Abaç: "Enflasyon daha da düşecek"

Güncelleme Tarihi:

Abaç: Enflasyon daha da düşecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2001 00:00

Prof. Dr. Selçuk Abaç, Aralık ayı enflasyon rakamının TÜFE ve TEFE'de beklenenin çok altında gerçekleştiğini belirterek, "Gelecek aylarda bu daha da düşük çıkacak"dedi.
Haberin Devamı

Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Bankacılık Araştırma ve Danışmanlık Kuruluşu (IBAR) Başkanı Prof. Abaç, Aralık ayının, bayram ve yılbaşı harcamalarının yüksek olduğu ay olmasına rağmen enflasyon rakamının piyasaların beklentisinin çok altında gerçekleştiğine dikkati çekti.

Abaç, yüksek talepten kaynaklanan enflasyonun hızının kesildiğine işaret ederek, "Yılbaşı ve bayrama rağmen enflasyon rakamı düşük çıkıyorsa, Ocak-Şubat aylarında bu rakam çok daha aşağılara inecek ve moralleri yükseltecektir" diye konuştu.

Hükümetin enflasyonu düşürmeye dönük uygulamaya koyduğu ekonomik programın gerçekleşeceği beklentilerinin de arttığını kaydeden Abaç, yıl sonunda enflasyonda önemli başarıların elde edileceğini ileri sürdü. Abaç, banka faiz oranlarının yüksek olmasının da enflasyonun düşüşüne önemli katkı sağlayacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Geçen yıl yapılan yanlışlar yapılmayacak. Reel olarak eksi seviyelerde olan faiz oranları tüketim patlaması yarattı ve hedeflenen enflasyondan uzaklaşıldı. Yılın büyük kısmına hakim olan düşük faiz oranları gerçekleşmeyeceği için enflasyon hedefleri 2001'de daha gerçekçi hale gelecek. Reel faizler, mutlaka pozitif düzeyde kalmalı. Enflasyonla mücadelede tüketim patlamasına zemin oluşturulmamalı. Şimdi ayaklarımız yere basacak, büyüme hedefini ikinci plana atıyoruz, atmamız da gerekir. Bu yıl enflasyon hedefini tutturmak daha da önem kazanmıştır."

"Hazine 3 aylık ihaleye girmeli"

Abaç, hazinenin bugün yapacağı ihalenin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Çok önemli uyarım var. Hazine, bugün yapacağı 6 ve 14 aylık ihalede bütün bir yılı ipotek altına alacak faiz oranıyla borçlanmamalı. Hazine 6-14 aylık borçlanma yerine 3 aylık ihaleye girmeli" diye konuştu.

Abaç, ekonomik programın desteğe ihtiyacı olduğunu kaydederek, kamunun açacağı ihalelerle programa güven tazelemesi gerektiğini vurguladı.

Hazine ihalesinin piyasalar için önemli bir gösterge olacağına işaret eden Abaç, ihalenin 3 aylık olmasının ortaya çıkacak yüksek maliyetleri de bu sürede telafi edeceğini, aksi halde yüksek faiz oranının yıla yayılacağını ve beklentileri negatife dönüştüreceğini anlattı.

Hazine halka arz yapmalı

Hazine'nin halka arz yapması gerektiğini de söyleyen Abaç, "Uygulanmakta olan program ülkenin geleceğini çizecek. Bu sorumluluk toplumun tüm kesimleri tarafından bilinmeli, ama önce kamu atacağı her adımda bunu dikkate almalı, programın sorgulanmasına yol açmamalıdır" dedi.

Finansal piyasalarda henüz netliğin olmadığını da öne süren Abaç, şunları kaydetti:

"Hazine'nin yüzde 60-65 faiz oranıyla ihaleye çıkacağı söyleniyor. Bu oran, finansal krizin yarattığı toz duman içinde ortaya konuluyor. Etraf dumanlıyken, sisliyken hazine 6 aylık faizi belirlemeye çalışmasın. Bütün bir yılı ve beklentileri ipotek altına almasın. Şu an bir belirsizlik var, ama açıklanan Aralık ayı enflasyon rakamı korkulacak bir gelişmenin olmadığını ortaya koydu. Yaşadığımız krizin meydana getirdiği risk primini bütün bir yıla yaymayalım. En çok 3 aya yayalım. Hazine faizleri ve enflasyonu yükseltmemeli."

Enflasyon hedefine yaklaşıldıkça piyasaların dengeye gireceğini dile getiren Abaç, bu sürede yüksek banka faizlerinin de gerileyeceğini ifade etti. Abaç, 2001 yılında enflasyonu ve cari açığı aşağı çekmenin önem kazanacağını, hızlı büyümenin ise geri plana atılacağını bildirerek, "Enflasyonda ve cari açığın küçültülmesinde başarı sağlamak, hızlı büyüme hedefinden çok daha önemli" dedi.

Banka faiz oranlarında düşüş beklentisi

Abaç, banka faiz oranlarının düşeceğini kaydederken, bu düşüşün daha rasyonel olacağını ve her ay gerçekleşen enflasyon oranlarına parelel seyir izleyeceğini söyledi. Yılın ilk 3 ayından sonra piyasaların normale döneceğini ve olumlu beklentilerin hakim olacağını ifade eden Abaç, şöyle devam etti:

"Yılın ilk 3 ayında gecelik faizler inebilir, çıkabilir. Bu önemli değil. Artçı depremler gibi finans sektöründe artçı depremler olacak, ama bu iniş çıkışların şiddeti giderek azalacak. Ocak, şubat mart enflasyonları düşük çıktıkca piyasalar sakinleşecek. Bir finansal kriz yaşandı, ama bunu da abartmayalım, sonuç olarak IMF'in yüzde 100 arkasında olduğu program var. Ama buna önce Ankara'dakiler inansın. Yılın ilk gününden enflasyon hedefinin tutmayacağını söyleyenler, bu ülkeye büyük kötülük yapıyorlar. Herkes Türkiye'nin daha güzel günlere ulaşacağına inanmalı..." (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!