38 bin kişinin çalıştığı şirketlerde son sözü bakan söyleyecek

Güncelleme Tarihi:

38 bin kişinin çalıştığı şirketlerde son sözü bakan söyleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2017 13:14

FETÖ’nün finansman kaynaklarının kurutulması çerçevesinde 46 grupta 692 şirket TMSF’ye devredildi. Yaklaşık 38 bin kişinin çalıştığı bu şirketlerin 34 milyar liralık aktifine karşın, yıllık ciroları 14 milyarı aşıyor. 16 milyar liralık öz kaynağı bulunan bu şirketlerin yönetilmesi, satışı, tasfiyesi ya da kapatılmasında son sözü Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli söyleyecek.

Haberin Devamı

Resmi Gazetede 6 Ocak’ta yayımlanan 680 sayılı KHK’nin 81.maddesiyle terör örgütleriyle ilişkisi, irtibatı nedeniyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna

38 bin kişinin çalıştığı şirketlerde son sözü bakan söyleyecek

(TMSF) devredilen şirketlerin satışına, tasfiyesine fonun ilişkili olduğu bakanın karar vermesi hükmü getirilmişti. Bugün de söz konusu yetkilerin uygulama esasları belli oldu. Resmi Gazete’de Başbakan Yardımcılığınca yayımlanan esaslara göre Fon’a devredilen bu şirketler, soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar şirket yöneticilerince ticari teamüllere uygun olarak basiretli bir tüccar gibi yönetilecek.

BAKAN ATAYACAK
Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri, limited şirketlerin müdür ya da müdürleri, diğer şirketlerin yöneticileri ile bu şirketlerin genel müdür, murahhas aza, murahhas müdür veya aynı yetkilere sahip üst yöneticileri Fonun ilişkili olduğu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından atanacak. Bakan gerekli gördüğü durumlarda bu kişileri görevden alabilecek. Bu isimler dışındaki yöneticileri ise şirketin yetkili organları atayacak.

Haberin Devamı

Anonim şirketlere en 3 en fazla 9 yönetim kurulu üyesi; limited şirketlere ise en fazla 3 müdür atanabilecek.

HOLDİNG İSE... 

Aynı sermaye grubuna ait birden fazla şirketin olması halinde, ana şirkete atanacak yönetim kurulu veya müdürler kurulu, müdür ve yöneticiler, tüm şirketlerin yönetiminde yetkili ve sorumlu olacaklar. Ancak, aynı sermaye grubuna ait olmakla birlikte işlem hacmi, üretim veya istihdam kapasitesi, cirosunun büyüklüğü ve benzeri nedenlerle ayrı bir yönetim tarafından yönetilmesi gereken şirketlerin bulunması halinde bu şirketler için ayrı yönetim kurulu, müdürler kurulu, müdür ve/veya yönetici atanabilecek.

ÜCRETLERİNİ DE BAKAN BELİRLEYECEK
Bakan tarafından atanan şirket yöneticilerinin ücretleri; kişinin tecrübesi, bilgi birikimi, eğitim düzeyi ve pozisyonu ile şirketin özelliği dikkate alınarak Bakan tarafından; diğer yöneticilerin ücretleri ise şirketin yetkili organlarınca belirlenecek.

Haberin Devamı

SATIŞINA, TASFİYESİNE DE CANİKLİ KARAR VERECEK

Şirketin yönetim organının belirleyeceği bağımsız denetçi veya yeminli mali müşavirler tarafından şirket varlıklarının değerini ve bu değerin borç ve yükümlülükleri karşılamak için yeterli olup olmadığını, şirketin mali durumunu, ortaklık yapısı ile piyasa koşulları ve şirketin diğer sorunları hakkındaki tespitler için mali durum raporu hazırlanacak. Bu raporu şirket yönetim organı da hazırlayabilecek.

Rapor, bakana sunulacak. Bakan Canikli, mali durum, ortaklık yapısı, piyasa koşulları veya diğer sebepler nedeniyle şirketin mevcut halinin sürdürülebilir olmaması halinde şirketin, şirket varlıklarının veya malvarlığı değerlerinin satılmasına veya feshi ile tasfiyesine karar verebilecek.

Haberin Devamı

SATIŞ EN KISA SÜREDE BİTECEK

Satışa karar verilmesi halinde yönetim organı, basiretli bir tacir gibi gerekli önlemleri alarak satışı olabildiğince en kısa zamanda bitirmekle yükümlü olacak.

PARASI BLOKE EDİLECEK
Şirketin, şirket varlıklarının veya malvarlığı değerlerinin satılması sonucu elde edilen gelir, soruşturma ve kovuşturma sonuna kadar bir kamu bankasında şirket hissedarları adına bloke edilecek.

Tasfiyeye karar verilmesi durumunda, yine şirket organı, bütün mal ve haklarının korunması için basiretli bir tacir gibi gerekli önlemleri alacak ve tasfiyeyi olabildiğince en kısa zamanda bitirecek.

TASFİYE DURUMUNDA ALACAKLILAR NE YAPACAK?
Şirketin yönetim organı tarafından yapılacak tasfiye ilanında, bu şirketten alacaklı olanlar için bilgilendirme yapılacak. Buna göre ilandan itibaren on beş gün içinde ilanda yer alan şirket adresine; şirketten alacaklı olanlarla menkul ve gayrimenkulleri üzerinde istihkak iddiasında bulunanların yazılı olarak başvurmaları istenecek. Bu başvuruda alacak ve istihkaka ilişkin delil sunmaları gerekecek. Şirkete borçlu olanların da başvurmaları istenecek.
Şirketin mallarını ellerinde bulunduranlar da o mallar üzerindeki kanuni hakları saklı kalmak şartıyla şirket yönetimine tevdi edecek. Bunu yapmayanlar rüçhan haklarından mahrum kalacak.

Haberin Devamı

İLAN TİCARET SİCİL GAZETESİNDE YAYINLANACAK
Tasfiye ilanı Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanacak. İlan ile birlikte, şirketin bilançosunun hazırlanacağı, tahsil dairelerine ve vergi dairelerine; halka açık şirket ve iştiraklerde ise Sermaye Piyasası Kuruluna ve Borsa İstanbul A.Ş.’ye ayrıca bilgi verilecek.

SIRA CETVELİ İLAN EDİLECEK
Tasfiye ilanı sonucunda hazırlanacak sıra cetveli ile tasfiye kararı verilen şirketin alacaklılarına dağıtılacak. Sıra cetveli, Ticaret Sicil Gazetesinde ilan edilecek. Sıralamaya 15 gün içinde itiraz edilebilecek. Sıra cetvelinin kesinleşmesini müteakip, pay cetveli düzenlenerek dağıtım yapılacak.

 

BAKMADAN GEÇME!