ABD’lilere ‘Çılgın Türkler’i anlattı

Güncelleme Tarihi:

ABD’lilere ‘Çılgın Türkler’i anlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2013 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD seyahatinde yaptığı konuşmada 3. havalimanı ihalesine atıfta bulunarak “Zaman zaman aramızdan böyle ‘Çılgın Türkler’ çıkar bizim, onlar bir yerde kaderi değiştirirler” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, ABD Ticaret Odası’nda düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Türk ve ABD’li işadamlarına hitap etti.Erdoğan, Türkiye ekonomisinin sağlam, istikrarlı ve tedbirli rotasında ilerleyişini sürdürdüğünü vurgulayarak, tahvil pazarının bugün yüzde 4,83 ile en düşük seviyeye indiğini, Merkez Bankası’nın gösterge faizlerini 50 baz puan düşürerek yüzde 4,5 olduğunu anlattı. Galataport’un ihalesinin, daha önce çıktığı ihale şartlarından farklı olarak 702 milyon dolarla sonuçlandırıldığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu da yine Türkiye’nin şu anda hangi konumda olduğunu gösteriyor. Kısa bir süre önce İstanbul Havalimanı’nın ihalesi yapıldı, bu havalimanı da çok çok farklı bir rakamla neticelendi. 100 milyon/yıl kapasiteli bu havalimanı da yine 22 milyar 152 milyon avro ile neticelendi. 5 Türk firması, kendilerine dışarıdan bakışta medyanın taktığı sıfat ‘Çılgın Türkler’dir. Zaman zaman aramızdan böyle ‘Çılgın Türkler’ çıkar bizim, onlar bir yerde kaderi değiştirirler. İnanıyorum ki atılan bu adımlarla farkı gelişmeler var. Şimdi de yeni bir adım atılıyor; Karadeniz’i Marmara’ya bağlayacak olan Kanal İstanbul ihalesinin hazırlıkları var. İnanıyorum ki burada da çok ciddi bir rekabet olacaktır. Bu ciddi rekabetle birlikte gerek havalimanı gerek Kanal İstanbul gerek bu çevrede oluşacak modern şehirleşmeler İstanbul’un dünyadaki konumunu, yerini çok daha farklı bir yere taşıyacaktır.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÖN PLANDA

Türkiye’nin küresel ekonomik krizin etkilerinin sürdüğü bir dönemde yakın çevresinde ve dünyada önemli yatırım merkezlerinden biri olarak ön plana çıktığını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Biz, sizleri de Türkiye’de yatırım yapmaya davet ediyoruz. Türkiye, Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika coğrafyalarına erişim imkanı olan istikrarlı bir ekonomik ve ticari güçtür. Şu anda dengelere baktığımız zaman dengeler biraz farklı. 2012 yılı itibarıyla ABD’nin ülkemize yönelik yabancı yatırımı 400 milyon dolar tutarında kaldı. Çok düşük. Bunun artması arzumuzdur” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kanal İstanbul’ Süveyş’i sollayacak

KANAL İstanbul Projesine de büyük önem verdiklerini, 42 kilometre uzunluğundaki kanalın çok farklı bir proje olacağını vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Kanal İstanbul, Panama, Süveyş bunların hepsini sollayacak bir kanal. Projenin gerek kalitesi gerekse mimari noktadaki estetiği itibariyle de çok farklı bir proje olarak bunu yapıyoruz” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Kanal İstanbul Projesi’nde iki şeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle devam etti: “Bir İstanbulumuzun altın gerdanlığı olan boğazımızı çevre hassasiyeti içerisinde 150 bin ton, 200 bin tonluk dev tankerlerin geçişinden kurtarmamız gerekir, onun için bu adımı atıyoruz. Şu anda bu ihaleyle alakalı olarak da hazırlıklarımızı yaptık ve ihale içinde inanıyorum ki çok ciddi katılım olacak.Açıkçası artık Türkiye, Türkiye’yi değil, dünya Türkiye’yi konuşuyor. ”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!