AB’den 6 alanda adım çağrısı

Güncelleme Tarihi:

AB’den 6 alanda adım çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2018 00:50

AVRUPA Birliği ile Batı Balkanlar ve Türkiye arasında Ekonomik ve Mali Diyalog Toplantısı Brüksel’de yapıldı. Türkiye’nin 2017 yılında çok yüksek bir büyüme oranı yakaladığının vurgulandığı toplantıda mevcut sıkıntı unsurlarına da dikkat çekildi.

Haberin Devamı

AB, Türkiye’nin Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç başkanlığındaki bir heyetle temsil edildiği toplantı sonrasında yayımlanan sonuç bildirisinde özellikle altı ana alanda adım beklentisini dile getirdi.

Dış dengesizliklerin azaltılması: Bu bağlamda özel iç tasarrufun teşvik edilmesi ve orta vadede yeterince sıkı mali tutum benimsenmesi istendi.

Mali politikanın tutumluluğunun ve şeffaflığının artırılması:

Vergi muafiyetlerinde geçici artışlardan kaçınılması ve orta vadeli ekonomi senaryosunun daha ihtiyatlı olması bu unsura yönelik çağrılar arasında yer aldı.

Para politikasının fiyat istikrarına odaklanması ve para politikası tutumunun enflasyonu hedef bandına çekmek için yeterince sıkı olmasının güvence altına alınması, enflasyon hedefine bağlı kalınması ve Türk Lirası’na güvenin artırılması.

Haberin Devamı

İş ortamını iyileştirmek amacıyla hukukun üstünlüğünün ve yargının güçlendirilmesi.

Araştırma-geliştirmeyi destekleme amacıyla strateji belirlenmesi.

Esneklik ile güvenliği kombine ederek iş piyasasının dengeli şekilde düzenlenmesinin güvence altına alınması.

 

BANKACILIKTA REFORM İÇİN ANLAŞTILAR

AVRUPA Birliği maliye bakanları, bankacılık sermaye kurallarında yapılacak reform konusunda uzlaştılar. Bu, AB’nin finansal istikrarının sağlanması ve banka kurtarma fonu için destek konusunda haziran ayında varılması istenen bir anlaşma için ön adım oluşturuyor. AB’nin 28 üyesi, 18 aydır devam eden hararetli tartışmalar sonunda 2007-2009 küresel krizinden sonra finansal regülasyonları yeniden biçimlendiren yeni bankacılık sermaye kurallarının nasıl uygulanacağını kararlaştırdılar. Bakanların Brüksel’de dün yaptığı toplantının ardından, varılan anlaşma, AB’nin banka kurtarma fonu konusunda yeni bir açılım getirilmesinin önündeki bir engeli kaldırıyor. Varılan anlaşma AB parlamentosunun onayından geçmek zorunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!