Dünyanın en büyük SIM kart üreticisi hack’lendi

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın en büyük SIM kart üreticisi hack’lendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2015 01:59

Amerikan ve İngiliz gizli servislerinin dünyanın en büyük SIM kart üreticisi ‘Gemalto’ şirketinin tüm şifrelerini kırarak kullanıcı bilgilerine ve numaralarına ulaştığı iddia edildi. Türkiye’de kullanılan tüm SIM kartları da üreten Hollanda merkezli şirketin hack’lenmesi tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

ABD ve İngiltere’nin dinleme skandallarına bir yenisi daha eklendi. Ancak bu kez ortaya çıkan dinleme skandalı Türkiye’deki cep telefonu olan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Daha önce Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA (National Security Agency) ve İngiliz Hükümet İletişim Merkezi GCHQ (Government Communitaions Headquarters ) hakkında birçok dinleme skandalını ortaya çıkaran Eski NSA çalışanı Edward Snowden, dünyanın en büyük SIM üreticisi Hollanda merkezli Gemalto’nun şifre sisteminin kırıldığını ve hacklendiğini iddia etti. Türkiye’deki akıllı kart üreticisi PlastKart’ın yüzde 66’sına ortak olan Gemalto, Türkiye’deki mobil iletişim operatörlerinin abonelerine verdiği SIM kartların yanı sıra birçok kullanıcının tercih ettiği mobil cüzdan altyapısını da üretiyor.

ŞİFREYİ KIRDI

Haberin Devamı

Söz konusu skandalın belgelerini haber sitesi Intercept’e gönderen Snowden’ın yolladığı belgeler 2010 yılına ait. Belgedeki bilgilere göre NSA ve GCHQ, gizlice Gemalto’nun veri tabanına erişmiş. NSA ve GCHQ’nun eriştiği bu bilgiler sonucunda kullanıcıların numara ve bilgilerinin gizliliğini oluşturan şifreleme anahtarlarına ulaşılmış. Şifreleme sisteminin kırılması sonucunda ise cep telefonları ile yapılan tüm ses ve veri trafiği NSA ve GCHQ tarafından takip edilerek dinlenebilir hale geldi. Böylece milyonlarca kişinin iletişim detaylarına erişildiği ve kişilerin özel hayatları ihlal edildiği Snowden’ın iddiaları arasında yer alıyor.

450 MOBİL ŞİRKET

Gemalto, şu anda dünyanın en büyük SIM kart üreticisi durumunda. Dünya çapında 450 mobil iletişim şirketiyle çalışan Gemalto’nun SIM kartları 190 ülkede kullanılıyor. Şirketin bir yılda ürettiği SIM kart sayısı 2 milyar adet civarında. Gemalto’nun hizmet verdiği alanlar ise mobil iletişim sektörüyle sınırlı değil. Elektronik pasaport, çipli kimlik ve temassız ödemenin yanı sıra çipli kredi kartları konusunda da şirketin üretimleri bulunuyor. Yılda 1.5 milyar adet kredi
kartı çipi üretimiyle pazardan yüzde 49 pay alan Gemalto’nun en büyük müşterileri arasında American Express, HSBC ve ING Bank yer alıyor.

Haberin Devamı

70 milyon Türk abonesi var

Dünyanın en büyük SIM kart üreticisi hack’lendi

HOLLANDA merkezli Gemalto’nun hem Türkiye ofisi bulunuyor hem de yerli akıllı kart üreticisi PlastKart’ın ortağı durumunda. 2012 yılında PlastKart’ın yüzde 66’lık hissesini satın alan Gemalto, Türkiye’deki mobil iletişim operatörleri ve bankalar için ürünler geliştiriyor. Şirketin Türkiye ofisinden aldığımız bilgilere göre Gemalto Türkiye’deki mobil operatörlere SIM kart üretiyor. SIM kart ürettiği şirketler arasında toplam 70 milyon aboneye sahip olan Avea, Turkcell ve Vodafone gibi şirketler var. Bu rakama ek olarak 2.5 milyon adetlik makineler arası iletişimi sağlayan SIM kartları da bulunuyor. Gemalto’nun Türkiye’deki mobil iletişim operatörlerine geliştirdiği mobil cüzdan uygulamaları da var. Garanti Bankası ise 2008’de Gemalto ile anlaşarak 300 bin temassız banka kartını kullanıcılara vermişti.

Haberin Devamı

Önlemler alındı konu araştırılıyor

YAŞANAN skandal iddiası hakkında yazılı açıklama yapan Hollanda merkezli Gemalto, bugüne kadar böyle bir operasyonun farkında olmadıklarını belirtti. Şirketten, konu hakkında tüm kaynaklarını kullanarak gelişmiş bir araştırma süreci başlatacaklarını ve gerekli önlemleri alacakları açıklandı. Buna ek olarak Reuters’a İngiliz istihbarat servisi GCHQ’dan gelen e-postada ise çalışmaların hukuk çerçevesinde ve verilen izinlere göre sürdürüldüğü ifade edildi.

acan@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!