56 tane Titan türedi

Güncelleme Tarihi:

56 tane Titan türedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hürriyet Tüketici Köşesi'nin ortaya çıkardığı Titan adlı saadet zinciri, kolay para kazanmak isteyen uyanıklara ilham kaynağı oldu. ‘‘Öz Titan’’ ‘‘Has Titan’’ benzeri isimlerle birbiri ardına türeyen saadet zincirlerinin sayısı son olarak Ankara'da kurulan Pey adlı organizasyonla 56'ya ulaştı.

Hazine'nin faaliyet alanı dışında para topladığını tespit ettiği için çalışma iznini iptal ettiği Data Uluslararası Bilgi İşlem Merkezi'nin Türkiye temsilciliğini yürüttüğü Titan adlı saadet zinciri, bazı uyanıklara ilham kaynağı oldu. Şimdi bu uyanıklar, Öz Titan, Has Titan gibi adlar altında benzer para organizasyonları kurarak kısa yoldan köşe dönmeye çalışıyorlar. Bunlara son olarak Ankara'da kurulan Pey adlı organizasyon eklendi. Böylece, Türkiye'de faaliyet gösteren saadet zinciri sayısı 56'ya ulaştı.

ŞERANOĞLU PARAVAN

Hürriyet'in Tüketici Köşesi'nin ortaya çıkardığı Titan saadet zinciri tezgahında Kenan Şeranoğlu'nun paravan olarak kullanıldığını ve payının da 50 markla sınırlı tutulduğunu belirleyen Hazine, asıl vurgunu gerçekleştirenin üye başına 500 mark alan Data'nın sahibi F.Fatih Gürdal olduğunu tespit etti. Bu da, Data'nın başvuru dosyasında yer alan bir belgeye ortaya çıktı. Bu belgeye göre, Merkezi İsviçre'de bulunan Titan Marketing Gesellschaft International'in Türkiye temsilcisi Kenan Şeranoğlu değil, Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nden Türkiye'de değişik firmalara bilgisayar servis hizmeti vermek amacıyla izin alan Data adlı kuruluş. Bu kuruluşun da para organizasyonu düzenleme izni yok. Buna rağmen para organizasyonları düzenlediği için Hazine, 1 Ağustos tarihinde Data'nın faaliyet iznini iptal etti.

HURAFE ZİNCİRLERİ

Arkadaşımız Zeliha Aslan'ın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'de saadet zinciri uygulaması ilk olarak 1957 yılında başladı. O dönemlerde, insanlara zarf içinde mektuplar gönderilir, bu mektupların çoğaltılarak 7 ayrı kişiye dağıtılması istenirdi. Bu mektupların çoğaltılıp, dağıtıldığı taktirde, insanların kısmetlerinin açılacağı ve bol paraların kazanılacağı iddia edilirdi. Dağıtmayarak zincirin tıkanmasına yol açanların ise felaketle karşılaşacakları ileri sürülürdü.

Bu hurafe zincirini, kısa zamanda para zincirine dönüştürdüler. Aynı sistemle evlere işyerlerine yine mektuplar yollanmaya başlandı. Bu kez mekuptlarda sistem kurucuları ile mektubu gönderenlere posta havalesiyle para yollanması ve mektupların çoğaltılıp, yine eş ve dostlara dağıtılması istenirdi.

Ardından Amway, Oriflame, Avon gibi yabancı kökenli firmalar Türkiye'ye geldi. Bu firmalar, ‘‘pramit’’ adı verdikleri bir sistemle, mağazalarda satılmayan bazı temizlik, makyaj malzemesi gibi ürünleri pazarlayacak çoğunluğu ev kadınlarından oluşan zincirler oluşturdular. Bu zincirde, sisteme katılanlar ödedikleri paraya karşılık, ürün alıyorlar ve bunları satarak para kazanıyor. Ayrıca, sisteme kazandırılan her yeni üye için de pay veriliyor.

PARA ZİNCİRLERİ

Geçtiğimiz nisan ayında ise Titan adlı bir organizasyon ortaya çıktı. Bu organizasyon ilk önce İzmir'de toplantılar düzenleyerek, yabancı kökenli bu şirketlerin ürünle gerçekleştirdiği piramit sistemini parayla uygulamaya başladı. Üye sayısı 30 bine, toplanan para da üye başına 2.450 marka ulaştı.

Bu tablo, bazı uyanıkların da hemen iştahını kabarttı. Titan benzeri organizasyonlar hemen Anadolu'nun dört bir yanında mantar gibi bitmeye başladı. Bunların sayısı şu anda 56'ya ulaştı.

Titan'ın gerçek patronu Gürdal

Titan adlı saadet zincirinde ön planda Kenan Şeranoğlu ve ailesi görünüyordu. Bu organizasyondan Kenan Şeranoğlu'nun payına üye başına 50 mark düşüyordu. Ancak, Hazine'nin yaptığı belirlemelere göre, Kenan Şeranoğlu paravan olarak kullanılıyor. Sistemin perde arkasında üye başına 500 mark alan F.Fatih Gürdal yer alıyor. Dostlarının dolandırılmasına aracılık edenler sayesinde Şeranoğlu ailesi ve Fatih Gürdal, trilyonları kazanıyordu. F.Fatih Gürdal'ın sahibi olduğu Data adlı kuruluşun faaliyet izni Ağustos ayında iptal edilmesine rağmen, sistem yasal gibi gösterilip, organizasyona para akışı sağlanmaya devam edildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!