550 milyon dolarlık Ford yatırımına çevre vizesi

Güncelleme Tarihi:

550 milyon dolarlık Ford yatırımına çevre vizesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

FORD-Otosan'ın Gölcük'teki 550 milyon dolarlık

yatırımına Çevre Bakanlığı'ndan vize çıktı. Ford-Otosan Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar, ‘‘Bizzat Başbakan takip ettiği halde ÇED raporu 7 ayda tamamlanabildi’’ dedi. Rapor olumlu çıkmasaydı, yatırım duracaktı.

AMERİKAN Ford ile Koç Grubu ortaklığı olan Ford-Otosan'ın Gölcük'te inşaatına başlanan 550 milyon dolarlık otomobil fabrikasına Çevre Bakanlığı'ndan izin çıktı. Fabrikanın bölgede kurulabilmesine izin veren Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu, 7 aylık bir çalışma sonunda alındı. Böylece Ford-Otosan fabrikasının ve ihracat için gerekli olan iskelenin Gölcük'teki araziye yapılabilmesinde hiçbir pürüz kalmadı.

Seka'ya ait araziyi Koç Grubu'na bedelsiz verdiği için eleştirilere neden olan Başbakan Mesut Yılmaz, temmuz ayında fabrikanın temel atma töreninde ÇED raporu olmazsa, inşaatı durduracaklarını söylemişti.

Ford-Otosan Genel Müdürü Ali İhsan İlkbahar, ÇED raporunun Başbakan Mesut Yılmaz'ın bizzat takip etmesine rağmen 7 aylık bir çalışmayla alınabildiğini söyledi. Türkiye'de yatırım yapmanın çok güç olduğunu belirten İlkbahar, ‘‘Yatırım için gerekli olan raporları alabilmek için birçok bürokratik engelle karşılaştık. Mesut Yılmaz'ın desteğine rağmen ÇED raporu çalışmaları uzadı’’ dedi.

Fabrika inşaatı çalışmalarının sürdüğünü belirten Ali İhsan İlkbahar, ÇED raporu alınana kadar fabrikanın yer altındaki çalışmalarını tamamladıklarını, şimdi inşaatın yer üstünde devam edeceğini söyledi.

KAZIK REKORU

Ford Otosan'ın İzmit Gölcük'te uzun süre tartışılan arazi üzerinde yapımına başladığı yeni fabrikası için bugüne kadar 200 kilometre temel kazığı çakıldı. Arazinin hem bataklık hem de deprem kuşağında olması nedeniyle temele çakılan kazıklar toplam 300 kilometreyi bulacak. Arazinin deprem bölgesinde olması nedeniyle maliyet yüzde 50 arttı. Fabrikanın inşaat maliyeti 15 milyon doları bulacak.

YATIRIM DURUR

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Başbakan Mesut Yılmaz, Ford Otosan'ın arsası yüzünden tartışmalar yaratan 550 milyon dolarlık yatırıma 26 Temmuz 1998 tarihinde start vermişti. Türkiye'ye bugüne kadar bir defada yapılan en büyük yabancı sermaye yatırımının temel atma töreninde konuşan Başbakan Mesut Yılmaz, fabrikanın temel atma ruhsatı aldığını ancak, henüz ÇED raporu olmadığını söylemiş ve inşaat aşamasında ÇED raporu olmazsa, inşaatı durduracağını belirtmişti.

BEN DE ÇEVRECİYİM

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç da, temel atma töreninde ÇED raporunun en geç 6 hafta içinde alınabileceğini umduğunu söylemişti. Raporu hazırlayan kurumlardan müspet sonuçlar aldıklarını ve raporun olumlu bir şekilde çıkacağını tahmin ettiğini söyleyen Koç, rapor olmazsa inşaatı durduracaklarını bildirmişti.

68 dekarlık çamlık

alan korunacak

ÇEVRE Bakanlığı, Ford-Otosan'ın İzmit Gölcük'te inşaatı devam eden otomobil fabrikası ve iskelesi için ÇED raporu çalışmalarını 11 Kasım 1998 tarihinde tamamladı. Bu amaçla kurulan komisyon, çalışmalarını tamamlayarak ÇED Yönetmeliğinin 17'inci maddesi gereğince ‘‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu’’ kararı verdi.

Raporda, yatırımın gerçekleşmesinde sakınca bulunmadığı belirtilirek, çevreye zarar vermesini önlemek için şu noktalara dikkat edeceği vurgulandı:

Hava kalitesinin korunması

Gürültü kontrol

Su kirliliği kontrol

Katı atıkların kontrolü

Tehlikeli atıkların kontrolü

Zehirli kimsayal madde ve ürünlerin kontrolü

ÇED yönetmeliklerine uyulması

68 dekarlık II. sınıf çamlık arazinin korunması



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!