5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1999 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

20'inci yüzyılın son fuarları

20'inci yüzyılın son otomotiv fuarlarının takvimi belli oldu. 1999 yılında dünyanın çeşitli ülkelerinde Uluslararası Otomotiv Sanayi Derneği (OICA) standartlarına uygun toplam 18 otomobil fuar düzenlenecek. Ocak ayı başında Amerikan otomobil sanayiinin kalbi Detroit'te başlayacak fuar maratonu, Kasım sonunda Atina'daki otomobil ve ticari araçlar fuarıyla sonlanacak. Uluslararası Otomotiv Sanayi Derneği (OICA) bünyesindeki Fuar Komitesi, her yıl OICA standartlarına göre onaylanmış bulunan fuarların listesini yayınlıyor.

İLK FUAR

1999'un ilk otomobil fuarı olan Uluslararası Kuzey Amerika Otomobil Fuarı Detroit'te açıldı. Amerikan otomotiv devleri GM, Ford ve Chrysler gibi firmaların arasındaki büyük rekabetin gözler önüne serildiği fuarda, 2000'li yılların otomobilleri sergileniyor.

Ford Motor, otomobilseverler için bir efsane olan Thunderbird'ün konsept modelini ilk defa bu fuarda sergiliyor. 2000 Neon modeli ise fuarın ardından yaklaşık 5 ay sonra satışa sunulacak. Neon, büyük, geniş otomobil ya da kamyonet almak isteyip bütçeleri elvermeyenlerin tercih edeceği yeni bir model olarak tasarlandı.

Minik BMW 100 bin sattı

Lüks otomobil üreticisi BMW, küçük otomobilseverleri de düşünüyor. BMW, 1 ile 3 yaş arasındaki küçük sürücüler için geliştirdiği üçüncü modeli ‘‘BMW Bebek Motorsport Yarış Aracı'' büyük ilgi görüyor. Minik BMW'nin hemen dikkati çeken özellikleri arasında çarpıcı BMW motorsport yarış üniforması, BMW logosu, çift farlar ve bunların yanı sıra tipik BMW özellikleri (böbrek şeklinde ızgalar) olarak sıralanibilir. BMW Motorsport Baby Racer'in satış fiyatı 135 mark (yaklaşık 25 milyon lira).

1994 yılından itibaren satışa sunulan BMW'nin bebek yarış aracı bugüne kadar 100 bin adet satıldı. Alman polis otomobilinin rengi olan yeşil renkli polis bebek yarış aracı ise üzerindeki polis amblemi ve mavi ışığı ile ilgi çekiyor. Bu araç, sadece 1997'den bu yana 7 bin adet satıldı. 4 ile 7 yaş arası için tasarlanan yeni model BMW Junior yarış araçları da, 1995 yılındaki lansmanından bu yana 16 bin adet satıldı. Pedalla kullanılan BMW Junior bisikleti ise 3 ile 5 yaş arasındaki geleceğin motosiklet kullanıcılarına pratik yapmak imkanı sunuyor. BMW'nin bu bisikletinden 18 bin adet satıldı.

Radar nasıl yakalıyor?

Radar, araç yönünde, radyo dalgalarıyla aynı yapıda elektromanyetik bir dalga demeti yayar. Hareket halindeki aracın yaydığı dalgaların frekansı, radarınkinden farklıdır. Radarın alıcı anteni ilk dalgaları kapar. Alıcı-verici bir sayaç, bu ilk dalgalardan frekansı ölçer ve bundan hareketle de aracın hızını belirler. Sözgelimi, radar 24.125.000.000 hertz'lik (saniyediki titreşim sayısı) dalga yaydığında, saatte 50 kilometre hızla yol alan araç bundan 2026, 100 kilometreyle yol alan 4052, 200 kilometreyle yol alan ise 8104 hertz fazla dalga yayar. Radarda ise hız sınırını aşma durumunda, alacı-verici sayaca bağlı sistem otomatik olarak devreye girer ve 24x36'lık bir kamerayla fotoğraf çekmeye başlar. Flaş 40 metrelik bir mesafede etkilidir. Alınan görüntü, sürücünün, aracın plakasından belirlenmesini sağlar. Bu fotoğrafın üstüne tarih, saat ve kaydedilen hız gibi bilgiler de kaydedilir.

Formula 1 teknolojili Fiesta Fun yollarda

Formüla 1 teknolojisiyle geliştirilmiş motor performansına sahip Ford Fiesta Fun, Türkiye'de... Ford'un yeni modeli olan Fiesta Fun, yüksek teknoloji ürünü 90 ps'lik motoru, spor koltukları, alüminyum alaşımlı jantları ve spoiler özellikleri ile dikkati çekiyor. Fiesta'nın standart donanımında sürücü hava yastığı, aktif gergili ve yükseklik ayarlı ön emniyet kemerleri yer alıyor. ABS ve TCS Anti Patinaj Sistemi ise isteğe bağlı bulunuyor. 16 valflı 1.4 Zetec motorun maksimum hızı 180 km. 0’dan 100 km’ye çıkış süresi ise 11.4 saniye. Fiesta Fun şehir içinde 7.9 litre yakıt tüketiyor.

Yağmurlu havada oto kullanma teknikleri

Sürücüler sadece kış mevsiminde değil, tüm bir yıl boyunca yağmurda otomobil kullanmak zorunda kalırlar. Ancak kış mevsiminde hava daha çabuk karadığı için yağmurlu gecelerde daha dikkatli olmak gerekiyor.

Yağmurda iyi bir görüş sağlayabilmek için öncelikle camlarınızın ve farlarınızın temiz olması ve cam silecek lastiklerinin iyi durumda olması gerekir.

Buğuyu önlemek için havalandırmayı defrost konumuna aldıktan sonra güneş siperliklerini aşağı indirerek ön camın buğusunu daha kolay temizleyebilirsiniz.

Yağmurlu havalarda gündüz bile daha iyi görmek ve görülmek için kısa farları yakın.

Islak zeminde pedallara ve direksiyona ani hareket yapmayın. Özellikle kamyonlar ıslak zeminde arkadalarından su ve çamur bulutu kaldırırlar. Kamyonların hemen arkasından takip etmeyin, geçmek için mesafe bırakın.

Yüksek süratte su birikintisine girildiğinde lastikler suyu deşarj edemez ve su üzerinde yüzer. İlk olarak ön tekerlekler kızaklamaya başlar ve direksiyon hakimiyeti bir anda kaybolur. Buna teknik olarak aquaplanning ismi verilir. Aquaplanning'den (su kızağı) etkilenmemek için direksiyonu sıkı sıkıya tutmak gerekir.

Viraj içindeki aquaplanning ise çok daha tehlikelidir çünkü bu durumda otomobil virajın dışına doğru kayar. Yağmurlu havada yabancısı olduğunuz yollarda yüksek sürate çıkmayın.

Oto kısalar

MİTSUBİSHİ Carisma Anadolu'ya açıldı. İstanbul'da 17 yetkili satıcıyla pazara sunulan Mitsubishi Carisma, geçtiğimiz günlerde Bursa, Mersin, Ankara, Adana ve Antalya'da açılan yetkili satıcıları ile Anadolu'da da satılmaya başlandı.

FORD'da teknisyenler yarıştı. Ford Otosan'ın geleneksel hale dönüştürdüğü ‘‘Yılın Uzman Teknisyeni'' yarışmasına bu yıl 33 yetkili bayinin 55 teknisyeni katıldı. Yarışma sonunda Ege Oto'dan İsa Erkoç, yılın uzman teknisyeni seçildi.

BAYRAKTAR Yatırım Holding kuruluşu olan Citroen Türkiye distribütörü Baylas Otomotiv'in bayi ağı güçleniyor. Son olarak Mersin Yetkili Satıcısı Hekimoğlu-Sözmen Otomotiv, Citroen ailesine katıldı.

CAMEL Trophy Tierra del Feugo 98'i ilk defa bir Fransız takımı kazandı. Marc Challamel ve William Michel'den oluşan Fransız takımı, Land Rover araçlarıyla 21 günde 500 bin km. yol yaptılar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!