ABD’de hahamlarla siyasetçiler kara para akladı, FBI 44 kişiyi tutukladı

Güncelleme Tarihi:

ABD’de hahamlarla siyasetçiler kara para akladı, FBI 44 kişiyi tutukladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 00:00

ABD’de aralarında 5 haham ile 3 politikacı bulunan 44 kişi kara para aklama suçlamasıyla tuttuklandı. FBI, 2 yıldır sürdürülen soruşturma sonucunda, New Jersey’de eyalet tarihinin en büyük kara para aklama operasyonlarında birine imza attı. Ajanlar, aralarında 5 haham, 3 belediye başkanı ve 2 yargı mensubu bulunan 44 kişiyi tutukladı.

Haberin Devamı

ABD’de New Jersey eyaletinde aralarında 5 haham ve 3 belediye başkanı bulunan 44 kişi kara para aklama suçlamasıyla tuttuklandı. FBI (Federal Soruşturma Bürosu) tarafından 2 yıldır sürdürülen soruşturma kapsamında, New Jersey eyalet tarihinin en büyük kara para aklama operasyonlarında birini gerçekleştirdi. FBI ajanları, aralarında 5 haham, 3 belediye başkanı, 2 yargı mensubu ve daha önce organ ticareti yapmakla suçlanan bir kişinin de bulunduğu 44 zanlıyı tutukladı. New York-İsrail hattında gerçekleştirildiği iddia edilen kara para aklama, yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda tutuklanan 44 kişi kelepçeli şekilde FBI’ın Newmark’taki binası getirildikten sonra federal mahkemeye çıkarıldı. Tutuklanan din adamları arasında, Brooklyn ve Deal’daki sinagogların bağlı olduğu hahambaşı Saul Kassin’in de bulunduğu belirtildi. Suçlananlar arasında, yaptığı yasadışı organ ticareti nedeniyle çevresinde ‘böbrek adam’ olarak tanınan Brooklynli Levy-Izhak Rosenbaum’un da bulunduğu kaydedildi. Rosenbaum, 10 yıl boyunca İsrail’den 10 bin dolara getirdiği böbrekleri, ABD’de 160 bin dolara sattığını kabul etmişti.

Haberin Devamı

Devleti yıkan kanser

Yetkililer, soruşturma çerçevesinde tutuklanan kişilerin, milyonlarca dolar kara para aklamaktan organ kaçakçılığı ve rüşvete kadar çeşitli suçlamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti. Federal Soruşturma Bürosu’nun yolsuzlukla mücadele biriminin başkanı Ed Kahrer, New Jersey’de yolsuzluğun ülkedeki en büyük sorunlardan biri olduğuna işaret ederek, “Yolsuzluk, bu devletin özündeki değerleri yıkan bir kanserdir” dedi. Federal Savcı Ralph J. Marra ise olaya karıyan herkesin bu işten bir pay aldığını belirterek, “Yolsuzluk öylesine yaygın ve kabul görür hale gelmiş ki, siyasetçiler adeta etik değerlerden yoksun bir alanda varlıklarını sürdürüyor” diye konuştu.

Federal savcılar, yolsuzluk soruşturmasında, Brooklyn, Deal ve İsrail arasında faaliyet gösteren bir kara para aklama şebekesi üzerine odaklanıldığını, şebekenin, New York ve New Jersey’de hahamların kontrolündeki Yahudi yardım dernekleri yoluyla milyonlarca dolar kara para akladığı iddia edildi. Bu derneklere bağış adı altında yapılan para karşılığında yüzde 5 ila yüzde 10 arasında bir kesinti yapılarak makbuz verildiği ve bu yolla paranın aklandığı öne sürüldü.

Haberin Devamı

İsrail basınında geniş yer buldu

YOLSUZLUKLA suçlanan sanıkların çoğunun kefaletle serbest bırakıldığı, kara para aklamakla suçlananlar için ise 300 bin dolar ile 3 milyon dolar arasında kefalet ücreti istendiği kaydedildi. Olay, İsrail basınında geniş yankı bulurken, gazetelerde ABD’li yetkililer tarafından tutuklanan aşırı dinci Yahudilerin fotoğraflarına yer verildi. İsrail polisi ise soruşturmada yer almadığını açıkladı.

 FBI muhbiri yakalattı

SAVCILARIN soruşturma çerçevesinde, yolsuzluk yaptığından şüphelenilen siyasetçilerin izini sürmek için muhbir kullandığı, işadamı gibi davranan muhbirin, New Jersey’de inşaat ve diğer projelere onay almak için kamu çalışanlarına binlerce dolar rüşvet verdiği belirtildi. Muhbir sayesinde FBI ajanlarının birçok ses ve video kaydı gerçekleştirdiği de belirtildi. Soruşturma çerçevesinde müfettişlerin, şehir planlama ve kamu hizmeti yetkililerinin de tutuklandığı, bu kişilerin mevkilerini kullanmakla suçlandıkları açıklandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!