ABD, İran ambargosunu kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

ABD, İran ambargosunu kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, ABD'nin İran doğalgazından ambargoyu kaldırdığını ve bunu Türk Dışişleri Bakanlığı'na bildirdiğini açıkladı.

Ersümer, Tebriz-Ankara boru hattı projesinin, ABD'nin İran ile olan ekonomik ilişkilere tepki göstermesi dolayısıyla yürürlüğe giremediğini hatırlattı. 1996 yılında dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'ın İran'ı ziyareti sırasında, ABD'ye rağmen yeniden imzalanan anlaşmanın ihale aşamasına geldiğini kaydeden Ersümer şu bilgiyi verdi:

‘‘ABD son bir değerlendirme yaptı. Türkiye'de yeni bir hükümetin de kurulmuş olması nedeniyle bu anlaşma ve projeye olan itirazlarını kaldırdı. ABD iki gün önce Türk Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği bir yazı ile projenin İran ile ilgili yasaklama kapsamı içinde yeralmadığını, dolayısıyla bu projenin uygulanmasına karşı çıkmayacaını resmen bildirdi.’’

Doğalgaz hattının Tebriz-Doğu Beyazıt kısmı İran tarafından inşa ediliyor. Doğu Beyazıt-Ankara kısmı ise üçe bölünüyor. Bu üç parçadan Doğu Beyazıt-Erzurum kısmı daha önce, Erzurum-Sıvas, Sıvas Ankara kısmı ise yeni ihale edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!