AB Belgesine kim ne dedi?

Güncelleme Tarihi:

AB Belgesine kim ne dedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD: Yeni dönem başladı

TÜSİAD (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği):

AB kapılarının Türkiye'ye açık olup olmadığı sorusu artık gerilerde kalmış, adaylık sürecinin işleyişinin ön planda olduğu yeni bir dönem başlamıştır. AB'nin geleceğini ilgilendiren konular, aday ülke olan Türkiye için büyük önem taşımaktadır. Bu yeni dönemde her iki tarafa da önemli sorumluluklar düşmekte. Reform taleplerinin odak noktasını, bireysel özgürlükler ve kültürel kimliklerin ifadesini yasaklayan mevcut yasal düzenlemeler oluşturmakta. Ancak, AB'nin gerek Türk ekonomisinin analizinde, gerekse siyasi dinamiğin kalıcılığı konusunda çok daha rasyonel ve kararlı bir tutum içinde olması gerekmekte.

TİM: Top artık siyasilerde

TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi):

Türkiye açısından sürpriz sayılacak yükümlülükler içermiyor. Türkiye'nin insan hakları, demokratikleşme, siyasi ve sosyal yaşam alanlarında çağdaş ölçütlere sahip olması gerektiği bir kez daha AB tarafından Katılım Ortaklığı Belgesi ile ortaya konulmuştur. Türkiye için ortaya konulan yükümlülüklerin önemli bir bölümünün siyasi ve sosyal alanı kapsadığı görülmektedir. Haritanın gösterdiği yolda hızla ilerlemek için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları olarak, birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerekmektedir.

MÜSİAD: Farklı istek yok

MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) Başkanı Ali Bayramoğlu:

AB veya herhangi başka bir oluşumun Türkiye için tek seçenek değil. Türkiye'nin önündeki en önemli gereklik kendi dinamiklerinin farkında olarak ve de sırf kendi isteği için ekonomik, siyasal, hukuksal ve sosyal gelişmişliğini sağlamasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, Türkiye'nin AB'ye girme durumu olmasa dahi gerçekleştirmesi gereken temel hak ve özgürlükler, demokrasi ve ekonomik kalkınmışlık alanındaki iyileştirmeleri geciktirmesinin Türkiye'nin her alanda önünü tıkama riskidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!