45 milyon liralık temel atıldı Asi Barajı ‘dostluk’la dolacak

Güncelleme Tarihi:

45 milyon liralık temel atıldı Asi Barajı ‘dostluk’la dolacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 00:00

Asi Nehri üzerinde 45 milyon liraya mal olacak Dostluk Barajı’nın temelini atan Başbakan Tayyip Erdoğan, bu barajın, sadece bölgeye değil, tüm dünyaya örnek oluşturacağını ve tüm dünyaya dostluk, kardeşlik, dayanışma mesajları göndereceğini söyledi. Barajdan yılda 13 milyon 50 bin kilovat enerji üretimi yapılması planlanırken, bu enerjiyi iki ülke ortaklaşa kullanacak.

ASİ Nehri üzerinde 1970’li yıllardan bu yana Suriye ile ortak kurulması gündemde olan Asi Dostluk Barajı’nın temeli Başbakan Tayyip Erdoğan ve Suriye Başbakanı Naci Itri tarafından atıldı. 45 milyon liraya ma olacak barajdan yılda 13 milyon 50 bin kilovat enerji üretimi yapılması planlanıyor. Tören için Asi Nehri’nin her iki tarafında hazırlık yapıldı. İki başbakan da aynı anda farklı helikopterlerle alana gidip Asi Nehri üzerinde buluştu. İki lider önce Türk tarafına geçti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adeta tarihin akışını değiştiren, çok önemli bir temel atma törenini gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bugünden itibaren Asi nehri, bizi birbirimizden ayıran, aramıza sınır çizen bir nehir olmaktan çıkıyor, bizi birbirimizle buluşturan, kucaklaştıran bir nehir haline dönüşüyor” dedi. Erdoğan barajın, sadece bölgeye değil, tüm dünyaya örnek teşkil edeceğini ve tüm dünyaya dostluk, kardeşlik, dayanışma mesajları göndereceğini de vurguladı.

Kardeşlik inşa ediliyor

Temel atma törenleriyle iki ülke arasındaki kardeşliğin daha da pekiştiğini, çok daha güçlü, çok daha samimi ve çok daha somut bir temel üzerinde iki ülke kardeşliğinin yeniden inşa edildiğini belirten Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: “Suriye ne kadar huzurlu olursa Türkiye de o kadar huzurlu olur. Türkiye ne kadar refah içinde olursa Suriye de o kadar refah içinde olur. Çünkü bizler tarihin bizi birbirimize kardeş kıldığı, kardeş eylediği milletleriz. Tarih boyuna bizim kaderimiz hep ortak oldu, tarih boyunca yüreğimiz hep birlikte attı.”

İki taraf da kazanıyor

Türkiye ile Suriye arasındaki bütün yapay meseleleri tek tek ele aldıklarını ve çözüm yoluna koyduklarını anlatan Erdoğan, “Mayınlı arazileri temizlemeye başladık, karşılıklı tren seferleri başlattık, karşılıklı turizmi, ticareti teşvik ettik” dedi. Suriye’den Türkiye’ye gelen turist sayısının vize öncesi döneme göre yüzde 100 artarak 1 milyona, Türkiye’den bu ülkeye giden turist sayısının da yüzde 150 artarak 1.5 milyona ulaştığını bildiren Erdoğan, “Artık Suriye kazanıyor, Türkiye kazanıyor. Barış, dostluk ve kardeşlik kazanıyor” diye konuştu.
İki ülkenin 6 hedefi
Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Suriye arasında Nusaybin-Kamışlı ortak gümrük kapısının inşa edilmesi, ortak banka kurulması, Gaziantep-Halep arasında hızlı tren seferleri başlatılması, doğalgaz şebekelerinin birbirine bağlanması, Türk Eximbank’ının Suriye hükümetine kredi sağlaması ve Asi Nehri üzerinde Dostluk Barajı’nın temelinin atılmasından oluşan 6 hedefinin bulunduğunu söyledi. Erdoğan, bu 6 hedeften birini gerçekleştirdiklerini, barajın en kısa sürede bitirilmesini temenni ettiğini belirtti.

Kardeşler arasında mayınlı arazi olmaz

HATAY’dan İstanbul’a, aynı şekilde Kudüs’e kadar bir hat üzerinde ve Suriye, Lübnan, Filistin topraklarında kale kalıntıları bulunduğunu belirten Başbakan Tayyip Erdoğan, bu kalelerin yaklaşık bin yıl önce bu toprakları düşmanlardan, Haçlı Seferleri’nden korumak için inşa edildiğini kaydetti. Erdoğan, “İşte bizler, bu bölgenin tüm halkları bin yıl önce bu kalelerde omuz omuza çarpıştık. Bu kalelerin savunmasını, bu toprakların savunmasını hep birlikte yaptık. Türkler, Araplar bölgedeki tüm etnik unsurlar, hep birlikte aynı cephede savaştık, aynı cephede şehit, gazi olduk. Sadece Haçlı Seferleri’nde değil, ondan sonraki bin yıl boyunca, bu topraklarda hep birlikte olduk, birbirimize kardeş olduk. İşte biz dedik ki, kardeşler arasında sorun olmaz, varsa ortadan kaldırılır, kardeşler arasında mayınlı arazi olmaz” diye konuştu.

Itri: Nehri sınır gibi görmüyoruz

TAYYİP Erdoğan’ın Türkiye tarafında yaptığı konuşmanın ardından Asi Nehri üzerinden Suriye tarafına geçildi. Suriye Başbakanı Itri, şunları söyledi: “Yaşanan, her iki halk ve ülke liderlerinin ortak iradesinin yankısıdır. Hedefimiz tarihi, kültürel, sosyal ortak kalkınmayı gerçekleştirmek ve toplumlarımızı en büyük şekilde güven ve refah içinde yaşatmaktır. Temelini attığımız bu baraj bizim stratejik ilişkilerimizin büyük bir yansımasıdır. Bu proje gerek bilimsel, gerek kültürel anlamda her iki ülkenin kaynaklarını nasıl ortak kullanabileceğini gösteriyor. Dolayısıyla bu nehri bir sınır bölgesi gibi görmüyoruz. Çabalarını bizim için Suriye Türkiye dostluk günüdür.”

Türkiye ile bölge de büyüsün

TÜRKİYE’nin bölgede barış istediğini vurgulayan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Türkiye bu bölgede sadece ve sadece huzur, istikrar, refah, kalkınma istiyor. Bu bölgedeki tüm ülkeler, tüm halklar tarih boyunca olduğu gibi bugün de refahın, huzurun, kardeşliğin, ilim ve hikmetin coğrafyası olsun. Geçmişte olduğu gibi, gelecekte de dünyanın Kutup Yıldızı olsun istiyoruz. Biz bunu dostluk adına, kardeşlik adına birlik ve beraberliğimiz adına istiyoruz. Biz istiyoruz ki Türkiye ile birlikte bütün bu bölge de kalkınsın, bütün bu bölge de büyüsün, bölgenin refahı artsın, rekabet içinde değil, dayanışma içinde olalım. Şerde değil, hayırda yarışalım” diye konuştu.

Tören nasıl gerçekleştirildi

Tören için Başbakan Erdoğan “OBA” helikopteriyle Hatay’a, Naci Itri ise kendi ülkesinin sınırlarına indi.
İki başbakan, Asi nehri üzerindeki küçük köprüde buluştu.
Daha sonra barajın temel atma töreni için Türkiye topraklarına geçildi.
Tören alanının çevresinde vatandaşların yoğun ilgisi nedeniyle yaklaşık 7 kilometrelik konvoy oluştu.
İki başbakan her iki tarafta da sembolik olarak oluşturulan baraj anıtının temelini attılar.

Seneye bugün bitirelim

Selçuk ŞENYÜZ / HALEP
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Halep’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la Mısır’da yaşanan gelişmeleri ve Lübnan’daki yeni hükümet sürecini görüştü.
/images/100/0x0/55eaf9bbf018fbb8f8a2d816
Erdoğan, Mısır ve Tunus’ta yaşananlardan ders çıkartılması gerektiğini belirtirken, Esad da bir dizi reform paketini gündeme aldıklarını ve reformlara hız vereceklerini söyledi. Erdoğan Esad’a, ABD Başkanı Barack Obama ve diğer liderlerle yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Mısır’da halkın demokratik ve meşru taleplerini dile getirdiğini belirten Erdoğan’ın, Mısır’da akan kanın bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi. Esad, Erdoğan’a, Lübnan’da Hariri hükümetinin düşmesinin ardından kurulan hükümetin ülkede istikrarı sağlayacağına inandığını belirtti. Esad, Lübnan’daki yeni hükümetin desteklenmesi ve ülkenin yeniden istikrar kazanması için Erdoğan’dan destek istedi. Erdoğan da Esad’a Türkiye’nin Lübnan’ı çok önemsediğini, bu ülkede hangi hükümet olursa olsun istikrarı desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Türkiye ile Suriye arasında terörle mücadelede işbirliği konuları da gözden geçirildi. Esad, Erdoğan ve heyetine Halep kalesinin eteklerinde akşam yemeği verdi. İki lider baraj sohbeti de yaptı. Erdoğan, “Dostluk Barajı’nın gövdesini seneye aynı gün bitirelim. Bir yıl sonra da elektrik ve sulamayı bitirelim” dedi. Esat da “Hem ekonomik, hem de siyasi açıdan çok verimli bir yatırım oldu” diyerek bu görüşe destek verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!