910 tonu 352 tekerlekle taşıdı

Güncelleme Tarihi:

910 tonu 352 tekerlekle taşıdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2013 00:00

Taşımacılık sektöründeki en ilginç firmalarından Hareket AŞ, ENERJİ santrallarına taşıdığı sıra dışı ebatlarda ve ağır tonajlardaki yüklerle 68 milyon lira ciro yapıyor. Firma, 352 tekerlekli olabilen taşıma platformu ile 910 tonluk yükü Tüpraş için taşıdı.

Haberin Devamı

Son yıllarda hızlı büyüyen ‘taşıma ve lojistik’ sektörünün en gilnç firmalarından Hareket Proje Taşımacılığı Yük Mühendisliği A.Ş. (Hareket AŞ), en sıra dışı yükleri taşıyan araç altyapısıyla dikkat çekiyor. Firma 352 tekerlekli olabilen bir kara taşıma aracıyla Tüpraş’a yaptığı son taşıma ‘tek seferde 912 ton’ oldu. Daha yüksek tonajlı taşımalarla rekorlar da kıran Hareket AŞ 300 kişilik istihdamla 68 milyon lira ciro yapıyor. Harekat AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, son birkaç yılda 50 milyon Euro’luk araç yatırımı yaptıklarının anlatıyor. Altunkum şöyle anlatıyor:

İNEBOLU VE PERŞEMBE PAZARI

· Şirketimizi 1957’de babam Abdullah Bey kurdu, deniz taşımacılığı ile başlamış. Onun babası da gemiciydi. İneboluluyuz o yüzden de çok erken yıllarda İstanbul’a taşınmışız. Çünkü Perşembe Pazarı, Küçükpazar, bizim işlerimizin merkezi. Babamız işleri gemi yükleme boşaltma işiyle büyütmüş. Eskiden limanlar sığ olduğu için büyük gemiler açığa durur, oradan küçük gemilere yük aktarılır, karaya getirilirdi. Bu nedenle de vinç ihtiyacı çok yüksekmiş. Babam vinçlerle bu işi yaparken vinçler boş kalınca da kiralamaya başlıyor. Sonra sadece kiralama yapıyor.

ENERJİ SANTRALI TAŞIMALARI

/images/100/0x0/55ea55d3f018fbb8f8793886
· 1984’ten sonra işe girdim. 1985’te AŞ olduk. Endüstriyel tesislerin geniş, uzun, yüksek, ölçüsü sıra dışı olan yüklerin taşımasına odaklandık. Vinç ve taşıma araçları parkımızı geliştirdik. 2000 yılından sonra da alternatif kaydırma yöntemleriyle vinçsiz sistemlerle taşımalara başladık. Bizi bu yöne çeken 1997’den itibaren enerji santralları oldu. İlk taşımamız da Marmara Ereğlisi’nde çok büyük bir santral yatırımının malzemeleriydi. Türbinler, jeneratörler, 200 tonun üzerindeki malzemeler ilk taşıdıklarımızdı. Tekirdağ Limanı’ndan, Marmara Ereğlisi’ne taşıdık.

TÜRKMENİSTAN’DA ÇOK İŞ ÇIKTI

· Türkmenistan’da, 1998’de, dev bir rafineriyi, gemiden tahliye ve yerine taşıma işi olarak tamamladık. Bunu başarınca çok iş gelmeye başladı. Türk inşaat şirketlerinin oradaki işleri de avantaj oldu. Doğalgaz santrallarının tüm malzemelerini taşımaya başladık böyle 6 tane enerji santralını taşıdık. Bazı taşıma rekorlarını da kırdık ve geçen yıl Avrupa’da ödül aldık. Türkmenbaşı Limanı’ndan herbiri 166 tonluk yükler halinde 30 bin ton taşıdık. Tek parça olarak 560 tonluk malzemeler taşıdık. 4 tane 560 ton 4 tane 130 ton, 4 araçlık katarlar yaptık. 1250 kilometre mesafede 110 tane köprü geçerek şantiyeye teslim ettik. 2 ay sürdü, bazı köprüleri kendimiz inşa ettik. Tüpraş için 910 tonluk bir yükü 352 tekerlekli aracımızla taşıdık ki yüke göre bu araç daha da büyüyebiliyor.

Haberin Devamı

Rüzgar türbinlerini taşıyoruz, kuruyoruz

HAREKET A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum, “Enerjide uzmanlaştık ve Türkiye’de de rüzgar santrallari son dönemde çok fazla kuruluyor. Kanatlar çok uzun (45-55 metre) ve taşıma için özel araçlar gerekiyor. Bu konuda yatırım yaptık ve bu santralları taşıyoruz. Kurulum alanlarına götürünce de kurulumu kolay yapacak montaj araçları aldık. Vinçle kaldırıyoruz, montajı tamamlıyoruz. Çalışır vaziyette teslim ediyoruz. Şu anda Susurluk’ta Edincik’te projelere yoğun taşıma yapıyoruz. Kırşehir’de 70 türbin birden kurulan bir iş var onun da tüm taşıma ve vinç organizasyonunu yapıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Marmaray için 440 vagon

HAREKET AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Altunkum,  şöyle konuşuyor: “Marmaray’ın tüm vagonlarını biz taşıyoruz. Taşıma devam ediyor. 440 vagonluk bir iş. Bazıları yarı mamul geldi, Tüvasaş’ta tamamlandı. İzmir’de de Star rafinerisinin ağır ekipmanlarını taşıyoruz. Körfez geçişinden de iş aldık ve devamı da gelecek. 350 tonluk blokları havada takla attırıp imalatın değişik pozisyonlarına göre araçlara yerleştiriyoruz. İskenderun’dan da Irak’a transit enerji santralı malzemeleri taşıyoruz. Şu anda Erbil, Kurmalı’ya taşıyoruz yakında Süleymaniye’ye de taşıyacağız.

sozdemir@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!