30-31 Aralık'ta emekli olan bir yıl kazanacak

Güncelleme Tarihi:

30-31 Aralıkta emekli olan bir yıl kazanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

SSK Genel Müdür Yardımcısı Kemal Oktar, emeklilik hakkını elde eden ve bugünlerde emekli olacak sigortalıların 30-31 Aralık tarihlerinde emeklilik dilekçesi vermeleri halinde, küçük de olsa bir avantaj sağlayabileceklerini bildirdi. Oktar, emekli olmada ‘Sihirli formülü’ Hürriyet okuyucuları için anlattı. Buna göre, 30-31 Aralık 1998 tarihlerinde emeklilik dilekçesi veren emekli adayları, emekli aylıklarının hesabında dikkate alınan ‘Son 10 yılı’ dikkate aldırabilecekleri gibi 1 Ocak 1999'dan itibaren emekli aylıklarına da hak kazanabilecekler.

SSK mevzuatına göre, emekli aylığı bağlanırken, sigortalının son 10 yılda aldığı ücret dikkate alınarak, emekli aylığı belirleniyor. Bu yüzden, sigortalı 1998 yılını eksiksiz çalışmış olma koşuluyla 30-31 Aralık'ta emeklilik dilekçesi verirse, 1998 yılı kapsama alınacağından, bağlanan emekli aylığı belli bir miktar daha yüksek bağlanıyor. 30-31 Aralık'tan önce dilekçesini verirse, SSK uygulama mevzuatı gereği 1998 yılı tümüyle kapsamdışı kalıyor ve 1997 dahil geriye doğru son 10 yıl emekli aylığını belirlemede baz alınıyor. Bu durum da emekli aylığının nispeten daha düşük belirlenmesi söz konusu. Sigortalı eğer, söz konusu ‘İki sihirli günü’ atlar ve 1 Ocak 1999 veya daha sonraki bir tarihte emeklilik dilekçesi verirse, bu kez emekli aylığını 1 Ocak 1999 yerine 1 Şubat 1999'dan itibaren hakedecek.

KIDEM VE İHBAR

Ancak, sigortalının emekli olurken dikkate alacağı önemli bir ölçüt de, emekli olduktan sonra alacağı kıdem tazminatı miktarı. Herkesin almadığı, belli koşullara bağlı olan ihbar tazminatı da bir başka faktör. Sigortalı, 1 Ocak'ta veya buna çok yakın bir gelecekte ücret zammı alacaksa, bu durumda 30-31 Aralık tarihlerini kapsayan iki sihirli günün cazibesi dikkate alınmayabilir. Bu nedenle sigortalının emekli olurken, kendi durumunu uzmanından veya yetkisinden sorup-araştırıp, en uygun tarihte emeklilik dilekçesi vermesi öneriliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!