8 işadamı birleşti Mindset, Türkiye’nin ‘ikinci Devrim’i olacak

Güncelleme Tarihi:

8 işadamı birleşti Mindset, Türkiye’nin ‘ikinci Devrim’i olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 00:00

Haziran ayında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın deneyerek destek sözü verdiği Murat Günak imzalı elektrikli otomobil projesi ‘Mindset’ için düğmeye basıldı.

Haberin Devamı

Proje için 8 işadamı ortak girişim şirketi kurdu. Şirket hem aracın prototipini üretecek hem de dünyaya “projenin arkasındayız” mesajı verecek. Ünlü Türk tasarımcı Murat Günak, “Kısa sürede süprizleri açıklayacağız” dedi.

ÜNLÜ Türk tasarımcı Murat Günak’ın tasarlayıp, haziran ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kullanıp destek verdiği elektrikli otomobil projesi ‘Mindset’in hayata geçmesi için düğmeye basıldı. Türk otomotiv dünyasında ikinci ‘Devrim’i yaratacak proje için 8 işadamı bir araya gelerek ortak girişim şirketi kurdu. Mühendislik, otomotiv ve otomotiv yan sanayi gibi farklı sektörlerden bir araya gelen işadamlarının kurduğu girişim şirketi, ‘Mindset’ projesini ayakta tutup, ilk prototipleri üretmek için çalışıyor. Sık sık Türkiye’yi ziyaret eden projenin mimarı Murat Günak, “Mindset ile ilgili çok olumlu gelişmeler var. Kısa süre içinde süpriz açıklamalar yapacağız” dedi.
Yatırım Ajansı takipte
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Mindset projesinin sıfırdan bir yatırım olduğunu bu yüzden de adım adım ilerlediğini söyledi. Ajans olarak projeye destek verdiklerini ve bir kişiyi projeyi izlemesi için görevlendirdiklerini belirten Korkmaz, yakın bir zamanda sevindirici gelişmelerin olacağı bilgisini verdi. Korkmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da projeyi yakından izlediğini ve gelişmeleri sorduğunu bildirdi. Projedeki gelişmeleri Başbakan’a bizzat aktardığını anlatan Korkmaz, “Sayın Başbakan, projenin Türkiye’de gerçekleşmesini istiyor. Bu projenin otomotiv sektörü için önemli bir gelişme olacağını düşünüyor” dedi. Bu proje için özel bir ayrıcalık yapılmadığını söyleyen Korkmaz, desteğin herkese verilenlerle sınırlı olduğunun altını çizdi.
Büyük yatırıma zemin
Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu ise, 8 işadamının projeyi ayakta tutmak için girişim şirketi kurduğunu doğrulayarak, “Bu şirket şu anda aracın prototiplerini yapıp, projenin ortada kalmadığı mesajını verecek. Projenin büyük yatırımı için zemin hazırlıyorlar” açıklamasını yaptı. Türk otomotiv sektörünün geleceğini elektrikli araçlarda araması gerektiğini kaydeden Burhanoğlu, şöyle konuştu: “Mindset projesi otomotiv sektörü için bir sembol olacak. Diğer firmaları da uyandıracak. Dünya artık elektrikli araca gidiyor, dergilerde elektrikli araç reklamları yayınlanıyor. Kapasiteleri daralan Türk otomotiv sektörü artık 2012 ve sonrası için hareket etmeli. Mindset bir başlangıç olacak. Bu yüzden girişimciler bu projeyi önemsiyor.”

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, Murat Günak ve ortağı Lorenzo Schmid’i Haziran ayında Ankara’da Başbakanlık’ta kabul etmişti. Murat Günak’ın başarılarından ve Mindset’i anavatanında üretmeyi istediğini söylemesinden etkilenen Erdoğan, Mindset’in direksiyonan geçip, Ankara sokaklarını turlamıştı.

Haberin Devamı

Pille 100 kilometre yol yapıyor

FORD, Mercedes, Peugeot, DaimlerChrysler ve VW Grubu’nda çalışan Murat Günak’ın tasarladığı birçok başarılı model bulunuyor. Günak, Mindset adı verilen proje için “İnsanlar bu otomobili sadece sıfır emisyon özelliğinden dolayı değil, kullanmaktan keyif alacakları bir otomobil olduğunu için de sevmeli” diye konuşuyor. Günak’ın 4.20 metrelik prototipi sıfır emisyonla yol alıyor. Yüksek performanslı lityum iyon batarya yardımıyla otomobil 100 km. boyunca elektrik enerjisiyle yol alıyor. Eğer 100 km’lik menzil yeterli gelmiyorsa, aküyü şarj eden yaklaşık 24 beygir gücünde 2 silindirli benzinli jeneratör devreye giriyor. Böylece menzil 800 km’ye kadar çıkabiliyor. Otomobil, 7 saniyeden daha kısa bir sürede 0’dan 100 km/s hıza ulaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!