56 İslam ülkesinin arasında ticaret ‘yok denecek’ kadar az

Güncelleme Tarihi:

56 İslam ülkesinin arasında ticaret ‘yok denecek’ kadar az
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2010 00:00

Mersin Tanıtım Günleri için dün Suriye’ye giden Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İslam Konferansı’na üye 56 ülke olmasına rağmen bu ülkelerin kendi aralarında yok denecek kadar az ticaret olduğuna ve 60 trilyon dolarlık dünya ekonomisinden İslam ülkelerinin yeteri kadar yararlanamadığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

Tercihli ticaret sistemi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Suriye’nin başkenti Şam’da düzenlediği “Mersin Tanıtım Günleri” kapsamındaki ‘Türkiye Suriye İşadamları Forumu’na katılan Çağlayan, bakanlığı süresinde dünyanın etrafında 7 tur attığını belirterek, “Çin’e, Irak’a, Libya’ya, Suriye’ye ve birçok ülkeye 3-4 kez gittim” dedi. İslam ülkelerinin dünya ticaretindeki payının azlığına da dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı: “Biz istiyoruz ki, İslam ülkeleri kendi aralarında ticareti ilişkileri geliştirsin. Bu konuda iki ayrı anlaşma öneriyorum. Biri tercihli ticaret sistemi. Bu sistem 10 ülke tarafından onaylandığı için yürürlüğe girdi, ancak çalışmıyor. Çalışması için de ‘Menşei Kurallar Anlaşması’nın yapılması gerekiyor. Bunun da her ülkenin kendi parlamentosunda onaylanması şart. Bu anlaşmayı Türkiye de dahil 6 ülke parlamentosu onayladı. Suriye de bu anlaşmayı onaylar ve geriye kalan üç ülkeyi de ikna edebiliriz.”
Çağlayan, “Suriyeli işadamları ile üçüncü ülkelere mal satabiliriz”derken, “Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacmi 2 milyar dolar. Bize yakışan 2013’e kadar bu rakamı 10 milyar dolara çıkarmaktır” dedi. Çağlayan, Suriye’ye yönelik faaliyet gösteren Türk işadamlarının sorunlarının Arapça hazırlanmış notlarını Suriyeli bakanlara sunarken, “Birlikte üçüncü ülkelere beraber mal satmak, beraber yatırım yapmak için ortak çalışma yapalım. Gücümüzü birleştirelim, bunu sözden icraata dökelim. Biz buna hazırız” diye konuştu. Suriye’deki alt ve üst yapılarını da birlikte yapmayı öneren Çağlayan, toplantıdan sonra Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından da kabul edildi. Başbakan Itri, Türkiye-Suriye ilişkilerinin artan bir ivme ile sürmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Biz, Türkiye ve Suriye’yi iki ülke, tek millet olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye ile Libya arasında ‘vize’ resmen kaldırıldı

TÜRKİYE ile Libya arasında imzalanan karşılıklı vize muafiyeti anlaşması, Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. İki ülke arasında 25 Kasım 2009 tarihinde Trablus’ta imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Arap Halk Sosyalist Büyük Cemahiriyesi Arasında Vizenin Karşılıklı Olarak Kaldırılmasına Dair Mutabakat Zaptı”nın onaylanması, 21 Ocakta Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılmıştı. Buna göre her iki ülke vatandaşlarından diplomatik, hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport taşıyanların yanı sıra denizadamı cüzdanı veya uçak mürettebatı için seyahat belgesi taşıyanlar vizeden muaf tutulacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!