ABD’den petrolde 17 katrilyonluk evliliğe red kararı

Güncelleme Tarihi:

ABD’den petrolde 17 katrilyonluk evliliğe red kararı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

BP-AMOCO ile Atlantic-Rihfield'in 30 milyar dolarlık (17 katrilyon lira) evliliğine ABD Federal Ticaret Komisyonu'ndan (FTC) engel çıktı. FTC, bu evliliği durdurmak amacıyla dava açma kararı aldı.

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), dev petrol şirketi BP-Amoco ile Atlantic-Rihfield'ın (ARCO) evliliğini engelleme kararı aldı. FTC, 2'ye karşı 3 oyla, 30 milyar dolarlık (17 katrilyon lira) evliliği önlemek için mahkemeye başvurma kararı aldı. FTC, gerekçe olarak, yeni şirketin, Alaska ve ABD'nin Batı kıyısındaki petrol piyasalarına egemen olacağını gösterdi.

FTC yetkilileri, evliliğin rekabeti ortadan kaldıracağını ifade ederek ‘‘Biz bu işe dur diyeceğiz’’ dediler. Alaska'dan çıkarılan petrole bağımlı olan Batı piyasasının yeni doğacak şirketin denetimine gireceği kaydedildi.

BP Amoco-ARCO evliliğiyle, Exxon-Mobil evliliğinin ardından ‘‘en büyük ikinci petrol grubu'' ortaya çıkacaktı. Exxon-Mobil şirket evliliği ise geçen yıl sonunda gerçekleşmiş ve FTC'den de onay almıştı. BP Amoco yetkilileri, kozların mahkemede paylaşılacağını ve haklı olduklarına inandıklarını belirttiler. Birleşmeleri halinde, BP Amoco ve ARCO, Alaska'daki ham petrolün yüzde 70'ini çıkaracaklar. Petrolün çıkarılmasından dağıtımına kadar piyasaya egemen olacaklar.

ALASKA PETROLÜ

BP-Amoco Şirketi, evlilik için Alaska'daki üretiminin yüzde 13'ünden vazgeçmeyi ve iki ayrı petrol sahasını satmayı önermişti. Ancak, buna rağmen, iki şirketin evliliğinin, Alaska çıkışlı petrolün yüzde 55'ine egemen olacağı ifade ediliyor. BP-Amoco, yeni şirketin uluslararası piyasalara bağlı olan petrol fiyatlarını olumsuz etkileyeceği yolundaki iddiaların temelden yoksun olduğunu belirtiyor.

Mahkeme sürecinin çeşitli aşamalardan geçeceği ve ABD Yüksek Mahkemesi'ne kadar gidebileceğine dikkat çekiliyor. ABD Yüksek Mahkemesi, tekelci olduğu gerekçesiyle, 1911'de, petrol devi Standard Oil'ın parçalara bölünmesine karar vermişti. BP-Amoco yetkilileri, evliliğin, Alaska'da üretim maliyetlerini düşüreceğini ve dünya çapında bir milyar dolar tasarrufa yol açacağını savunuyor.

Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

İlaçta 85 milyar

dolarlık nişan

DÜNYANIN en büyük ilaç şirketlerinden olan Pfizer, diğer bir ilaç şirketi Warner-Lambert'ı satın almak için vereceği fiyatı 85 milyon dolara çıkararak ön anlaşmayı yaptı.

ABD basınında yer alan haberde, daha önce Warner-Lambert'i satın almak için 59 milyar dolar teklif eden American Home Products'ın, firmayı Pfizer'e kaptırdığı öne sürülüyor.

American Home Products'ın daha önce Warner-Lambert ile bir anlaşma imzaladığı, Pfizer'in anlaşmayı bozduğu için American Homle Products'a 1.8 milyar dolar ödeyeceği ve bazı olanaklar tanıyacağı kaydediliyor.

Pfizer firması, son yıllarda ünlü Viagra ilacıyla tanınıyor. Warner-Lambert firması ise ünlü kolestrol ilacı Lipitor ile biliniyor.

Netlik kazanmadan, firmaların birleşmeyle ilgili açıklama yapmaktan kaçındığı belirtiliyor.

İptal davası açılacak

Federal Ticaret Komisyonu (FTC) Richard Parker, dünyanın önde gelen petrol firmalarından BP ve Amoco'nun birleşme kararının reddedildiğini ve bu birleşmeyi önlemek amacıyla mahkemeye gidileceğini, düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!