ABD: Reform yapın mali destek arkadan gelir

Güncelleme Tarihi:

ABD: Reform yapın mali destek arkadan gelir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

IMF'den sonra ABD de mali destek için Türkiye'nin yapısal reformları gerçekleştirmesi şartını koştu. Dün Başbakan Yardımcısı Hikmet Uluğbay'ı ziyaret eden ABD Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Bankalar Yasası'nın yumuşatılması eğilimini de kaygı verici bulduklarını söyledi.

Türkiye'deki temaslarını sürdüren IMF'den sonra, ABD de kredi desteği için yapısal reformların çıkarılmasının zorunlu olduğu görüşünü bildirdi. ABD, başta IMF olmak üzere uluslararası finans kurumlarının Bankalar Yasası tasarısında izlenen yumuşama eğilimlerinin kaygı verici olduğunu da iletti.

Bu görüşler, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'a yaptığı nezaket ziyareti sırasında gündeme geldi. Görüşmede ABD tarafının, Bankalar Yasası tasarısındaki ‘yumuşama eğilimlerinin’, sağlanacak bir destek için yararlı olmayacağını diplomatik bir dille ifade ettiği öğrenildi. Büyükelçi, Parris'in, yeni görevi dolayısıyla ‘nezaket’ ziyaretinde bulunduğu Uluğbay ile yaptığı görüşmede, Türkiye-ABD ekonomik ilişkileri görüşüldü.

Hürriyet'e bilgi veren diplomatik kaynaklar, ABD'nin IMF ve diğer uluslararası finans kuruluşlarının karar süreçlerinde etkin olduğunu hatırlatarak, ‘‘Destek verme niyetimizi ilettik ama bunun için mutlaka somut adımlar atılması gerekiyor’’ dedi. Aynı kaynak, yarın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen Bankalar Kanunu tasarısında ‘yumuşama’ izlenimleri edindiklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

YUMUŞAMA TEHLİKELİ

‘‘Bu, elbette Türkiye'nin konusu, biz müdahale edemeyiz ama IMF ile uluslararası piyasaların görüşlerini, endişelerini yansıttık. Uluslararası finans kuruluşları tasarının, yumuşatılması halinde etkin olamayacağı kanaatinde. ABD, Yakın İzleme Anlaşması'na büyük destek verdik. IMF'yi ikna etmeye çalıştı.’’

Bankalar Yasası tasarısının görüşülmeye başlanmasının uluslararası piyasalara güven sinyali verebileceğine değinen kaynaklar, ‘‘Ama daha ziyade, piyasalar için önemli olan yapısal reformların bir paket şeklinde çıkması. Kamu açığının kapatılması çok önemli. Ama siyasi belirsizlik de bunu kötü etkiliyor’’ diye konuştu. Uluğbay'ın Parris'i kabulünde enerji projelerinin de gündeme geldiği öğrenildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!