ABD'den, Türkiye için Dijital Kıyamet uyarısı

Güncelleme Tarihi:

ABDden, Türkiye için Dijital Kıyamet uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD Konsolosluğu, Türkiye'de yaşayan vatandaşlarına gönderdiği ‘‘2000 yılı sorunu’’ başlıklı mektupta, ‘‘Elektrik ve su kesintilerinden dolayı sağlık sorunları yaşanabileceğinden, aralık sonundan ocak ortasına kadar Türkiye'de bulunmamayı tercih edin’’ uyarısında bulundu.

ABD, konsoloslukları aracılığı ile, Türkiye'de bulunan vatandaşlarını ‘‘2000 yılı sorunu’’ konusunda uyardı. 2000 sorunu nedeniyle Türkiye'de elektrik ve su kesintilerinin yaşanacağını, sağlık hizmetlerinin aksayacağını savunan ABD, vatandaşlarına, ‘‘Dijital Kıyamet'te Türkiye'de bulunmamaya çalışın’’ çağırısı yaptı.

ABD Konsolosu Gary Sneaffer imzasıyla gönderilen mektupta, Türkiye'nin başta enerji olmak üzere iletişim, finans, sağlık, kamu hizmetleri ve su alanlarında sorunlar yaşayacağı belirtiliyor.

Raporda, enerji alanında yaşanacak sorunun elekrik kesintileri, gaz ve yağ ithalatı yapılan ülkelerle deniz nakliyesi konusunda sıkıntıdan doğacağı ifade edilirken, iletişim alanıda ise PTT'nin çoğu telefon şebekelerinin yeni ve 2000 soruna karşı ayarlandığını söylemesine rağmen depremde yaşanan sorun gibi acil durumlarda yetersiz kalacağı konusunda uyarıda bulunuluyor.

SAĞLIK SEKTÖRÜ

Finans alanında kredi kartı ve ATM'lerin kullanımının azalmasının beklendiği kaydedilen mektupta, sağlık sektöründe ise 2000 sorununa karşı tüm hastanelerin düzenleme yapmaması nedeniyle ekipman sorunu yaşanacağı ifade ediliyor.

Kamu hizmetleri'nde de 2000 problemine uygun düzenleme yapmaması nedeniyle düşüş yaşacanacağı ve çoğu yiyecek ve ilaç sanayiinin bilgisayar ağı sistemlerinin yüksek teknolojiye sahip olmaması nedeniyle sıkıntı çekileceği belirtiliyor. Türkiye'de yaşanacak en önemli sorunun ise su kesintisi olacağı raporda belirtiliyor.

31 Aralık'ta deponuzu doldurun

ABD'nin Türkiye'de yaşayan vatandaşlarına yönelik hazırladığı mektupta, 2000 yılında yaşanacak sorunlara yönelik şu uyarılara yer verildi:

Pil, el feneri, mum, kibrit bulundurun.

Bebekler ve ufak çocuklar için kronik bir hastalığa ve ağır şartlara karşı önceden özel gereksinimleri hazırlayın.

Elektrik ve su kesintileri nedeniyle sağlık sorunları yaşanabileceğinden dolayı aralık sonundan ocak ortasına kadar Türkiye'de bulunmamayı tercih edin.

Elinizde ufak banknotlar halinde en az 500 dolar ve biraz Türk Lirası bulundurun.

Eğer hayvanınız varsa hayvan maması stoklayın.

Hava şartları nedeniyle battaniye ve yünlü giyecekler ayırın.

Kitap, puzzle, iskambil kağıdı ve game-watch bulundurun.

Eğer arabanız varsa depoyu 31 Aralık'ta doldurun.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!