ABD ekonosinde durgunluk sinyalleri

Güncelleme Tarihi:

ABD ekonosinde durgunluk sinyalleri
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2001 00:00

Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın bir göstergesi daha ortaya çıktı. ABD'de imalat sanayiinin faaliyetleri Aralık ayında 1991 yılından bu yana en düşük düzeyine indi.
Haberin Devamı

Satınalma İdaresi Ulusal Birliği'nin (NAPM) açıklamasına göre, Amerikan imalat sanayii sektöründe 350'yi aşkın şirketin satınalımlarını gösterir endeks puanı, Kasım ayında 47.7 iken Aralık ayında 43.7'ye düştü. ABD'de bu endeks geçen Ağustos ayından beri sürekli inişte.

NAPM'nin satınalma endeksinin (PMI) 50 puanın üzerine çıkması, Amerikan imalat sanayiinde büyümeye, 50 puanın altına düşmesi ise küçülmeye, daralmaya işaret ediyor.

PMI Endeksi 1991 yılının Nisan ayında 42.9 puana kadar düşmüştü.

Satınalma İdaresi Ulusal Birliği, Amerikan ekonomisinin genelinde büyümenin Aralık ayında devam ettiğini, ülke ekonomisinin geçen 116 aydır sürekli büyüme kaydetmesine karşın, imalat sanayiinde faaliyetlerin 2000 yılı Ekim-Aralık döneminde hızla azaldığını belirtti.

NAPM'ye göre, ABD'de faiz oranları ve enerji fiyatlarının yükselmesi nedeniyle, imalat sanayii çok zorlanıyor, 2000 yılını geride bırakırken, umut verici işaret de pek yok.

Ekonomistler, imalat sanayiindeki bu daralmanın, ABD Merkez Bankası'nı (FED) tedbir almaya yöneltmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Bu konuda daha ayrıntılı bilgi Internet'deki "www.napm.org" adresindeki siteden edinilebilir. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!