ABD, 1 milyar dolarlık santral kredisi verecek

Güncelleme Tarihi:

ABD, 1 milyar dolarlık santral kredisi verecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, ABD Ticaret Bakanı William Dalley ile hidroelektrik santralların finansmanı için 1 milyar dolarlık Eximbank kredisi anlaşması imzaladı.

ABD, hidroelektrik santral (HES) ve barajların yapımı konusunda Türkiye'ye yaklaşık 1 milyar dolar tutarında kredi sağlayacak. ABD Ticaret Bakanı William Dalley ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer 8 tane HES projesinin Amerikan Eximbank kredisiyle desteklenmesine ilişkin anlaşma imzaladılar.

ATC (Amerikan-Türk İş Konseyi) Konferansı için ABD'de bulunan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, ABD Ticaret Bakanı Dalley ile bir saati aşkın süren bir görüşme yaptı. Görüşmede, Türkiye'deki enerji alanında özelleştirmelerle ilgili bilgi veren Ersümer, ABD'li bakanın enerji yatırımlarının gerçekleşmesinde pürüz yaratan uluslararası tahkim konusunu mutlaka aşacakları sözünü verdi.

8 SANTRAL KOLAYLAŞTI

Ersümer, imzaladıkları anlaşmayla ilgili bilgi verirken, bu konuda daha önce Avrupa ülkeleriyle anlaşma imzaladıklarını belirterek, Amerika'nın ilk kez HES projelerini bu nitelikte bir destek kredisi sağladığını belirtti.

Anlaşmaya göre, ABD'li firmaların Türkiye'ye gelip HES yapabileceklerini söyleyen Ersümer, şöyle dedi: ‘‘DSİ'nin portröyünde 361 proje var. Bunların bütçe kaynaklarından karşılanarak yapılması imkansız. ABD kredisiyle 8 tane HES'in yapımı büyük ölçüde kolaylaştı.’’

Türkiye'nin imtiyaz konusundaki kabullerini değiştirmek zorunda olduğunu belirten Bakan, ABD'li yatırımcılara yasal altyapıyı değiştirme sözü verdi. Ersümer, gazetecilerin iç siyasetle ilgili bir sorusunu da yanıtlarken, Türkiye'de siyasette herkesin her şeyi beklediği bir dönemde olduğunu kaydetti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!