Kaynağı belli olmayan 9 milyar dolar para geldi

Güncelleme Tarihi:

Kaynağı belli olmayan 9 milyar dolar para geldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2015 07:41

TCMB, 2015 yılı temmuz ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini yayımladı. Yılın ilk 7 ayında Türkiye'ye 9 milyar dolarlık kaynağı belli olmayan nakit girişi (net hata noksan) oldu.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ödemeler dengesi verilerine göre, temmuz ayında bankacılık sektörü 2,3 milyar dolar, diğer sektörler de 1,3 milyar dolar net kredi kullandı. Buna göre, doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 822 milyon dolar artarak 2 milyar 515 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde portföy yatırımları 3 milyar 260 milyon dolar net çıkış kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışında yerleşik kişilerin hisse senedi piyasasında 474 milyon dolar, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında ise 1 milyar 131 milyon dolar net satım yaptığı görüldü. Bunun yanı sıra yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar 847 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Kaynağı belli olmayan 9 milyar dolar para geldi
16 MİLYAR DOLARLIK GİZEMLİ PARA

9 MİLYAR DLOARLIK PARA GİRİŞİ

Yılın ilk 7 ayında Türkiye'ye 9 milyar dolarlık kaynağı belli olmayan nakit girişi (net hata noksan) oldu.

NET HATA NOKSAN NEDİR?
Net hata ve noksan, ülkeye kaynağı bilinmeyen döviz girişi olarak tanımlanıyor. Örneğin herhangi bir X ülkesinin, dünyanın diğer ülkeleri ile ekonomik ilişkilerini gösteren bir ödemeler dengesi var. Bu ödemeler dengesine ilişkin verilerin derlenmesinde ortaya çıkan hatalar ve eksikliklerin ödemeler dengesi tablosunda gösterildiği kaleme net hata ve noksan adı veriliyor. Net hata noksan kaleminin yüksek olması kur ve politikadaki belirsizlik durumlarında ortaya çıkabildiği gibi şirketlerin bazı hesap hareketlerini defterlerine geç işlemelerinden de kaynaklanabiliyor.

122 MİLYON DOLAR NET GERİ ÖDEME

Diğer yatırımlar kaleminden kaynaklanan net girişler, 5 milyar 845 milyon dolar oldu. Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 601 milyon dolar, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise 739 milyon dolar net artış kaydetti. Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, "Genel Hükümet" 122 milyon dolar net geri ödeme, bankacılık sektörü ve diğer sektörler ise sırasıyla 2 milyar 250 milyon dolar ve 1 milyar 283 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Bankalar, temmuz ayında kısa vadeli kredilerde net geri ödeyici, uzun vadeli kredilerde net kullanıcı oldu. Resmi rezervler temmuz ayında 2 milyar 19 milyon dolar arttı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!