4 milyar dolarlık uçak pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

4 milyar dolarlık uçak pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2010 00:00

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bugün kapanacak Airex Uluslararası Sivil Havacılık Fuarı’nda havayolları ve iş adamları 4 milyar dolarlık uçak pazarlığı yaptı.

Haberin Devamı

İmalatçılar Airex’den memnun kalırken Airbus’ın dev yolcu uçağı A380 İstanbul’a fuar nedeniyle ikinci kez geldi. Uçak ve helikopter imalatçıları yeni alımlar için yaptıkları ön görüşmelerini önümüzdeki aylarda siparişe çevirmeyi planlıyor. Türkiye’nin yanı sıra 32 ülkeden 150 havacılık şirketinin katıldığı yeni nesil 45 uçak ve helikopterin sergilendiği fuarı yaklaşık 7 bin ziyaretçi gezdi.
10 adet A 380 lazım
Airex’e iki katlı A380’i getiren Avrupalı imalatçı Airbus’ın Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Chris Buckey, “THY hızlı ve istikrarlı büyüyor. New York, Hong Kong ve Japonya hattı yüksek yolcu kapasitesi ile 550 yolcu kapasiteli A380 için ideal hatlar. Yaptığımız araştırmalar THY’nin önümüzdeki 3-4 yıl içinde yaklaşık 8-10 adet A380 ihtiyacı olduğunu ortaya koyuyor” dedi. THY’nin fuarda lanse ettiği yeni kabin tasarımına sahip A330-300’ün ekonomik ve yüksek yolcu konforu sunduğunu söyleyen Buckey, “THY daha kısa gövdeli A330-200’leri başarıyla kullanılıyor. Bu uçaklar yeni uzun menzilli hatların açılmasıyla birlikte THY’ye önemli bir katkı sağlayacak. Aynı zamanda teslim alınan A330-200F kargo uçakları ise yüksek kapasite sunacak” diye konuştu. Airbus önümüzdeki dönemde yeni nesil, çift motorlu uçak ihtiyacı için A350 XWB modelini öneriyor. Uçağın 2013’te uçması bekleniyor.
Kanadalı Bombardier şirketinin imal ettiği yeni bölgesel yolcu uçağı C Series için Türkiye’nin önemli bir müşteri adayı olduğunu söyleyen şirketin Avrupa Satış Departmanı Başkan Yardımcısı Steven Aliment, şunları dile getirdi: “Türkiye önümüzdeki 20 yılda 100 bölgesel uçaklık bir potansiyel sunuyor. 2013’te hizmete girecek C Series ekonomik uçuş maliyetlerine sahip olacak” dedi. Bu tür uçakların iç hat ve komşu ülkelere yapılan bölgesel uçuşlarda kullanılacağını belirten Aliment “Türkiye’de nüfusu 100 bin üzerinde 60 şehir, nüfusu 500 binin üzerinde de 25 şehir var. Bu Türkiye’nin havacılık açısından inanılmaz bir potansiyeli olduğunu gösteriyor.”
Helikopter sayısı katlanır
İtalyan AgustaWestland Başkan Yardımcı Emilio Dalmasso ise, Türkiye’deki helikopter sayısının 3 yıl içinde ikiye katlanacağını söyledi. Dalmasso, “İş adamları zamana karşı yarışıyor. AgustaWestland olarak büyümeyi karşılamaya hazırız. Uzun menzilli, yüksek hızlı AW139’dan tek motorlu A119 Kaola’ya kadar helikopterlerimiz için Türkiye önemli bir pazar” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye sanki hiç kriz olmamış gibi sipariş ediyor

Haberin Devamı

BOEING’in Türkiye Satış Müdürü Monte Fraizer, ekonomik kriz nedeniyle özellikle Avrupa’da uçak satışlarının azaldığına dikkat çekerken, Türkiye’den gelen talebe ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’den adeta kriz olmamış gibi uçak siparişi alıyoruz. THY’nin uzun menzilde 12 777-300ER uçaklarından ilki 12 Ekim’de teslim ediliyor. 20 adet 737-800 ve 900ER siparişlerinde teslimat gelecek yıl başlayacak. Ayrıca Pegasus, SunExpress ve Saga’nın da 737 siparişleri bulunuyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!