ABD'den enerji için 700 trilyon kredi geliyor

Güncelleme Tarihi:

ABDden enerji için 700 trilyon kredi geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

ABD, Gebze, Adapazarı ve İzmir'de kurulacak doğalgaza dayalı üç santral için, yaklaşık 700 trilyon lira (1.5 milyar dolar) civarında kredi sağlayacak.

ABD Eximbank ile denizaşırı ülkelerdeki özel sektör yatırımları destekleyen örgütü OPIC'in üst düzey yöneticileri Ankara'ya gelerek, üç proje hakkında Enerji Bakanlığı, BOTAŞ. TEAŞ ve Hazine yetkilileriyle görüşmeler yaptılar. Yap-İşlet modaeliyle gerçekleştirilecek olan anlaşmaları daha önce imzalanan beş santraldan üçünü, bir ABD firması olan Intergen ile Enka'dan oluşan konsorsiyum gerçekleştirecek.

Yetkililer, görüşmelerin çok olumlu geçtiğini belirterek, toplam proje bedeli 2.2 milyar dolar olan üç santralın, 1.5 milyar dolarlık bölümünün finansmanının, bu iki kuruluşca karşılanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

ÜÇ SANTRAL

ABD Eximbank ile OPIC yetkilileri, Ankara'da yaptıkları görüşmelerde, üç santralın faaliyete geçebilmesi için ihtiyacı olan doğalgazın sağlanıp sağlanamayacağı üzerinde durdular. Enerji Bakanlığı yetkilileri de üç santralın doğalgazının BOTAŞ'ca karşılanacabileceği sözünü verdiler. Ankara'da kurulacak dolğalgaz santralıyla birlikte, ilki 2001 yılında faaliyete geçmesi beklenen toplam dört santralın, yıllık doğalgaz ihtiyacı 7 milyar metreküp. Yetkililer, bu santrallar devreye alındığında Mavi Akıntı ve İran doğalgaz projeleriyle doğalgaz gelmeye başlayacağını belirterek, ‘‘Rusya'dan, Batı hattıyla aldığımız doğalgaz miktarı da 2 milyar metreküp arttı. Ukrayna'daki kompresör istasyonu ve loop hatlarıyla da buradan gelecek doğalgaz 5 milyar metreküpe çıkıyor’’ dediler.

Konsorsiyum üyesi ABD'li Intergen olan üç santralın inşaatında kullanılacak, makina, ekipman ve teçhizat ABD'den satın alınacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!