AB genişleyince 8.5 trilyon dolarlık olacak

Güncelleme Tarihi:

AB genişleyince 8.5 trilyon dolarlık olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Halen 15 üyeli bir topluluk olan, 1 Ocak'ta tek para birimi Euro'ya geçerek, bütünleşme konusundaki en büyük adımlarından birini atan Avrupa Birliği (AB), genişlemenin de sancılarını çekiyor.

İlk aşamada Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Estonya ve Kıbrıs Rum kesimi ile bütünleşmeyi planlayan AB, daha sonra Litvanya, Letonya, Slovakya, Romanya, Bulgaristan'a tam üyelik vermeyi amaçlıyor. Bu açıdan Türkiye, üyeliğe ehil olduğu kabul edilmesine ve komisyon raporlarında aday ülkelerle birlikte yer almasına rağmen, resmen 12. aday olarak açıklanmıyor.

Yalnız AB'nin, adaylarla güçleneceği de açıkça görülüyor. Adaylarla nüfusu 373.7 milyondan 543 milyona yükselecek olan AB'nin, satın alma gücü paritesine göre milli geliri de bir trilyon 85.1 milyar dolar artışla 7 trilyon 480.9 milyar dolardan 8 trilyon 566 milyar dolara yükselecek.

Halen, cari milli gelirde birinci, satın alma gücünde ABD'nin ardından ikinci olan AB, 11 aday ve Türkiye'nin katılımıyla açık farkla birinciliğe oturacak. Dünyanın en büyük ekonomisi olacak.

AB açısından Türkiye'nin önemi, rakamlara bakıldığında daha iyi anlaşılıyor. Türkiye, tam üye olması halinde, AB nüfusunun yüzde 11.7'sini, yüzölçümünün yüzde 15.5'ini, milli gelirinin yüzde 4.8'ini meydana getirecek. Diğer 11 aday içinde Türkiye'den daha büyük ekonomi yok, hatta ikinci büyük ekonomi olan Polonya'nın büyüklüğü Türkiye'nin yüzde 60'ı kadar... Türkiye, 11 adayın yüzde 37.8 kadar büyüklüğü olan bir ekonomi... Nüfus açısından da adaylarla karşılaştırılamayacak olan 63.7 milyonluk Türkiye, en yakın takipçisi Polonya'dan 25 milyon daha fazla bir nüfusa sahip durumda. Türkiye, adaylardan farklı olarak genç ve dinamik bir nüfusu da sahip bulunuyor.

EURO'YU TANITMA KAMPANYASI

Avrupa Merkez Bankası önünde dün üç Alman genci Euro şeklinde yapılmış dev tekerleklerle gösteri yaptı. Almanlar, Euro şeklindeki dev tekerleklerle Almanya'yı dolaşacaklarını söylediler.

TEZGAHTA EURO'LU FİYAT

Fransa'nın başkenti Paris'te de Fas'tan ithal edilen domateslerin fiyat etiketine, Fransız Frangı'nın yanısıra Euro değeri yazıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!