36 milyar dolarlık iş ‘ateş hattı’nda

Güncelleme Tarihi:

36 milyar dolarlık iş ‘ateş hattı’nda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2011 00:00

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde yönetimi hedef alan olaylar Türk iş hayatını da olumsuz etkiledi. Tunus, Mısır, Libya, Fas, Cezayir, Bahreyn ve Yemen ile Türkiye arasındaki 36 milyar dolarlık iş hacmi ateş hattında kaldı. Yaşanan olaylardan en çok etkilenen sektörler inşaat ve tekstil oldu. Mısır’da 2 milyar dolarlık yatırım üretime 1 hafta ara verirken, Libya’da devam eden 15 milyar dolarlık şantiyede çalışmalar durdu.

Haberin Devamı

BİNGAZİ'DE MAHŞER GECESİ / FOTO GALERİ

TRABLUS HAVAALANI'NDA İZDİHAM

İŞTE LİBYA'DAN İLK CANLI YAYIN /WEB TV  

LİBYA'DAKİ TÜRKLER YURDA DÖNÜYOR / WEB TV 

KADDAFİ SAVAŞACAĞINI AÇIKLADI / WEB TV

İç karışıklıkların yaşandığı ülkeler ile ihracat, ithalat, yatırım ve müteahhitlik işlerimizin toplam büyüklüğü 36 milyar doları geçti. Bu ülkeler arasında en fazla yatırım Mısır’da bulunurken, işçi ve şirketlerimiz Libya’da öne çıktı. 25 bin işçi ve 200 şirket Libya’daki olayların içinde kaldı. Türk bankacılık sektörü Bahreyn’de öne çıkarken, olayların daha az olduğu Cezayir ve Yemen ile ticari hayat devam ediyor.

Mevcut ihracatı korumak gerekiyor

YEMEN ile ihracatı bu yıl 700 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Yemen İş Konseyi Başkanı Sadık Yıldız, şu değerlendirmeyi yaptı: “Libya ve Mısır’daki olaylar Yemen’e de sıçrarsa bu hedefimize ulaşmamız çok zor. Hatta 400 milyon dolarlık mevcut ihracatımızı da korumamız zor olacak. Önümüzdeki 1 ay çok kritik. Bu zaman içerisinde olaylar Yemen’e sıçrarsa ticari ilişkilerimiz de zora girecek. Ancak şuan için çalışmalarımız devam ediyor.”

Haberin Devamı

Mısır’da zarar tespit çalışması devam ediyor

MISIR’daki gelişmelerin ardından hayatın normale dönmeye başladığını belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, şöyle konuştu: “Mısır’daki olayların ardından zarar
tespit çalışmaları devam ediyor. Türk şirketlerinin yatırımlarıyla ilgili olarak sorunlar masaya yatırılıyor. Şuan için bir dönüşüm yaşanıyor. Ülkede Türk yatırımları ağırlıkta. Devam eden inşaat işi bulunmuyor. Bu olaylar ticari hayatımızı da etkiledi.”

  

  

Cezayir inşaat sektörü için çok önemli pazar

Haberin Devamı

TÜRK inşaat sektörü için Cezayir’in çok önemli bir ülke olduğunu belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Cezayir İş Konseyi Başkanı Emre Aykar, şu bilgileri verdi: “Cezayir’de ocak ayı başında artan gıda fiyatlarına karşı bazı gösteriler düzenlendi. Ancak hükümet bu konuda gerekli tedbirleri hemen aldı. Özgürlüklere dayalı bazı değişiklikler ülkedeki tansiyonu düşürdü. Şuan için her hangi bir sorun bulunmuyor. Cezayir inşaat sektörü için çok önemli pazarlardan birisi. Ayrıca olayların yaşandığı ülkelerden daha demokratik.”

36 milyar dolarlık iş ‘ateş hattı’nda

Türk şirketlerinin Libya’daki şantiyeleri

DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Libya’daki altyapı yatırımlarından oluşan 15 milyar dolar tutarındaki işlerin tümünün Libya devletine ait yatırımlar olduğunu, bunların Libya devletinin garantisi altında bulunduğunu açıkladı. Çağlayan’ın hazırladığı yatırım haritasına göre Libya’daki Türk firmalarına ait şantiyeler şu bölgelerde bulunuyor:
Trablus: Rönesans, TAV, STFA, Kolin,
SUMMA, Metiş, Nurol, Erkem, Üstay, Emsaş, Trend, SEGA, TURKMALL, Çeltikoğlu, Gülsan, Feka, Yaşan Özkan, ATK
AL Assah: Çukurova
AL Khums: ATA Grup
Sabha: Cengiz
Sirte: GAMA, Doğuş, AFA
Ras Lanuf: Taşyapı, Üstay
Kufra: TEKFEN
Jalu: El Mimar El Arabi
Bingazi: STFA, Kolin, System, Üstay, Rönesans, Sembol, ENKA
Tobruk: MRA, Özalacataş
Derne: Biltek, Yüksel, Arsel, Özaltın, System, MRA, Özalacataş, MESA
Al Bayda: Biltek, Ermir, TML, MAPA (MNG)
Bincevaad: Yüksel
Haravah: Ataç

Haberin Devamı

Şimşek: Müteahhitlere duyarsız kalmayız

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, Kuzey Afrika’daki gelişmelerin yakından takip edildiğini açıkladı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Meclis Toplantısına katılan Bakan Şimşek, ASO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir’in Tunus, Mısır, Libya ve diğer bölge ülkelerinde iş yapan müteahhitler için “mücbir sebep” ilan edilmesi talebini şöyle değerlendirdi: “Türkiye yıllardır batılılaşma sürecinde, buraya sırt dönmeyi marifet edinmiş. Ama biz son yıllarda buralara vatandaşımız için iş ve aş anlamında da büyük atılımda bulunduk. Müteahhitlerimizin sorunlarına duyarsız kalmayız. Mücbir sebep hususu mutlaka incelenecek ve gerekeni yapacağız.”

Haberin Devamı

Akfen: Çalışanlarımız yurda dönüyor

AKFEN Holding’in açıklamasında, şirkete bağlı TAV İnşaat’ta çalışanların Libya’daki durum istikrar kazanana kadar ülkelerine dönmelerinin kararlaştırıldığı belirtilerek, “TAV İnşaat’ın Libya’daki projelerine yönelik halihazırda bir olumsuzluk meydana gelmemiştir” denildi. Akfen Holding A.Ş’nin Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda yayımlanan özel durum açıklamasında, “TAV İnşaat’ın Libya’daki projelerine yönelik halihazırda bir olumsuzluk olmadı” denildi.

İnşaat malzemeleri yolda kaldı

MISIR ve Libya’daki gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirten İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bilmaç, şu bilgileri verdi: “Bölgeye sevkiyatlarımız ve ticaret durdu. İnşaat sanayicilerinin kaybı büyük. En önemli konu, can güvenliğinin bir an önce sağlanması. Her şeye rağmen sektörümüzün olumlu gelişim seyrinin devamı için elimizden geleni yapacağız. Libya’da stabil düzene hızlı bir dönüş yaşanmasını umut ediyoruz. İnşaat malzemesi sanayicileri için hiçbir açıdan kaybedilecek bir pazar değil. Türkiye inşaat malzemesi sanayisinde bölgesinde üretim üssü konumunda bulunuyor. Hedeflerimiz ise çok net. İhracatta geçtiğimiz beş yılda inşaat sanayisinin yakaladığı yıllık ortalama yüzde 15 büyümeyi 2011 yılından başlayarak yüzde 16.5’e çıkartmayı hedefliyoruz. Özellikle Libya’daki olaylar nedeniyle birçok malzememiz yolda kaldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!