5G kampusta

Güncelleme Tarihi:

5G kampusta
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2018 22:48

5G teknolojisinde dünyayla yarışabilmek için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) çalışmalarına Ankara’da üç üniversite de dahil oluyor. Hacettepe, Bilkent ve ODTÜ öğrencileri 5G Vadisi Açık Test Sahası’nda yeni teknolojiyi kullanacak ve üniversitelerin teknokentleri bu konuda çalışacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 2020 yılında dünyada 5G teknolojisine geçen birkaç ülkeden biri olmaya hazırlanırken, yerlileştirme çalışmaları için Ankara’da test sahası ilan edilen üç üniversitede 5G heyecanı yaşanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın da imzaladığı protokolle 5G Vadisi Açık Test Sahası’nda yer alan üç üniversiteden biri olan Hacettepe Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, “Proje heyecan verici. Türkiye’de 5G’yi ilk kez ODTÜ ve Bilkent üniversiteleriyle birlikte bizim öğrencilerimiz kullanacak” dedi.

5G kampusta

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) geçen hafta düzenlenen “5G Vadisi Açık Test Sahası Test Altyapıları İmza Töreni”yle, Eskişehir Yolu üzerinde bulunan BTK binası ile bu binanı karşı aksında sıralanan ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe üniversitelerinin bulunduğu alan 5G Vadisi Açık Test Sahası ilan edildi. Protokole göre, 5G’de yer alacak Vodafone, Turkcell, Türk Telekom AŞ, ULAK AŞ, Huawei, Spark Ölçüm, i2i Sistem ve Netaş 5G, testlerini bu alanda yapacak. Protokolle ayrıca, ODTÜ, Bilkent ve Hacettepe üniversitelerinin de telekomünikasyonla ilgili bölümlerinden lisansüstü öğrenci ve akademisyenlerinin 5G’nin yerlileştirilmesi çalışmalarında yer alması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

PROJE HEYECAN VERİCİ
5G Vadisi çalışmalarının üniversitede heyecan yarattığını belirten Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, hazırlıklarını Hürriyet’e anlattı. 5G ile ilgili çalışmaları BTK’nın organize ettiğini hatırlatan Özen, şunları söyledi:

“Gelecekte 5G teknolojisi, akıllı araçlardan e-sağlık uygulamalarına kadar pek çok alanda kullanılacak. Bu açıdan bakıldığında proje başlı başına heyecan verici ancak bizim için asıl heyecan verici olan, öğrencilerimizin ilk kez 5G’yi kullanacak olması.

Türkiye’de 5G’yi ilk kez ODTÜ ve Bilkent üniversiteleriyle birlikte bizim öğrencilerimiz kullanırken, lisansüstü öğrencilerimizle doktora yapan akademisyenlerimiz de bu çalışmalarda yer alabilecek. Bunun yanında bu alanda biliyorsunuz, üç üniversitenin de teknokentleri var ve bu teknolojiden teknokentler de yararlanacak. Bu da firmaların gelişmesine ayrı bir katkı sağlayacak. ABD’de üç üniversitenin bir araya gelerek oluşturduğu ortak alanlar vardır ve buna ‘bilimsel üçgen’ denir. Burada da onun benzeri bir alan yaratılıyor.

Haberin Devamı

Bundan sonraki işbirlikleri adına o da ayrıca bir heyecan veriyor. Testler için laboratuvarların geliştirilme aşamasının başladığını söyleyebilirim. İlgili firmaların bir kısmı laboratuvarlar için aletlerini getirmeye başladı. İlgili bölümler de çok heyecanlı oldukları için bu işin tahmin edilenden daha hızlı yürüyeceğini tahmin ediyorum.”

ULAK: ‘ÖĞRENCİLERE EĞİTİM VERECEĞİZ’
ULAK Haberleşme AŞ olarak bugüne kadar kazandıkları yeteneklerin üzerine koymaya devam ettiklerini belirten ULAK AŞ Genel Müdürü Metin Balcı, “Bu sistemler, yaşayan sistemler. 4G devam edecek, biz 4.5G’yi 5G’leştirmeye çalışacağız. Ondan sonra kazandığımız yetenekleri, üzerine koyup devam edeceğiz” dedi. Laboratuvarlarda ürettikleri sistemleri bu sahada test etme şansı bulacaklarını belirten Balcı, şöyle konuştu: “Bu alanda teknolojilerimizi gösterme imkanımız olacak. Kendi laboratuvarımızda yaptığımız neyse, onu bu test vadisinde açacağız. Dolayısıyla akademisyenler, firmalar buraya nasıl katkı verebileceklerini görecekler. Öğrencilere gerekli olan eğitimleri de vereceğiz. Daha önceden de veriyorduk. Bu şekilde bir etkileşim hedefliyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!