ABD’li petrol devi Amaco Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

ABD’li petrol devi Amaco Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen petrol devlerinden biri olan ve Azeri petrollerini çıkaracak AOIC konsorsiyumunun üyesi ABD'li Amaco firmasından üst düzey bir heyet dün Ankara'ya gelerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer ile görüştü. Ziyaretin, ABD Enerji Bakan Yardımcısı Robert Gee'nin ziyaretinin hemen ardından gerçekleşmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin hareketliliğinin göstergesi oldu.

İzmir-Aliağa'da LNG terminali kurmak için geçen yıl Botaş ile bir mutabakat zaptı imzalayan Amaco ile yapılan görüşmelerde Bakü-Ceyhan projesiyle ilgili gelişmeler de ele alındı.

LNG terminali konusundaki zaptın, nihai anlaşmaya dönüşmesini isteyen Amaco ile Ersümer'in görüşmesinde bu konu gündeme geldi. İzmir-Aliağa bölgesi; son birkaç yıl içinde petrol,

doğalgaz, lng, fuel-oil ve lpg alanında faaliyet gösteren yabancı firmaların büyük ilgi odağı haline geldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yap-İşlet-Devret modeliyle yaptırılmak üzere, Total ile LPG, Zena firması ile de fuel-oil santrali anlaşması imzalamıştı. Ayrıca geçen yıl sonu sonuçlanan Yap-İşlet ihalesinde Enka-Intergen ortaklığı da yine Aliağa'da doğalgaza santral yapmak üzere hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kadar yoğun ilginin bulunduğu Aliağa'da yeni projeler için yer sıkıntısı başgösterdi. Amaco'nun yapmak istediği LNG terminali için, henüz yer bulunamadığı öğrenildi.

Amaco ayrıca, kimya sektöründe faaliyet gösteren Amaco Chemical (Europa) S.A. ile İstanbul'da da bir şirket kurdu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!