ABD ile ‘at pazarlığı’ yok bölgenin geleceği çiziliyor

Güncelleme Tarihi:

ABD ile ‘at pazarlığı’ yok bölgenin geleceği çiziliyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2003 01:40

AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbullu sanayicilere ABD ile yürütülen müzakerenin ABD Başkanı Bush'un ‘‘at pazarlığı’’na benzettiği para pazarlığı ile sınırlı olmadığı mesajını verdi. Erdoğan, pazarlıkların Türkiye'nin siyasi geleceğini etkileyecek konularda odaklandığını söyledi.

ADALET ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak operasyonu öncesinde ABD ile görüşmelerin Başkan George W. Bush'un ‘‘At pazarlığına’’ benzettiği para pazarlığı olmadığı mesajını verdi. Erdoğan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) yönetiminden oluşan heyete ABD ile sürdürülen müzakerelerin sanıldığı gibi paraya odaklanmadığını bundan daha önemli gördükleri siyasi konularda yoğun müzakere yapıldığını anlattı.

Dün Ankara'ya giden İSO yönetimi Hükümet'in yoğun gündeminde ekonomik konuların ihmal edilmemesini ve başta İş Güvencesi Yasası olmak üzere bazı konularda hükümetin elini çabut tutmasını istedi. Sanayiciler günün ilk buluşmasında AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ‘‘ABD ile sürdürülen müzakereyi desteklediklerini ancak savaş kaçınılmazsa Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi açıdan en az zararla bu durumu atlatması gerektiğini’’ söyledi.

MÜZAKERE NEDEN UZADI

Recep Tayyip Erdoğan da sanayicilere, ‘‘Müzakereler uzadı çünkü, daha önce yapılan hatayı bir kez daha tekrarlamak istemiyoruz. Ayrıca kamuoyuna yansıdığı gibi bu müzakerelerin odak noktası para ya da ekonomik konular değil daha çok Irak'ın bütünlüğü, Kuzey Irak'ta olası gelişmeler ve bunların Türkiye'nin geleceğine etkisini azaltmak için alınması gereken tedbirlerdir. Para ya da ekonomik destek kısa vadede rahatlatır. Ama siyasi alanda Türkiye istediklerini yaptıramazsa bunun bedelini nesiller boyu öderiz’’ dedi.

Erdoğan ayrıca, müzakerenin ilk günlerine oranla ABD'nin tutumunda yumuşama olarak nitelenebilecek değişiklik olduğunu da sanayicilere aktardı. Buna göre ABD, başlangıçta ‘‘Türkiye olarak madem ki müttefikimizsiniz bu savaşta üzerine düşeni yapmak zorundasınız’’ düşüncesiyle hareket ediyordu. Ancak müzakereler sürdükçe Türkiye'yi daha iyi anlamaya başladı ve Türkiye'nin görüşme konusu yaptığı her konuyu müzakere mantığı içinde değerlendirdi.

İHRACATI SORDULAR

Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibi ise sanayicilere son gelişmelerle birlikte ihracatın nasıl gittiğini ve savaşın başlaması halinde piyasaların nasıl etkilenebileceğini sordu. Sanayiciler bu soruları; ‘‘Piyasalar bekle gör eğilimine girdi. İhracat şu anda iyi gidiyor. Ancak, savaş halinde özellikle ara mal ithalatında bazı sorunlar çıkabilir’’ diye cevapladı.

Savaş stresi yeter, İş Güvencesi'ni törpüleyin

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük başkanlığındaki heyet, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ekibine 15 Mart'ta yürürlüğe girecek İş Güvencesi Yasası ile ilgili sıkıntıyı da anlattı. Sanayiciler, İş Güvencesi Yasası'nı kendileri açısından dengeleyecek İş Yasası'yla ilgili çalışmaların bir an önce tamamlanmasını istedi. Sanayicilerin bu konuda savaşla bağlantılı olarak Erdoğan'a verdiği mesaj, ‘‘İşsizlik büyük sorun. Ekonominin de canlanması gerekiyor. Savaş stresi bütün işletmeleri etkiliyor. Böyle bir ortamda Avrupa'nın bile terk ettiği iş kanunu hükümlerini Türkiye'de uygulamak herşeyi daha da kötüleştirir. İş Güvencesi Yasası'nın yeni İş Yasası'yla törpülenmesi gerekir’’ oldu.

Türkiye'ye en az zarar verecek yol bulunsun

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘‘Sayın Erdoğan ile görüşmemizde ekonominin daima öncelikli olması gerektiğini dile getirdik’’ dedi. Küçük, Erdoğan'a İş Güvencesi Yasası, çevre kanunu gibi sanayiciyi çok ilgilendiren temel konuları da anlattıklarını söyledi. Küçük, Irak operasyonunun da Türkiye'ye olumsut etkilerinin her açıdan minimum seviyeye indirilmesini arzu ettiklerini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!