300 bin kartzedeye barış için ‘varlık şirketi’ yolu göründü

Güncelleme Tarihi:

300 bin kartzedeye barış için ‘varlık şirketi’ yolu göründü
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2009 00:00

875 bin kredi kartı borçlusuna 3 milyar liralık “barış” yolunu açan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından uygulamaya dönük sıkıntılar da ortaya çıkmaya başladı. Bazı bankaların kredi kartları dahil alacaklarını varlık şirketlerine satmış olması, soru işaretlerini gündeme getirdi. 300 bin kartzedenin borcunun adresini varlık şirketlerinde araması gerektiği saptandı.

Haberin Devamı

BANKALARLA 875 bin kredi kartlı borçlusu arasında 3 milyar dolarlık “barış”ı sağlayacak yasanın yürürlüğe girmesi sonrası, “varlık şirketi sürprizi” ortaya çıktı. Dünden itibaren borçlu oldukları bankalara başvurmaya başlayan bazı kartzedelere, “Anlaşmayı bizimle değil, borcunuzu sattığımız varlık şirketiyle yapacaksınız” yanıtı aldı. Bu durumda olan kartzedelerin sayısının 300 bini bulduğu belirlendi.

Borcun adresi değişti

Bazı bankalar çeşitli dönemlerde tahsili gecikmiş alacaklarını varlık yönetim şirketlerine sattı. Bu satışla birlikte borcun adresi de değişmiş oldu. Şimdi kredi kartı borcunu yeniden yapılandırmak isteyenlerin yapması gereken en önemli şey, bankasından borcun hangi varlık yönetim şirketine devredildiğini öğrenmek olacak.

Haberin Devamı

500 milyon lira

Yürürlüğe giren kredi kartı barışından yararlanması beklenen 875 bin borçludan 300 bin kişinin ardesinin varlık yönetim şirketleri olacağı tahmin ediliyor. Varlık yönetim şirketlerinin bankalardan satın aldığı tahsili gecikmiş alacaklar içindeki kredi kartı borçlarının toplamının da 500 milyon lira civarında olduğu hesaplanıyor.
Borcun adresi bulunmalı

Bu yasadan yararlanarak, borcunu yeniden yapılandırmak ve taksitlendirerek ödemek isteyenlerin 7 Eylül’e kadar bankasına başvurması gerekiyor. Bu tarih borcu varlık yönetim şirketine devredilen kart borçlularını da kapsayacak. Devirden haberi olmayan kart borçlularının yapması gereken en önemli şey ise öncelikle bankaya başvurmak olacak. Bankadan borcun hangi varlık yönetim şirketine devredildiği öğrenildikten sonra, varlık yönetim şirketi ile bankada olduğu gibi masaya oturulacak.

Yasa aynen işleyecek

Varlık yönetim şirketi ve kart sahibi arasında yeni bir ödeme planı imzalandıktan sonra, icra takibiyle ilgili masraf ve harçlarının tamamı, kanuni vekalet ücretinin de yüzde 25’i borçlu tarafından ödenecek. Kredi kartı borçlusunun başvurusu ve yapılan ödeme planı doğrultusunda, taksit tutarlarını ödenmesi şartıyla, yapılmış işlemler saklı tutularak icra işlemleri duracak. İcra ve İflas Kanunu’nda belirtilen süreler işlemeyecek.

Haberin Devamı

Takip son taksitle kalkacak

Yeniden yapılandırılan borçlarda, borçlunun yapılandırma öncesi dönemde borca itirazları ortadan kalkacak. Durdurulan icra takibinin sona ermesi için de, ödeme planı uyarınca son taksitin vadesinde ödenmesi gerekecek.

Kart barışı varlık şirketlerini zorlar

GİRİŞİM Varlık Yönetim’in Avukatı Tayfun Eyilik, kredi kartı barışı sağlayan yasanın varlık yönetim şirketlerini zor durumda bıraktığını belirterek, şu bilgileri verdi: “Bankalar bu alacakları tezgaha koyduklarında bizler alacaklardan ne kadar para tahsili yapacağımızı hesap ederek fiyat belirledik ve satın alımı gerçekleştirdik. Bu yasa ile birlikte dosyanın değeri azaldı. Yani ticari malda ‘ayıp’ çıkmış oldu. Alacak tahsilimizde indirim gündeme geldi. Ayrıca taksitlendirme ile 36 ay gibi bir bekleme süreci karşımıza çıktı. Bu bizim zararımıza bir durum. Yasa öncesinde Türkiye Bankalar Birliği başta olmak üzere görüşler soruldu. Ancak türkiye’de faaliyet gösteren ve bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda varlık yönetim şirketlerine sorulmadan yasa kapsamı içine alındık. Zaten yasa içinde yer almasaydık bile bankanın halefi olmak sıfıtayıla bu sıkıntıyı yaşardık. Kanun koyucu karışıklık olmasın diye açıkça madde olarak ekledi.”

Haberin Devamı

Bankalar Birliği’nden ‘hadi barışın’ çağrısı

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB), kartzedeler için, “yasa yürürlüğe girdi, borcunu yeniden yapılandır” çağrısı yaptı. TBB, şu açıklamayı yaptı: “Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu’na eklenen Geçici 5’inci madde uyarınca, 31 Mayıs 2009 itibariyle; kredi kartı asgari ödeme tutarı borcunu 90 günden fazla geciktiren, kredi kartına ait tüm borcunu ödemesi için banka tarafından ihtarname çekilen, kredi kartı borcunun tahsili için icra takibi başlatılan kredi kartı hamillerinin, Kanun’dan yararlanabilmeleri için aşağıda yer alan hususları yerine getirmeleri gerekmekiyor. Kanunun yayım tarihi olan 7 Temmuz 2009’dan itibaren 60 gün içinde kredi kartını çıkaran bankaya ya da bankanın avukatlarına, güncel adresi de bildirerek yazılı olarak başvuru yapılmalı. Oluşturulacak ödeme planı imzalanmalı ve ilk taksit peşin olarak ödenmeli.”

Haberin Devamı

Alacağı düşük fiyattan alıyor kazanç elde ediyor

TÜRKİYE’de 5 tane varlık yönetim şirketi faaliyet gösteriyor. Varlık yönetim şirketleri, bankaların tahsil için fazla zaman harcamak istemediği alacaklarını ihale ile düşük fiyattan satın alıyor. Örneğin bir banka 100 milyon liralık borcunu yüzde 50-60 iskontoyla satıp, 40-50 milyon lirasını alarak sorunu varlık yönetim şirketine devrediyor. Bundan sonraki süreçte artık borçlular varlık yönetim şirketiyle muhatap oluyor. Bu örnekten yola çıkılınca, 40-50 milyon lirayı aşan her tahsilat, varlık yönetim şirketinin kazanç hanesine yazılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!