5. Vites

Güncelleme Tarihi:

5. Vites
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 1998 00:00

Ufuk SANDIK
Haberin Devamı

Lüks tutkusuna 66 trilyon harcadık

Ocak-Temmuz aylarında 4407 adet lüks otomobil satıldı. Lüks otomobil tutkusuna harcanan para 7 trilyonlara ulaştı. Türkiye'de satılan ve fiyatları 15 milyar ile 150 milyar lira arasında değişen BMW, Mercedes, Audi, Volvo, Saab, Porsche, Jaguar, Ferrari ve Rolls Royce marka lüks otomobillere yaklaşık 66 trilyon ödendi. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine oranla yüszde 65'lik bir artışı ifade ediyor. Bu lüks otomobiller içinde en fazla satan BMW ve Mercedes otomobillerin fiyatları göz önüne alınarak yapılan hesaplamaya göre 7 ayda yaklaşık 66 trilyon liralık lüks otomobil satıldığı ortaya çıkıyor. Bu rakama, diğer otomobil üreticilerinin ürün gamı içinde yer alan lüks modelleri ise dahil değil. Geçen yılın aynı döneminde lüks otomobil pazarında 3803 adet otomobil satılmıştı. Bu dönemde lüks otomobiller için harcanan para yaklaşık 40 trilyon lirayı bulmuştu. Bu yıl ise lüks otomobil satışları hem adet olarak hem de parasal değer olarak yüksek oranda artış gösterdi. Lüks otomobil satışlarının liderliğini her zaman olduğu gibi açık farkla BMW yapıyor. BMW 7 ayda 2031 adet otomobil satışı yaparken, Mercedes 1404 otomobille BMW'den sonra ikinci sırada yer alıyor. 535 adet otomobil satışıyla Audi bu iki markayı izliyor. 7 ayda Volvo 337, Jaguar 39, Saab 28, Porsche 26, Ferrari ise 6 otomobil satışı gerçekleştirdi. Bir süre önce Volkswagen'e satışıyla dikkatleri üzerine toplayan İngilizlerin ünlü markası Rolls Royce ise Temmuz ayında yılın ilk satışını gerçekleştirdi.

Trafik canavarı çukurdan çıkıyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'nın verilerine göre bozuk yollar ve çukurlar trafik kazalarına davetiye çıkarıyor. Ocak-Nisan aylarında gerçekleşen trafik kazalarında yol kusurları geçen yıla göre yüzde 13 azalırken, çukurların yol açtığı kazaların sayısı yüzde 85 arttı. Tehlikeli eğiminin yol açtığı kazaların sayısı ise yüzde 14 yükseldi. Trafik Hizmetleri Başkanlığı'na göre trafik kazaları en fazla şehir içinde sokaklarda gerçekleşiyor. Sokakları, otoyollar, devlet yolları, caddeler ve kavşaklar izliyor. Sokaklarda olan trafik kazaları geçen yıla göre yüzde 20 artarken, otoyollardaki kazalar yüzde 19, devlet yollarındaki kazalar yüzde 18, caddelerdeki kazalar ise yüzde 14 artış gösterdi. Araç kusurlarından meydana gelen kaza sayısında da geçen yıla göre bir azalma yaşandı. Araç kusurları bu yıl yüzde 15 azaldı. Buna karşın, şaft kırılmasından ortaya çıkan kazaların sayısı yüzde 250, aks kırılmasından kaynaklanan kaza sayısı ise yüzde 300 gibi rekor oranda artış gösterdi. Direksiyon arızasının yol açtığı kaza sayısı ise yüzde 80 arttı. Yayınlanan istatistik verilere göre trafik kazalarında sürücülerin kusurları ise geçen yıla göre yüzde 16 oranında artış gösterdi. Bu yıl 144 bin sürücünün kusurundan dolayı kaza meydana geldi.

Avrupalı otoculardan reklama 1 katrilyon

Avrupalı otomobilciler satışlarını artırmak için reklama 3.7 milyar dolar harcadılar. Geçen yıl Avrupa pazarında satışlar yüzde 4.3 artarken, 12 üreticinin reklam harcamaları yüzde 9.1 yükseldi. Automotive News Europe haberine göre, Almanya, İngiltere, Fransa, İspanya ve İtalya'da 5 ana üreticinin yazılı basın, tv, sinema, bill-boardlarda yaptıkları reklam harcaması 3.7 milyar dolar oldu. Bu dönemde en büyük reklam harcamasını 563 milyon dolarla Renault yaptı. Renault'nun reklam harcaması yüzde 18.6 artarken, Renault'yu 437 milyon dolarla GM, 436 milyon dolarla Ford izledi. Reklam harcaması bir önceki yıla göre en fazla artan firma Toyota oldu. Toyota'nın reklam harcaması yüzde 34.7 artarak 179 milyon dolara yükseldi. Fransız üreticiler Peugeot ve Citroen'in reklam harcamaları ise düştü. Peugeot'nun reklam harcamaları yüzde 4.6, Citroen'in ise yüzde 3.4 azaldı.

Paris Otomobil Fuarı Ekim’de

Otomobil üreticileri yüzyılın son Paris Otomobil Fuarı için Ekim ayını bekliyor. 20'inci yüzyılın Paris'te düzenlenecek son otomobil fuarı Ekim ayında başlayacak. Otomobilseverler Paris'teki uluslararası bu fuarda, sektördeki son yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri görme fırsatı bulacaklar. Her iki yılda bir Frankfurt otomobil fuarıyla dönüşümlü olarak düzenlenen Paris Otomobil Fuarı, daha sonra 2000 yılında düzenlecek. 10 gün boyunca ziyarete açık kalacak fuar, basın mensupları için 29-30 Eylül tarihlerinde açılacak. Fuara, Avrupalı üreticilerin yanı sıra Amerikalı ve Japon üreticiler de katılacak. Uzakdoğu krizinden olumsuz etkilenen Güney Koreli üreticilerin ise fuarda ne yapacakları şimdiden merak konusu. Bu yılda her yıl olduğu gibi Fransız üreticilerin kendi ülkelerinde düzenlenen bu fuarda gövde gösterisi yapmaları bekleniyor.

Terrano'nun dizeli Eylül’de geliyor

Nissan 'ın Türkiye'de büyük ilgi gören arazi aracı Terrano'nun dizel modeli de yakında satışa sunulacak. Nissan Otomotiv tarafından ithal edilen Terrano II Turbo dizelin otomatik şanzımanlı versiyonu Eylül başında piyasaya sürülecek. Nissan'ın İspanya'daki fabrikalarında üretilen Terrano II Turbo Dizel'in 3 ve 5 kapı, otomatik ve düz vites seçenekleri bulunuyor. Terrano dizelde kullanılan 2.7 litrelik çok noktadan enjeksiyonlu, turbo dizel motorun beygir gücü 125 hp. Maksimum hızı 158 kilometre olan Terrano dizelin yakıt tüketimi 100 km.'de 8.6 litre. Araç 0'dan 100 km hıza 16.5 saniyede ulaşıyor. Terrano dizelde ABS, sürücü ve yolcu hava yastığı, ımmobilizer, superlock kilit sistemi, kilitli diferansiyel, arka sis lambası, klima, radyo teyp, elektrikli kumandalı sunroof, ahşap kaplama, uzaktan kumandalı merkezi kilit, elektrik kumandalı camlar, elektrik kumandalı ve ısıtmalı yan aynalar, far yıkama sistemi standart olarak bulunuyor.

Saab'tan havalı koltuk

SAAB, yeni modeli 9-5 Griffin'in 99 modelinde dünyada ilk defa havalandırmalı koltukları kullandı. 9-5 Griffin'de standart olarak sulunan havalandırmalı koltuk, sürücüye konforlu bir sürüş olanağı veriyor. Havalandırmalı koltuğu sunan ilk otomobil üreticisi olan Saab'ın bu yeni sisteminde, iki adet tam düz elektrikli fan, biri koltuğun içinde biri de arkasında olmak üzere ön koltukların içerisine yerleştirilmiş. Bu fanlar, üç hız kademesiyle, hava sirkülasyonunu artırıyor ve sıcak, nemli havayı deri döşemedeki küçük deliklerden vücut ve koltuk yüzeyi arasına üflüyor.

Saab'ın 9-5 modelindeki yenilikleri bununla da sınırlı kalmıyor. Güvenliğe önem veren Saab'da yan hava yastıkları daha büyütüldü. Ayrıca yeni hava yastıkları baş-göğüs tipidir. Bu yastıkların hacmi yaklaşık 20 litredir ve iki ayrı bölümden oluşur; bir alt ve bir üst bölüm. Harekete geçtiğinde önce göğüs kafesini koruyan alt kısım şişer.

Göğüs kafesi alt bölümle temas ettiğinde, gaz yukarıya doğru hareket ederek başı korumak amacıyla üst bölümü şişirir ve bu anda darbenin momenti otomobilin yan tarafından uzaktır. Bu nedenle, yolcunun orantılı bir gecikme sonrasında çarpışma kuvvetine maruz kalır. Tüm bu olaylar bir anda gerçekleşir. Çarpışma sensorları hava yastığı gaz jeneratörünün patlayıcı şarjını çarpışmadan yaklaşık beş milisaniye sonra harekete geçirir. Hava yastığının alt bölmesi 15 milisaniyede, üst bölmesi de 30 milisaniyede şişer.

KISALAR

Borusan Otomotiv, Land Rover Range Rover, Discovery ve Freelander modellerinin distribütörlüğünü üstlendi. Türkiye'de 15 yıldan beri BMW'nin Türkiye temsilciliğini yürüten Borusan Otomotiv, Otokar A.Ş. ile işbirliğine görerek Land Rover'ın ithal modellerinin satış ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirecek.

Citroen Türkiye distribütörü Baylas Otomotiv'in yetkili satıcılar toplantısı yapıldı. Toplantıda yetkili satıcıların yanı sıra, Bayraktar Holding Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Eryurt, Baylas Otomotiv Genel Müdür Vekili Derya Kartoz hazır bulundular.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!