3.9 YTL’nin 2.9 YTL’si vergi, bu nasıl baronluk

Güncelleme Tarihi:

3.9 YTL’nin 2.9 YTL’si vergi, bu nasıl baronluk
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2005 00:00

Philip MorrisSA (Philsa) Genel Müdürü Turhan Talu, 3 milyon 900 bin liradan satılan bir paket Marlboro’nun 2 milyon 900 bin lirasını devlete ÖTV ve KDV olarak ödediklerini söyleyerek, ‘Öyle aman aman büyük kárlarımız yok. Bize sigara baronu denmesi hoşumuza gitmiyor, biz baron falan değiliz’ dedi.

Gümrük Müsteşarlığı’nın öncülüğünde ‘Sahte ve Kaçak Sigara ile Mücadelede İşbirliği Protokolü’ne imza koyan Philsa Genel Müdürü Talu, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Irak’ta bir değil, üç adet sahte sigara üreten fabrika bulunduğunu açıklayan Talu, bütün girişimlerine rağmen bu fabrikaların, ‘32. paraleldeki siyasi otorite boşluğu’ yüzünden kapatılamadığını açıkladı. Biri Kuzey Irak’ta, ikisi ise Bağdat’ta faaliyet gösteren sahte sigara üreticisi üç fabrikanın, kapatılamazsa ‘yasal hale getirilmesi’ yönünde talepte bulunduklarını bildiren Talu, ‘Talepte bulunmak dışında da başka yaptırım gücümüz yok. Çünkü Amerikan şirketi olmamıza rağmen, Amerika’da sigaraya hoş bakılmıyor’ dedi. Talu şunları söyledi:

KENDİ ÜRÜNLERİNİ ÜRETSİN: Fabrikalar kapatılamazsa, legal hale getirilerek normal ürünler üretmesi gerekiyor. Irak’ta İştar ve Bağdat olmak üzere çok iyi 8-10 sigara markası var. Bu fabrikalar Marlboro dahil her türlü markayı taklit ediyor. Iraklılar Tekel 2000 içer mi? Ama üretiyorlar. Neden, Türkiye’ye getirmek için.

GİRDİK AMA ÇALIŞAMIYORUZ: ABD ile AB’nin Irak’a yıllardır ambargosu vardı. O yüzden bölgede faal değildik. Ama AB geçen yıl Haziran’da ürün ambargosunu kaldırdıktan sonra bu yılın ortasında oraya bir distribütör atadık ama şirket merkezi güvenlik nedeniyle orada hiçbir elemanımızın çalışmasını istemiyor. Anayasal sistem oturduktan sonra daha etkin olunabilir. Çünkü Irak Ortadoğu’da İran’dan sonra ikinci en büyük pazar.

MARLBORO 3 DOLAR VE PAHALI: Marlboro’nun paketi şu anda 3 dolar. Bu çok büyük bir rakam. 3 milyon 900 bin liranın 2 milyon 900 bin lirasını biz vergi olarak ödüyoruz. Geriye kalan 1 lirayla da fabrika çalıştırıyoruz; ücret ödüyoruz... Öyle aman aman karlarımız yok. Türkiye ile Avrupa’nın ortalama milli gelirlerini karşılaştırdığınızda da gerçekçi fiyatın ne olması gerektiği ortada. Bugün hükümetin 120 milyar YTL tahsilat hedefi var. Kurumlar vergisi bunun yüzde 8’i, devede kulak. Dolayısıyla hükümet mecburen dolaylı vergilere yüklenmek zorunda. Bu da, KDV ve ÖTV’den geliyor. Son 18 ayda beş kere vergi değişti. Bu, dünyanın hiçbir yerinde olmaz. Yeni vergi artışı artık beklemiyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!