ABD'deki bankaların çoğu stres testini geçti

Güncelleme Tarihi:

ABDdeki bankaların çoğu stres testini geçti
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2012 10:30

Amerikalı 19 büyük finans kuruluşunun 4'ü hariç tamamı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) stres testini geçti. Stres testini geçemeyenler arasında ABD'nin üçüncü büyük bankası Citigroup da bulunuyor.

Haberin Devamı

Fed, piyasalar kapandıktan sonra yaptığı açıklamada, testi geçen finans kuruluşlarının 2008 yılındaki finansal krizden sonra bulundukları pozisyondan daha güçlü olduklarını bildirdi.

Bu yıl yapılan testin daha da özenli olduğunu belirten Fed, bundan ötürü testin bankacılık sektörünün 2013 yılında uygulanmaya başlayacak daha sıkı uluslararası bankacılık kurallarını yerine getirmeye hazır olduğunu garanti edebileceğini kaydetti. Fed, kredi kartları ve tutsat (mortgage) kredilerinde varsayılan kayıpları daha yakından incelediğini de ifade etti.

Fed stres testinde finans kuruluşlarının, işsizlik oranının yüzde 13'e çıktığı, hisse fiyatlarının iki yılda yüzde 60 ve konut fiyatlarının bugünkü seviyesine göre yüzde 21 değer kaybettiği kriz durumuna dayanma gücünü değerlendirdi.

Haberin Devamı

J.P. Morgan Chase, Wells Fargo ve diğer büyük finans kuruluşları testi geçerken, Citigroup'un yanı sıra Ally Financial, SunTrust ve MetLife başarısız oldu.

Sigorta şirketi MetLife, Fed'in stres testi sonucunun “hayal kırıklığı” yarattığını açıklarken, Ally Financial stres testinde en kötü performans gösteren banka oldu.

Testi geçen JPMorgan Chase, U.S. Bancorp ve Well Fargo gibi finans kuruluşları temettülerini artırabilecekleri ve hisselerini geri satın alma planları yaptıklarını açıkladılar.

Stres testinde başarısız olan bankaların temettü ödemelerini ya da hisselerini geri satın almalarını engelleyebileceği belirtilen Fed'in, bu kuruluşları hisse satarak ya da tahvil ihraç ederek kaynak yaratmaya zorlayabileceği kaydedildi.

Stres testini 2009 yılından itibaren uygulamaya başlayan Fed, 2010 ve 2011 yıllarındaki stres testlerinin sonuçlarını açıklamamıştı. Fed, 2009 yılındaki testen sonra 10 bankadan sermayelerini 75 milyar dolar artırmasını istemişti. Sadece, Bank of America'nın sermaye artırımı 34 milyar doları bulmuştu.

Fed, Amerikalı bankaların 2013 yılında uygulanmaya başlayacak ve “Basel III” olarak bilinen yeni bankacılık kurallarını yerine getirmede yeteri kadar sağlam olduğundan emin olmak için son stres testini önceki yıllara göre daha sıkı tuttu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!