'2750 lira ver mezun ol'

Güncelleme Tarihi:

2750 lira ver mezun ol
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2014 01:18

Akademik camiada yazılan tezlerde alıntılama yapmak kaynak göstermeye dayalı olarak serbest. Fakat tezin başka bir kişiye yazdırılması akademik olarak bir suç. Yüksek lisans veya doktora için tez yazmak ise adeta bir sektör haline gelmiş. Akademik düzeyi yeterli olmayan öğrenciler soluğu ücretle tez yazan kişilerin yanında alıyor… İşin daha enteresan boyutu ise başkasının tezini yazan kişilerin artık internet sitelerine bile ilan veriyor olması… Sektörden alınan bilgilere göre tez yazımının fiyatı 5000 TL'ye kadar çıkabiliyor. İnternet sitesine ilan veren bir tez yazarı ise 2750 TL'ye mezuniyet garantili tez yazdığını iddia ediyor.

Haberin Devamı

2750 lira ver mezun ol
Ücretle üniversite öğrencilerinin tezlerini yazan H.H, “Yaptığımız iş suç değil. Ben akademik alanda bir çalışma yapıyorum müşterilerime. Bunun hangi alanda kullanılacağını bilemem” diyor. H.H internet sitesine verdiği tez yazımı ilanında ‘tezinin mezuniyet garantili’ olduğu ifadesini koymuş. Kendisine bunu hatırlattığımız zaman, “Bu ifade maksadını aşmış olabilir. Ben bir şirkette değilim tezi bireysel olarak yazıyorum” dedi. Ücret karşılığı tez yazan H.H kendisiyle gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmesinden sonra internete verdiği ilanı kaldırdı.

ÖĞRETMENİ GELİP TEŞEKKÜR ETTİ

Tez yazma işinde olan bir diğer isim ise M.U… Kendisi Türkiye’nin pek çok yerinde ücret karşılığında tez yazma işinin yapıldığını belirtiyor. M.U, “Öğrecilerin şu an vize ve final zamanları, tezle uğraşacak vakitleri yok” diyor. M.U ortaokul öğrencisinden öğretmeninin ödev olarak uzaktan kumandalı araba yapmasını istediğini ve çocuğun bunu yapamadığını belirterek, “Biz ödev de yapıyoruz. Hatta öğrencilerin öğretmenleri bu yaptıkları ödev için gelip bize teşekkür ediyorlar. Ayrıca öğrencilerin bütçeleri de verilen ödevlerin yapılmasına müsait değil. Bazen gereken materyaller çok pahalı olabiliyor” dedi.

Haberin Devamı

ÇOCUKLARIN İSİMLERİNİ BİLE BİLMİYORLAR

Tez danışmanlığı yapan E.C, “Sıfırdan tez yazmak akademik olarak bir suçtur. Bizim çalışma şeklimiz biraz daha farklı. Biz öğrencilere sadece danışmanlık yapıyoruz” diyor. E.C bir tez danışma hocasının bazen 50 tane öğrencisi olduğunu bazı hocaların çocukların isimlerini bile bilmediğini belirtiyor. Tez yazımı süresince danışmanlık yaptıklarını ifade eden E.C İngiltere’de tez yazımına danışmanlık yapan firmaları gördüğünü ve aynı modeli Türkiye’de firmasında uyguladığını söylüyor.

KENDİ TEZİNİ BİLEMEDİ

Ünlü Prof. Dr. Sosyolog Neşe Özgen ise doktora veya yüksek lisans yapmanın bir statü sembolü olduğunu belirterek, “Bazı insanlar kendi nitelikleriyle yapamadıkları bir şey için para veriyorlar. Bu pazarı değerlendiren bir grup var” diyor. Akademide intihalin bir suç olarak gösterildiğini fakat pratik ve uygulama arasında farklar bulunduğunu belirten Özgen, “Böyle sahtekarlıklarla bu işin olmayacağını üniversitelerin anlaması gerekiyor” dedi. Kendi başına gelen bir olayı da anlatan Özgen, “Yabancı uyruklu bir öğrenciye Türkiye Cumhuriyet burs vermişti. Türki cumhuriyetlerden bir öğrenciydi ve ailesi ülkesinde önemli bir aileydi. Tezine danışmanlık yapıyordum. 1.5 yıl boyunca teziyle ilgili olarak hiçbir şey yapmadı. Devlet bursuyla gelmişti. Daha sonra bana bir tez getirdi. Ben tezinden şüphelendim. Kendisinin yazmadığına inandım ve ona teziyle ilgili bir sınav yaptım. Sınavda kendi teziyle ilgili sorulan soruları anlamadı bile… Türkçesi o kadar kötüydü. Ama bana getirdiği tez tam istediğim gibi olmasa da alanında iyidi. Fakat kendisi sözde kendi yazdığı tezle ilgili sorulara cevap bile veremedi” dedi.


Haberin Devamı

TARİFE NASIL?

Sektörden alınan bilgilere göre 1000 TL’ye de bitirme tezi yazmak mümkün. Fakat genel olarak durumu iyi olan özel üniversite öğrencileri tez yazdırma yoluna gidiyorlar. Tezin durumu acilse ücret 5000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Kaldırılan o tez ilanı

2750 lira ver mezun ol

2750 lira ver mezun ol

cmumay@hurriyet.com.tr

twitter.com/canmumay


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!