyoruz. Otellerin işletmesini yürüten Accor ile 25 yıllık kira sözleşmesi var. Accor’un Belçika’da 75, sadece Paris’te farklı markalarla işlettiği 400 oteli var. Biz de otel sayısında 30’lu 40’lı rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Ekonomik otelcilik

Halka arz sürecinde sona yaklaşılan Akfen GYO’nun 5-6 Mayıs tarihlerinde talep toplayacağını belirten Hamdi Akın, “Akfen GYO, ekonomik şehir otelciliğine odaklanmış gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi. İşletmeye açılmış 10 oteli bulunuyor. Bu yıl sonuna kadar 3 otel daha tamamlanacak. 5 yılda 13 otele ulaştık. Arada iki yıllık kriz sürecine rağmen iyi bir performans yakalandı” şeklinde konuştu.

200 milyon Euro yatırım

Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav da, sadece Türkiye’de değil Rusya’da da şehir otelciliğinde büyümeyi hedeflediklerini söyledi. Akfen GYO’nun Accor ile imzaladığı anlaşma sonucunda uzun vadeli kira getirisi bulunduğunu hatırlatan Güçsav, “Ocak 2011-Aralık 2015 dönemini kapsayan süreçte yeni teller için 200 milyon Euro yatırım yapılması planlanıyor. Bunlardan biri Kartal’da, diğeri Esenyurt’ta olmak üzere 3’ü İstanbul’da. İzmir, Ankara, Adana’da birer tane ve 2’si de Accor ile birlikte karar vereceğimiz başka şehirlerde olacak” dedi.

Haberin Devamı

Halka arzdan 110-150 milyon lira bekliyor

OYAK Yatırım ile başlattıkları halka arz sürecinde yurtışında 2 haftalık roadshow gerçek-leştirdiklerini belirten Akfen GYO Yönetim Kurulu Başkanı Süha Güçsav, “Yabancı yatırımcının gösterdiği ilgiden memnunuz. 5-6 Mayısta talep toplayacağız. Akfen GYO’nun yüzde 29.41 oranında halka açılmasını planlıyoruz. Ek satış ile halka açıklık oranı yüzde 33.2’yi bulabilir. Akfen GYO’nun hisselerinin 2.05 ile 2.50 TL fiyat aralığında satışa sunulması bekleniyor. 110- 150 milyon TL arası gelir bekleniyor. Gelir sermaye artırımında ve otellerin finansmanında kullanılacak.”

Çılgın projede en az bir otel ile yer almak isteriz

Haberin Devamı

HAMDİ Akın Akfen Holding olarak Türkiye’deki pek çok altyapı ve inşaat şirketi gibi kendilerinin de Kanal İstanbul projesi ile ilgilendiklerini söyledi. Akın, “Çılgın proje çok büyük bir proje. Henüz ayrıntılar ortaya çıkmadı. Ancak biz de bakacağız. En azından o bölgede bir otelimiz yer alsın isteriz” dedi.

Nov’un 4 Ibis’in 3 yıldızını topladı  ‘7 yıldızlı’ mesajı verdi

OTELCİLİKTE son dönemde lüks vurgusunu güçlendirmek için ‘7 yıldızlı’ ifadelerinin kullanıldığını belirten Hamdi Akın, şöyle konuştu: “Arkadaşlar da bu trendin etkisi ile Nov Otel’in 4, Ibis Otel’in de 3 yıldızını toplamışlar, 7 yıldızlı yatırım mesajı veren tanıtımlar hazırlamışlar. Ben de beğendim. Otelleri dünyanın en büyük otel gruplarından biri Accor işletiyor. Accor Grubu’nun Avrupa’da 10 içinde 4 markası bulunuyor. Biz de otel inşaatında ciddi kalite sunuyoruz.”

Haberin Devamı

Bu yıl da bir şey olursa Eyüp Sultan’a giderim

HAMDİ Akın, sona yaklaşılan Akfen GYO’nun halka arz sürecini anlatırken geçen yıl aynı dönemde Akfen Holding’in halka arzının gerçekleştirildiğini anımsadı. Akfen Holding’in 5-6-7 Mayıs tarihlerinde talep toplamaya başlayacağını duyurmuş ancak talep toplamadan bir gün önce ABD piyasalarında fat finger (şişman parmak denilen, yanlışlıkla bir tuşa basılarak bir hissenin satış emrinin verilmesi işlemi) nedeniyle büyük düşüşler yaşanmıştı. Sonuç olarak o tarihte halka arz oranını küçülterek sürece devam etmek zorunda kaldıklarını hatırlatan Akın şöyle konuştu: “Akfen GYO’nun halka arzı da Usame Bin Ladin’in öldürülmesine denk geldi. Şimdilik herşey yolunda gidiyor. Umarım Bin Ladin mezarından çıkmaz. Bu kez de bir sorun olursa, artık Eyüp Sultan’a gitmemiz gerekir diye düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!