40 milyar dolarlık ‘olimpiyat’ rüyası

Güncelleme Tarihi:

40 milyar dolarlık ‘olimpiyat’ rüyası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 00:00

Olimpiyatların 26 yıldır global sponsorluğunu üstlenen Visa’nın Avrupa Başkan Yardımcısı Berna Ülman, “Olimpiyatlar İstanbul’da yapılırsa ekonomiye yaklaşık 40 milyar dolarlık katkı sağlayacak” dedi.

Haberin Devamı

VISA Avrupa Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Bölge Başkanı Berna Ülman, Visa’nın 26 yıldır olimpiyat oyunlarının global sponsoru olduğunu hatırlatarak, “Bu 26 yılda, olimpiyat oyunlarının yapıldıkları şehre sağladıkları ekonomik katkıyı ölçecek deneyim elde ettik. Olimpiyatlar hem sponsor olan markalara hem de yapıldıkları şehre çok büyük ekonomik katkı sağlıyor. Adeta markaların ve şehirlerin üzerine sihirli bir toz serpilmiş gibi çok uzun süreli olumlu bir etki yaratıyor” dedi.

30 milyar dolar yatırım

İstanbul’un olimpiyat oyunlarına evsahipliği yapması durumunda 2013-2020 yılları arasında hazırlık çalışmaları kapsamında 30 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Bu yatırımların yarısı sadece olimpiyat oyunları için yapılacak yatırımlar olacak. 2013-2020 yılları arasında yapılacak yatırım harcamaları ile 2020’de Olimpiyat ziyaretçilerinin yapacağı 2.7 milyar dolarlık harcamaların yaratacağı ekonomik katkının tahminen 40 milyar doları bulacağını söyleyebiliriz.”

Haberin Devamı

Ekonomide ‘altın’ fırsat

İstanbul’un 2020 Olimpiyat Oyunları’na aday 3 şehirden biri olduğunu kaydeden Ülman, Visa’nın 2020 Olimpiyatlarının İstanbul’da yapılmasını olası etkilerini ölçen bir araştırma gerçekleştirdiğini belirterek elde edilecek ekonomik katkının ayrıntılarını şöyle açıkladı:
2013-2020 yılları arasında harcanacak 30 milyar doların yaklaşık 7.5 milyar dolarını spor yatırımları oluşturuyor.
Kentsel altyapı için ise, yaklaşık 21 milyar tutarında bir yatırım öngörülüyor.
Yapılacak olan yatırım harcamasının çok büyük bölümü inşaat sektöründe kullanılacak.
Spor yatırımlarının 3.2 milyar dolar tutarındaki bölümünü, İstanbul’un başvuru dosyasında belirtilen 25 yeni spor tesisi ile Olimpik Köyü’nün, Basın Merkezi ve Basın Köyü’nün inşaatı oluşturuyor.
Araştırmamıza göre inşaat sektörünün yüksek çarpan etkisiyle, bu ilave yatırım harcamasının yaklaşık 34 milyar dolarlık bir ekonomik faaliyet artışı yaratacağı bekleniyor.
Buna turizm gelirlerindeki artış ve yerli tüketicinin harcama alışkanlıklarında oluşacak artış da eklenince toplam etkinin 38-40 milyar dolar arasında olacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı

Büyümeye katkısı yüzde 13 olacak

BERNA Ülman, İstanbul’da olimpiyatların en çok perakende, oteller, lokantalar, eğlence, taşımacılık ve seyahat sektörlerinde ekonomik etkinliğin artmasını sağlayacağını ifade ederek, “Ancak 2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları’nın ekonomik etkinliği uyarıcı etkisi, az ya da çok, bütün iş kollarında kendini hissettirmesini bekliyoruz. Türkiye’nin uzun dönem potansiyel büyüme hızı dikkate alındığında, Olimpiyat Oyunları için yapılacak yatırımların 2013-2020 döneminde sağlanacak toplam büyümeye katkısı yaklaşık yüzde 13 olacak. Olimpiyatların yapıldığı yıl ise, ekonomik büyümenin yüzde 7’si olimpiyatlarda yapılan harcamalar ve üretim artışından gelecek. İnşaat sektörünün ithalatı uyarıcı etkisi diğer sektörlere kıyasla çok daha sınırlı olduğu için, ortaya çıkan ekonomik etki cari açık üzerinde bir baskı yaratmayacağı dikkat çekici bir diğer olumlu katkı” dedi

Haberin Devamı

Olimpiyatları almak için 20 yıldır başvuruyoruz

İSTANBUL, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na ev sahibi olmaya aday üç kentten biri. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) 24 Mayıs 2012 tarihinde başvuran beş kent arasından İstanbul, Tokyo ve Madrid’i seçerek 2020 Oyunları için aday kentleri belirledi. 2020 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapacak kent, 7 Eylül 2013 tarihinde yapılacak oylamayla belli olacak. 1992’den bu yana Olimpiyat Oyunları’nı düzenlemek üzere dört kez başvuru yapan İstanbul’un, ev sahibi kent olmaya ilk defa bu kadar yaklaştığı belirtiliyor. Bu kanı, başvuru dosyasının zenginliğinden, hükümet ile her düzeyde resmi kuruluşun başvurunun arkasında olmasından ve güçlü bir kamuoyu desteğinden kaynaklanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!