500 bin yeni iÅŸ imkanı, kredi kartlarına düzenleme

Güncelleme Tarihi:

500 bin yeni iş imkanı, kredi kartlarına düzenleme
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 04, 2009 11:10

Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni teşvik ve istihdam paketini açıkladı. Yeni paket kapsamında 500 bin kişiye mesleki girişim imkanı veya doğrudan istihdam sağlanacağını söylerken, kredi kartları ile ilgili de yeni düzenlemeler getirileceğini ifade etti. Erdogan çok tartışılan 'kriz teğet geçecek' sözlerine de açıklık getirdi.

Haberin Devamı

BAÅžBAKAN'IN TEÅžVÄ°K PAKETÄ°NÄ° AÇIKLADIÄžI TOPLANTIDAN KARELERÂ

BaÅŸbakan 500 bin kiÅŸiye mesleki giriÅŸim imkanı veya doÄŸrudan istihdam saÄŸlanacağını söylediÄŸi açıklamada ÅŸunları söyledi:      Â

"Biz hiçbir zaman Türkiye’nin bu krizden etkilenmediğini, etkilenmeyeceği iddiasına olmadık. Türkiye’nin bu krizden etkileneceğini, ancak sağlam yapısıyla, mümkün olan en az seviyede etkileneceğini ifade ettim. Hatta bunu teğet geçecektir diye ifade ettim.Nitekim Türkiye geçmiş dönemdeki ekonomik yapısıyla bu krize yakalansaydı, bunun nasıl bir sonuç doğuracağını, ekonomik çevreler takdir edecektir. Mukayesesi ortadadır. "

KREDÄ° KARTLARI Âhttp://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/toplanti_izlenim.jpg

Haberin Devamı

Erdoğan kredi kartları ile ilgili bir soruya cevap verirken şunları söyledi:

"Arkadaşlarımızın bir çalışması var. Belki yeni yasal düzenlemenin içerisinde olacağız. Kredi kartları bundan sonra nasıl verilecek, kimler ne kadar sürede alınabilecek? Bütün bunların değerlendirmesi yapılacak, ve yasal düzenleme getireceğiz. Ama yasal düzenlemeye yapmadan gidilebilecek bir şey varsa onun içinde çalışıyoruz".

Erdoğan şöyle devam etti: "Trabzon ve Muş aynı bölge içerisinde diye sordu arkadaşımız. Şimdi bu tabi bir bölgesel teşvik bu bölgesel teşvik içerisinde sosyo ekonomik gelişmişlik durumu daha iyi olan var çok daha kötü olan var. Ama biz burada bir etkileşimi baz alarak bu adımı attık bu planlamayı yaptık ve bunun yukarıdan aşağıya doğru sosyo ekonomik gelişmesine yönelik incelemeleri yaptık."

BAÅžBAKANIN KONUÅžMASINDAN SATIR BAÅžLARI

- Süreç öncelikle bir küresel finans kriziyle başladı. Daha sonra ekonomik krize dönüştü. Böyle bir süreci yaşarken dünyadaki tüm ülkeler kendilerine göre bazı tedbirleri oluşturdular.

- Bizler de gelişmekte ve gelişmekte olan ülkeler içerisinde tedbirlerini süratle alan ve hazırlıklarını buna göre yapan bir ülke durumundaydık, bunu da yaptık.http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/EKO_MUHABIR.jpg

Haberin Devamı

 - Bu ülkeler ekonomilerinin çarklarını tekrar döndürecek halde kaldılar, kalacaklar. Ekonomi politikaları konusunda, küresel işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.

- Krizin başlangıcından bu yana Türkiye’nin de üyesi olduğu G-20 platformunda, temel gündem maddesi olarak dünya ekonomisinin bu krizden süratle çıkması için bir çok görüşmeler yapıldı.

- En temel husus hükümetlerin destekleyici müdahalesi olmaksızın, kendi kendine bu krizden çıkamayacağıdır. Bu nedenle ülkeler kendi imkanları ölçüsünde, kamu maliyesi tedbirleriyle, üretimi istihdamı ve talebi destekleyici politikaları hayata geçirmişlerdir.

- Para politikası önlemlerinin tek başına yeterli olmayacağı açıkça ortaya çıktığından, hükümetler arka arkaya mali önlem paketlerini devreye aldılar. Bu süreçte piyasalarda dalgalanmalar azaldı. Üretim ve istihdamdaki daralma hızı yavaşladı.

Haberin Devamı

- Son birkaç yıl gözlenen yüksek üretim artışlarının yakalanması zaman alacak. Ancak sürecin olumlu seyretmeye başladığı görülmüştür.

- İhracat ve uluslar arası doğrudan yatırımda kaydettiğimiz tarihi başarılar, Türkiye’nin küresel aktör olma haline gelmeye başladığını göstermektedir.

Teşvik Yasası’nın 2009 yılında istihdama sınırlı ölçüde yansıması beklenirken, 3 yıllık dönemde yaklaşık 800 bin kişiye istihdam yaratması öngörülüyor.

-Diğer ülkelerde, iflaslar, banka kurtarmalar gündemi görülürken, ülkemizde böyle bir tablo yaşanmamıştır. Bunu da bankalar birliği açıklamışlardır. Bu durum iktidarımız döneminde bankacılık sektörünün sermaya yapısını iyileştirmiş olmasının sonucudur.

Haberin Devamı

MALİ DİSİPLİNE ÖNEM VERDİK

-Mali disipline önem verdik. Kamunun borç yükünü azalttık. Böylece piyasalardaki baskıyı hafiflettik.

-Hükümet önlem almadı diyenler, hükümetimize karşı haksızlık yapıyorlar. Bizim ekonomide gerçekleştirdiğimiz dönüşüm, reformlar, başlı başına tedbiri oluşturmuştur. Ortalama 2-3 yılda bir krizle sarsılan Türkiye, 6.5 yıl boyunca sapasağlam ayakta kalmıştır.

-Hatırlayınız ABD’de Japonya’da Çin’de en küçük bir ekonomik sarsıntı olduğunda bu Türkiye’ye tsunami gibi yansıyordu. Bunları hep yaşadık. Bütün bu dönemleri geride bıraktık. Geçmişe göre daha sağlıklı güçlü bir ekonomik yapıyı Türkiye’ye kazandırdık. Çünkü biz kendimize bu noktada inandık. Türkiye’nin ekonomik gücüne inandık. Güçlendirmeye büyütmeye de devam ediyoruz, edeceğiz.

Haberin Devamı

-Bize bir şey olmaz anlayışına teslim olmadık, bekle gör politikasını benimsemedik. Krizin vatandaşlarımıza etkisini sınırlandırmak için çeşitli tedbirler aldık. KDV ve ÖTV indirimiyle talebin canlanmasına katkıda bulunduk. Bir çok düzenlemelerle iş kayıplarını sınırlandırdık. İşsiz vatandaşlarımız için düzenlemeler yaptık. Alt yapı yatırımları ve kaynaklar yoluyla yatırımları desteklemeye çalıştık. Bu tedbirlerin olumlu neticelerini de aldık.

Başbakanlık Yeni Bina'da basın toplantısı ile açıklanan teşvik ve istihdam paketinin ayrıntıları şöyle:

- 3 yeni çalışmayı sizlerle paylaşacağım. Bu çalışmayı sivil toplum kuruluşlarımızla gerçekleştirdik. Bu vesileyle tüm sivil toplum örgütlerine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

YENİ TEŞVİK ÇALIŞMASI

500 bin yeni iş imkanı, kredi kartlarına düzenleme

- Yeni Teşvik Sistemi Çalışması, yeni yatırımları desteklemek amacıyla hazırlanmıştır. Ülkemizin üretim potansiyelini yükseltecek ve bölgesel gelişmişlik farklılıklarını en aza indirecek yatırımları destekleyecektir.

- Yeni Teşvik Sistemimizi üç gruba ayırdık. Kurumlar ve gelir vergisi indirimi, işveren hissesinin belirli bir süre hazine tarafından karşılanması, az gelişmiş yerlerde yatırım faizlerinin bir bölümünün karşılanması, yatırımlara yatırım yeri tahsis edilmesini belirledik.

- Ülkemizin ARGE kapasitesini artıracak büyük proje yatırımları için 12 sektör belirledik. Özellikle dış ticaret açığımızın yoğun olduğu kimyasal madde ve ürünleri imalatı ile rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı sektöründeki büyük yatırımları destekleyeceğiz.

- Ülkemizin enerji koridoru olması ve transit boru hatları teşvik edilecektir.

- Motorlu kara taşıtları imalatı ülkemizin uluslar arası rekabette önemli bir sektördür. Yeni modellerin imal edilmesi amacıyla bu sektörde en az 250 milyon TL yatırım tutarındaki projeleri destekleyeceğiz.

- Demiryolu taşımacılığına ve liman hizmet yatırımlarına özel önem veriyoruz. Bu amaçla lokomotif imalatını, liman projelerini bu kapsama dahil ettik.

- Elektronik sanayi, ülkemizin iddialı sektörleri arasındadır. Bu sektörde katma değeri yüksek olan ürünler için bu sektörü teşvik edeceğiz.

İLAÇ SEKTÖRÜNE DESTEK
 
- İlaç ve tıbbi ürün sektörünü de destekleyeceğiz. Hava araçları imalatıyla birlikte, belirli büyüklükte makine imalatını teşvik edeceğiz.

 - Yapısı itibariyle sermaye gerektiren, madencilik sektörü yatırımları da büyük yatırımlar projesi kapsamına dahil ettik.

TEŞVİK SİSTEMİNDE İKİNCİ KISIM BÖLGESEL

- Bu kapsamda AB tarafından istatistik olarak kullanılan bölge haritasını kullandık. Sosyo ekonomik gelişmeye göre 4 bölge var.

- Ağırlıklı olarak doğu ve güneydoğu illerimizin yer aldığı bölgelerde, tarım konfeksiyon deri gibi sektörler teşvik edilecektir. Ayrıca bu bölgelerde turizm sağlık eğitim yatırımları desteklenecektir. İkinci bölgede teknoloji sektörü teşvik edilecektir.

- Büyük yatırımlara girmeyen yatırımlar ise genel teşvik kapsamında, KDV istisnası ile desteklenecektir. Yani bu adımla birlikte şu anda Türkiye’de bölgesel teşvik sistemiyle 81 ilimiz az veya çok bu teşvik sisteminden istifade edecektir.

- Elde edilecek kardan yüzde 20 birinci bölgede yüzde 10 ikinci bölgede yüzde 8 üçüncü bölgede yüzde 4, üçüncü bölgede ise yüzde 2 kurumlar vergisi ödeyecektir.

- Az gelişmiş bölgelerde yatırım yapanlar daha uzun süreyle bu imkandan faydalanacaktır. Yatırım yapanlar, istihdam sağladıkları personelin SSK primlerini bölgelere göre çeşitli sürelerle ödemeyecektir.

- Birinci bölgede 2 yıl, ikinci bölgede 3 yıl, üçüncü bölgede 5 yıl, dördüncü bölgede ise 7 yıl boyunca ödemeyecektir.

-2010 yılı sonuna kadar, birinci ve ikinci bölgeden, üçüncü ve dördüncü bölgeye taşıyan işverenin 5 yıl süreyle SSK işveren primi hazine tarafından karşılanacak. Bu firmalara kurumlar vergisi yüzde 5 olarak uygulanacak ve nakliye masrafları da karşılanacaktır.

- Biz bu teşvik paketini krizi fırsata çevirmek amacıyla yürürlüğe koyuyoruz. Yatırımların ise en kısa sürede hayata geçirilmesini umuyoruz.

İSTİHDAM PAKETİ  - 500 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI

- Son iki yılda istihdama yönelik önemli tedbirleri hayata geçirdik. Özürlülerin işveren primleri hazine tarafından ödeniyordu. İşsiz kalan vatandaşlarımıza ek destek sağlamıştık. Geçici mali sıkıntılarındaki iş yerinin, işçilerin ücretlerinin belirli bir kısmını 6 aya kadar ödemeyi de üstlenmiştik.

- Aktif iş gücü programlarımızı uygulama safhasına geçiyoruz. İşsizlerimize toplum yararına yapılacak işler yardımıyla 6 aya kadar iş imkanı oluşturacağız. Bu çerçevede 120 bin işsizimizi, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çevre düzenlemesi gibi istihdamını hedefliyoruz.

- Açılacak kurslar vasıtasıyla 200 bin işçimize meslek edindirme imkanını getiriyoruz. 10 bin işçimize danışmanlık vererek işsiz vatandaşlarımıza kendi işlerini kurması için destek olacağız.

- 100 bin gencimize deneyim kazandırarak, özel sektörde staj yapacaklara 6 aya kadar maddi destek sağlayacağız. Başvuru ile burada yararlanma sürelerini 6 aya kadar uzatmaya bakanlar kurulu yetkili olacaktır

- Böylece işsizlerimizin işe dönmelerini artırmış oluyoruz. Gençlerimiz ve kadınlarımız, genç ve kadın istihdamı desteğinden yararlanmaya devam edecektir.

- Bu tedbirleri artırmak için, piyasayla ilgili değerlendirme çalışmaya devam edecektir.

- Özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilecek. Geçici işçilerimizin sosyal güvenlik ve ücret haklarımızın özel istihdam bürolarında ödenmesi sağlanacaktır.

- Bir istihdam ve mesleki eğitim kurumlarının etkinliği artırılacaktır. En kısa sürede istihdam şurası toplanarak, tüm kesimlerin katkıları sağlanacaktır.

- Getirilen teşviklerin ve mesleki eğitimler kapsamında kullanılan kaynak incelenecektir. Bu paketle 500 bin kişiye, mesleki girişim imkanı veya doğrudan istihdam imkanı oluşturuyoruz.

- Bu piyasadaki gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

KOBİ'LERE YÖNELİK TEDBİRLER

- Geçtiğimiz hafta kabul edilen tasarıyla KOBİ’lere kredi sağlanmasına yönelik adımları artırdık. Kefalet sisteminin etkin biçimde çalışmasını amaçlıyoruz.

-Mali sektör tarafından KOBİ’lere sağlanan kredinin, yüzde 65’ine kefalet verilecek, kredi riskinin yüzde 35’i ise bankalarca üstlenecektir.

- Sağlayacağımız 1 milyar TL’lik kaynağa karşılık, en az 10 milyar TL’lik krediye kefalet sağlanmasını bekliyoruz.

- Bankalardan kredi alamayan KOBİ’lere büyük bir destek sağlıyoruz. Sistemin uzun vadede etkin biçimde çalışması konusunda, bankalarımızın da gerekli katkıyı yapacaklarına gönülden inanıyorum.

DÃœZENLEMELER KRÄ°ZDE ETKÄ°LÄ° OLACAK

- Bu düzenlemeler özellikle bu kriz sürecinde ekonomimize önemli bir katkı sağlayacaktır.

- Finansmana erişimi kolaylaştırıyoruz. Türkiye bu krizi aşacak. Türkiye istikrarlı büyüme sürecini yakalayacaktır. Hiç kimse tereddüt taşımasın, hükümet olarak Türkiye ekonomisini, fırtına sonrasında rotamızda ilerlemeye devam edeceğiz.

- Koordinasyon içinde çalışan bir ekonomi sistemi bulunuyor. İhtiyaç oldukça yoğun istişareler yapıyoruz. Türkiye’nin kararlılığı her türlü hedefi yakalamak konusunda bize güç veriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!