"4 bin kaçak iPhone" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

4 bin kaçak iPhone açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 17:24

BTK Başkanı Acarer iPhone sahibi 4 bin telefon kullanıcısı ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğuna ilişkin iddialara yalanladı.

Haberin Devamı

Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, çoğunluğu iPhone sahibi 4 bin telefon kullanıcısı ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunulduğuna ilişkin iddiaların doğru olmadığını belirterek, yurt dışından getirilen cihazların gerçeğe aykırı bilgi ve belgelerle kayıtlarını yapan abone merkezleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Acarer, 5809 sayılı Kanun kapsamında kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlarla, elektronik kimlik bilgileri değiştirilmiş cihazlara elektronik haberleşme hizmeti verilmediğini hatırlattı. Söz konusu yasal mevzuat ile kayıt dışı cep telefonlarının kullanımı engellenerek neden olduğu vergi kaybının önüne geçilmesi, birçok cep telefonu kullanıcısının gasp olaylarına maruz kalmamasının hedeflendiğini belirten Acarer, kurulan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi sayesinde Türkiye'ye yasal ve yasal olmayan yollarla giren cihazların teknik olarak ayrımının yapılabilir hale geldiği kaydetti.

Haberin Devamı

Yurda giriş yapan kişilerin cihaz kayıt işlemlerinin GSM işletmecilerinin abone kayıt merkezleri ve e-devlet üzerinden yapıldığını anımsatan Acarer, şöyle devam etti:

"Kayıt işlemlerinde gerekli kontroller Kurum koordinasyonunda Emniyet Genel Müdürlüğü ve Maliye Bakanlığı tarafından görev alanları itibariyle yapılmaktadır. Bu kapsamda abone kayıt merkezleri tarafından yapılan kayıtların incelenmesi sırasında bazı kayıt başvurularında gerçeğe aykırı bilgi ve belgeler ile kayıt işleminin yapılmak istendiği anlaşılmıştır.

Bunun üzerine 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun "Resmi belgede sahtecilik" başlıklı 204, "Resmî belgeyi bozmak, yok etmek veya gizlemek" başlıklı 205 inci maddesi ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu çerçevesinde bu cihazların kayıtlarını yapan abone merkezleri hakkında Cumhuriyet savcılıkları nezdinde suç duyurusunda bulunulmuştur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!