50 yıllık başkanlıkla Kanuni’yi bile geçti yeniden başkan oldu

Güncelleme Tarihi:

50 yıllık başkanlıkla Kanuni’yi bile geçti yeniden başkan oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2009 00:00

İstanbul Ticaret Borsası’nın 1958’den beri başkanı olan Nejat Ekrem Basmacı dün yine seçim kazandı.

Basmacı, 4 yıl daha başkanlık koltuğunda oturacak. 90 yaşındaki Nejat Ekrem Basmacı dünkü seçimi Ümit Kiler’e karşı 25’e 12 kazandı. Basmacı’nın seçim zaferi, "46 yıl saltanat süren Kanuni Sultan Süleyman’ı sollamıştı şimdi kendi rekorunu kırıyor" diye yorumlandı.

Listelerdeki isimler

İTB’de Ümit Kiler’in listesi, İslam Ali Kopuz, Mehmet Aktaş, Ahmet Arslan, Musa Sucu, Mahmut Ekrem Ensari, Yunis Aksu, Adem Pehlivan ve Hacı Mehmet Köse’den oluştu. Nejat Ekrem Basmacı’nın listesinde ise Atilla Sümer, Ahmet Elmas, Çetin Keçeli, Sadık Erdem, Oğuz Turhan, Ömer Tekin Aslan, Ethem Karaca ve İslam Ali Kopuz bulunuyor.

Konsey Başkanı

TOBB bünyesindeki 112 ticaret borsasının Ticaret Borsaları Konseyi’nin de Başkanı olan Nejat Basmacı, iş dünyasının en renkli isimleri arasında. Basmacı’nın soyadı büyükdedesi Abdi Ağa’ya 3’üncü Selim tarafından verilen Üsküdar’daki araziye basmahane kurulmasından geliyor. Basmacı, Adnan Menderes döneminden beri bütün Başbakanlarla çalıştı.

Rumi takvime göre

Miladi takvime göre 1920 olan doğum tarihini kadınlara "36 doğumluyum" diye söyleyen Basmacı bunun sırrını da şöyle açıklıyor: "Rumi takvime göre 1336 doğumluyum. Nasıl olsa yeni nesil bu takvimi bilmiyor. Böylece 16 yaş daha genç olduğumu söylemiş oluyorum" diye açıklıyor. Basmacı başkanlığı ne zaman bırakaksnız diye sorulunca da "Emr-i hak vaki olana kadar başkanım" diye yanıt veriyor.

Berlusconi’ye teklif

Nejat Ekrem Basmacı, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi İstanbul’a geldiğinde verilen özel davette, "Sayın Berlusconi beni bir hafta İtalya’ya davet edin. Size 50 yıl iktidarda kalmanın formülünü anlatayım" demişti. Berlusconi bu öneriyi "Madem 50 yıl iktidarda kalmanın formülünü anlatacaksınız, 1 hafta değil 2 ay konuğum olabilirsiniz" diye yanıtlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!