5 yıldızlı gübre

Güncelleme Tarihi:

5 yıldızlı gübre
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2019 13:31

Her şey dahil otellerin en çok eleştirilen yanlarından biri açık büfelerde israf edilen, çöpe giden yemekler. İşte Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA Genel Müdürü Tunç Batum, bu yemekleri artık gübre olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Günde 1 ton yemek çıkardıklarını ifade eden Batum “200 kilogramı çöpe gidiyordu. Bunlardan otelde kurduğumuz sıfır atık tesisinde gübre üretmeye başladık” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE turizmini rakip ülkelerden ayıran, ön plana çıkmasını sağlayan birçok neden bulunuyor. Ancak bunlar arasında iki neden var ki rakip turizm ülkeleri Türkiye’nin çok gerisinde kalıyor. Türkiye’deki hizmet ve otellerin kalitesi ile ‘her şey dahil’ sistemi yabancı turistlerin Türkiye’yi tercih etmesinde büyük rol oynuyor. İçinde yüzlerce çeşit yemek barındıran açık büfeler, turistlerin büyük ilgisini çekse de tartışmaları da beraberinde getiriyor. Açık büfelerde bitmeyen yemekler, çok büyük bir israfın ortaya çıkmasına neden oluyor. Uzun yıllardır çöpe giden tonlarca yemek artığının ekonomiye kazandırılması için çok farklı yöntemler ortaya atılsa da henüz bir başarı sağlanmış değil. Bu kapsamda yemek artıklarının çözümü için harekete geçen oteller de yok değil. Yemek artıklarının çöpe gitmesini engellemek için farklı bir yöntemle harekete geçen oteller arasında bulunan otellerden biri ise Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA.

Haberin Devamı

Otellerinden konaklayanlar için her gün yaklaşık 1 ton yemek çıkardıklarını ifade eden Hilton Dalaman Sarıgerme Resort & SPA, bu yemeklerin yaklaşık 200 kilogramının ise atık olarak çöpe gittiğini söyledi.

İSRAFA SON

Bu duruma dur demek için çeşitli yöntemler denediklerinin altını çizen Batum, “Oteller açık büfeleri ile övünür. Örneğin ‘Açık büfemizde 250 çeşit yemek var’ der ve bununla övünürler. Biz ise ‘250 çeşit yemek çıkarmaktansa 100 çeşit çıkaralım daha kaliteli olsun, atık da az olsun’ dedik. Ancak israfı sonlandırmak için bu yeterli değildi. Biz de bunun üzerine yemek atıklarından organik gübre üretmenin yollarını araştırdık. Uzun bir deneme sürecimiz oldu. Bazı makineler getirdik istediğimiz sonucu alamadık. En son üniversitelerle ortak bir çalışma yaptık ve istediğimiz sonuca ulaştık. Otelimiz bünyesinde sıfır atık tesisi kurduk. Bu tesis sayesinde otelde üretilen tüm atıklar, kullanılacak enzim sayesinde 24 saat içerisinde organik gübreye dönüştürülmeye başladı. Bu tesis sayesinde otelimizde oluşan evsel atığı organik gübreye dönüştürme olanağına sahip olduk. Sıfır atık tesisinde kullanılması için otelimizde çıkan atığın ne olduğunun çok fazla bir önemi yok. İster mutfak atıkları, ister çim, ister ağaç dalı, isterse yemek atıkları olsun, her türlü organik atık bu tesis sayesinde organik gübre olarak tekrar otelimize kazandırılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ürettikleri gübreyi sebze-meyve yetiştirdikleri kendi bahçelerinde denemeye başladıklarını anlatan Batum, sözlerini şöyle sürdürdü:

5 yıldızlı gübre

SEBZELER FARK ATTI

“Ürettiğimiz organik gübre ile yetişen sebzeler, kimyasal gübre ile yetiştirdiğimiz sebzelere göre çok daha hızlı büyüdü. Ayrıca ilk aşamada elde ettiğimiz bu organik gübreleri ileride yapmayı planladığımız golf sahamızın ve otelimizin yeşillendirilmesi için kullanacağız. Şirketimize ait narenciye bahçelerimizde de bu organik gübrelerden yararlanacağız. İlerleyen günlerde hayvan yiyeceklerinin atıklarını da değerlendirerek hayvan yemi üretmek bile mümkün olacak. Ürettiğimiz gübrenin tamamını kendi tesislerimizde kullanmamız mümkün değil. Fazla çıkan kısmın çiftçiye ulaştırılmasını da sağlamak istiyoruz. Başka otellerde de benzer yöntemler deneniyor. Bunun yeterli olmadığını söylemeliyiz. Yüzlerce oteldeki israf edilen yemekleri düşündüğümüzde bu tip tesislerinin sayısının hızla artması gerekiyor.”

Haberin Devamı

PLASTİK KULLANIMINI SIFIRLAYACAK

PLASTİK atıklar için de bir çalışma halinde olduklarının altını çizen Tunç Batum, “Otellerde tek kullanımlık bardaklar, şişe sular çok fazla kullanılıyor. Bunlar da doğaya ve denizlere çok büyük zararlar veriyor. Otel olarak uzun yıllardır kâğıt, cam ve plastik ürünlerini ayrıştırıyorduk. Şimdi ise 4 yıl içinde otelimizde plastik kullanımını sıfırlamayı hedefliyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!